Tal vid utdelningen av Rotarys Sonja Kovalevsky-stipendium

Tal vid utdelningen av Rotarys Sonja Kovalevsky-stipendium

Den 22 mars fick Rotary i Trelleborg – Trelleborg Rotaryklubb via Mats Offerlind och Marianne Hammar och Trelleborg-S:t Nicolai Rotaryklubb via mig – möjlighet att hålla tal med anledning av utdelandet av Rotary i Trelleborgs stipendium kopplat till Sonja Kovalevsky och Sonja Kovalevsky-dagarna.

 

Detta tal är en transkribering av det jag sa i samband med utdelandet av diplomen på Söderslättsgymnasiet. 

Jag fick uppdraget att föra vår talan och eftersom detta handlar om Sonja Kovalevsky-stipendiet i matematik. Så kan jag då säga att vi är tre rotarianer här idag. Men i Trelleborg så finns det ungefär 120 stycken rotarianer och i världen, för vi är medlemmar i en internationell organisation, så finns det 1,2 miljoner rotarianer. Då kan ni ju räkna ut procentandelar av hur många rotarianer eller vilken andel som är här.

Rotary är, som jag sa, ett internationellt nätverk av yrkesverksamma personer. Men vi träffas inte bara på våra egna möten, lyssnar till föredrag och nätverkar sinsemellan utan vår organisation jobbar också för en bättre värld.

Rotary engagerar sig i utbildning lokalt och globalt

Håller tal om Rotary och vårt engagemang kring utbildning lokalt och globalt

En av de frågor som vi jobbar med är att vi vill utrota polio. Det är en sjukdom som funnits runt om i världen.

1988 konstaterades det att det fanns ungefär 380 000 fall av polio världen över. Nu, i år, finns det ungefär ett 20-tal fall kvar och det är tack vare att Rotary tillsammans med andra organisationer hjälper till och då är det viktigt att man har goda kunskaper i medicin och dess betydelse.

Men det är inte bara att utrota polio som är viktigt för oss utan vi stödjer olika saker.

Den senaste siffran visar att 775 miljoner människor över 15 år i världen idag kan inte läsa.
I ålder över 15 år är det alltså 775 miljoner som inte kan läsa. Det är också en av de frågor som vi känner att vi vill arbeta emot.

Det är inte bara att arbeta emot det, utan vi vill också arbeta och stödja lokalt. Här ser vi att det är viktigt med utbildning. Det är också därför som vi ser att det är viktigt att kunna vara med och stödja, så att man kan åka iväg på ”Sonja Kovalevsky stipendiet” för de som är lite mer intresserade av matematik.

Sonja Kovalevsky föddes 1850 i Moskva. Kom till Sverige, bosatte sig i Stockholm och blev den första kvinnliga professorn i Sverige, i matematik, och hon är nummer två i hela världen.
Därför är det extra roligt att ha skylten ”Jag vill ha jämställdhet” bakom sig när man pratar om Sonja Kovalevsky och hennes insatser för matematiken.

Det är Maja Mårtensson och Linus Persson som fick Rotary i Trelleborgs Sonja Kovalevsky-stipendiet 2018.

 

 

 

Medverkande från Rotary i Trelleborg var Mats Offerlind och Marianne Hammar från Trelleborg Rotaryklubb samt jag från Trelleborg-S:t Nicolai Rotaryklubb.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s