Waitress – vardagen serverad i en paj

Waitress – vardagen serverad i en paj

Jenna är servitris på en klassisk amerikansk diner. Inte bara servitris utan också den som bakar underbara pajer. 21 ordinarie pajer och en del specialare. Recept och kärlek till pajskapandet har hon lärt av sin mamma. Pajer med långa namn men som smakar gudomligt.

Pajer är musikalens genomgående tema. Det finns en paj för alla människor, tidpunkter, känslor och händelser. Till och med så genomgående att vi i publiken kunde köpa en liten paj som tilltugg och det doftar nybakad paj under hela föreställningen.

I en liten glasburk finns en bit äpplepaj. Burken står på programmet

Programmet och en liten bit paj

Det hela utspelar sig i södra USA, i en okänd småstad. Jenna är gift med Earl som är en våldsam man. Dock kan hon inte ta sig ur förhållandet. Däremot inleder hon en affär med sin, gifte, gynekolog Jim.

Musikalen utspelar sig under graviditeten. En hel del komplikationer under tiden i alla möjliga förhållanden och konstellationer. Men det blir en form av lyckligt slut ändå.

Ridån med klassiskt pajmönster

Ridån liknar en paj

Det sceniska

Doften av nygräddade pajer, en ridå med klassiskt pajmönster och en rejäl diner på scen sätter nivån.

Det är snygg dekor genom hela föreställningen. De scener som inte utspelas på dinern, med undantaget från scenerna hemma, har dinern i bakgrunden. Snyggt och genomtänkt.

UB UB UB UB UB UB

Framträdande och sång

Det är en musikal med bra sångerskor. De tre bärande rollerna spelas av kvinnor och de har ett par bra sångnummer. Inte nummer fastnar men framträdandet gör det.

Jag skulle nästan säga att bristen på riktigt bra sångnummer är musikalens akilleshäl.

UB UB UB UB UB UB

Avslutande omdöme

Waitress är en trevlig och underhållande musikal.

En av de mest genomtänkta musikalupplevelset från det att man kommer till teatern till man går där ifrån med olika detaljer. Personalens kläder, inslag av diner-inredning, pajerna, dofterna – allt bildar en helhet.

Trots helheten så är det något som saknas. Storyn griper inte tag i en. Kanske för att den, tråkigt nog, är allt för allmän. Jakten på en dröm som förvisso blir sann men inte drömlikt sann. En berättelse som får ett slut som är rimligt och vanligt. Ett ”normal end” och inte ett ”happy end”.

Ingen skugga över skådespelarna. De var duktiga. Vissa karaktärer verkligen minnesvärda, men ändå blev det en musikal som inte berör. Den roar men berör inte.

UB UB UB UB UB UB

Stående ovationer efter föreställningen av Waitress

Applåder för ensemblen

En reaktion på ”Waitress – vardagen serverad i en paj

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s