9 to 5 – girl power från 80-talet

9 to 5 – girl power från 80-talet

Kanske en av de mest kända sångerna från 1980-talet som sammanfattar arbetslivet är Dolly Partons 9 to 5. En låt som är lika aktuell idag som då. Sången var också filmmusik till filmen med samma namn. Berättelsen om tre kollegor som får nog med sin mansgris till boss, kidnappar honom och gör en hälsosam revolution på jobbet.

Fasadaffisch för musikal 9 to 5 på Savoy Theatre

Affischen utanför Savoy Theatre

Musikalen bygger så klart på filmen, men vissa justeringar är så klart gjorda. Lite modernisering mest med bättre tempo men ändå ett tidsdokument. En inblick hur det kunde se ut på arbetsplatser då, med sexistiska skämt, ojämlika löner och orättvisa befordringar. En berättelse som lockar till många skratt. Kanske mer skatt av igenkänning är åt historien.

Musikalens logga 9 to 5 är på scen

Scenen redo att intas

Det sceniska

Scenen är inramad med gamla tiders datorskärmar. De flesta visar mest olika färger men några är fungerande som tv-skärmar. På så sätt kan budskap kommuniceras eller förstärkas. Trevligt inslag.

Tre huvudsakliga platser finns, i kontorslandskapet, på Mr Hart’s kontor och hemma hos Mr Hart. Men vi hamnar även på akuten och på kontorets tak och det är snyggt gjort.

UB UB UB UB UB UB

Musikalens programblad

Programblad är obligatoriskt inköp

Framträdande och sång

Detta är en musikal som handlar om att kvinnor ska ta plats. Det görs genom hela föreställningen. Kvinnor som spelar de ledande rollerna. Mr Hart är den ende mannen som har en något mer framträdande roll, övriga är biroller.

Ett klokt drag är att musikalen inleds med 9 to 5. På så sätt har vi alla fått höra den och behöver inte sitta och vänta. Det gör att vi kan njuta av alla de andra låtarna som har visst inslag av country.

De ledande skådespelarna gör alla fantastiskt bra rolltolkningar. Kanske något inspirerade av filmen men ändå självständiga.

UB UB UB UB UB UB

Avslutande omdömen

Det är en väldigt bra, rolig och underhållande musikal. På underfundiga sätt slås slag för jämställdhet och rimliga arbetsvillkor.

Dolly Partons ande mer än svävar över föreställningen. Hon finns med i videoinslag I början och slutet. Udda men charmigt.

Lite förvånad över att inte musiken finns att köpa på CD. Det fanns fler låtar än 9 to 5 som är värda att höras igen. Kul att vi fick sjunga med i slutet.

UB UB UB UB UB UB

Stående ovationer för ensemblen

Stående ovationer för ensemblen

En reaktion på ”9 to 5 – girl power från 80-talet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s