En BÄSTing till syster

En BÄSTing till syster

Premiären av musikalen En värsting till syster på China Teatern är ett lyckopiller. Musikalen som spelats både på West End i London och Broadway i New York har nu kommit till Sverige och Stockholm.

Detta är berättelsen om mord, kärlek nattklubbar, ett kloster och nunnor. Berättelsen är känd från filmen med samma namn från tidigt 1990-tal med Whoppi Goldberg i huvudrollen som Deloris van Cartier. Delores som är nattklubbssångerskan som blir vittne när hennes gifte ”pojkvän”, en skum typ, mördar en tjallare. Delores beger sig till polisen som ser till att hon får skyddat boende och ny identitet. Från nattklubb till kloster, från sångerska till nunna.

Nog för att man kan ta nattklubbssångerskan från nattklubben men hennes förmåga att sjunga och söka rampljuset. Plötsligt hamnar klostret i allas fokus och påven kommer på besök.

Utanför teatern, på röda mattan, står en liten kör och sjunger gospelVi möts av gospelsång på väg in i till premiären

 

Det sceniska

Det är roligt att se en påkostad produktion. Med hjälp av LED-skärmar tas vi med lätthet från gatornas neonskyltar till klostrets dämpade ljus genom rosettfönster. Dessutom skapades när så behövdes de mindre utrymmena på scen, exempelvis på polisstationen, snyggt och enkelt.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Framträdande och sång

Det är så klart en utmaning att ta sig ann en roll som spelats av en duktig och speciell skådespelerska som Whoppi Goldberg. Hur ser man till att man inte blir en imitation, utan spelar sin egen roll. Det är något som Gladys del Pilar hanterar på ett bra sätt.

Totalt sett är det en bra uppsättning med mycket sång och bra tempo. Kanske var det premiärnerver som gav lite darr på någons röst, men i övrigt var helheten bra.

Givetvis var det begränsat med dans, för det passar sig inte i ett kloster. Däremot en hel del rörelser till musiken som visade att nunnorna hade rytmen i kroppen.

En mycket udda upplevelse var det att få rysningar i hela kroppen av nunnornas falsksång i början. Imponerande duktiga på att låta dåliga.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

Bild på programbladet

Programbladet

 

Avslutande omdöme

Det är alltid lika intressant när en film blir musikal, att se hur denna övergång går. Hur mycket av filmen som följer med in på scen. Övergången är gjord med finess. Det har tillkommit händelser till berättelsen och givetvis mer sång. Det mesta är till storyns fördel men inte allt.

Det är en välspelad musikal med bra tempo och generellt bra rollprestationer. Ett lyckopiller. Synd bara att man inte kan köpa med sig musiken hem. Det fanns en och annan låt som väl ämnat sig att lyssna till igen. Kanske inte att man blev frälst på allt direkt, men den totala upplevelsen var himmelsk.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

Publiken står upp och applåderarVälförtjänta stående ovationer för hela ensemblen

En reaktion på ”En BÄSTing till syster

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s