Skönheten och odjuret en riktig höjdare

Skönheten och odjuret en riktig höjdare

Fredagen den 18 september hade musikalen Skönheten och odjuret premiär på Malmö Opera.

Bild på Malmö Opera utifrån med texten Premiär Skönheten och odjuret

Malmö Opera redo för premiär

Lite extra nyfiken var jag på denna premiär eftersom jag drygt en vecka tid hade sett delar av repetitionerna. Då för att kunna göra intervju med skådespelarna till Radio 4U och It’s SHOWTIME. Nu skulle vi få se om allt fallit på plats.

Jag och kollegan Pierre från Radio 4U träffar Fred Johansson, odjuret, och Sofie Gunnarsson, skönheten.

Berättelsen om Skönheten och odjuret är en gammal fransk berättelse som blivit till film ett par gånger. Kanske mest känd i Disneys version, vilken också ligger som grund för musikalen. Berättelsen om den bortskämde och arrogante vackre prinsen som blir förtrollad till ett odjur. Han och hans hov kan åter bli människor om han kan inse vad sann kärlek är. Om han kan få någon att älska honom för den han är, den sanna kärleken som ser förbi yta och utseende.

Dottern till en uppfinnare, Belle, kommer till det förtrollade slottet när hon letar efter sin far som försvunnit. Det visar sig att han sitter fången i en bur och Belle erbjuder sig genast att ta hans plats. Förvisso skräms hon odjurets yttre, men hon låter sig inte skrämmas eller styras. En kantig frostig relation tar sin början. Men kommer den leda fram till den sanna kärleken som krävs för att förtrollningen ska brytas?

Skönheten och odjuret

Det sceniska

Detta är en produktion som använder sig av Malmö Operas fulla potential.  Den roterande scenen används flitigt, olika miljöer dyker upp och vi får en magnifik känsla av hur det är på slottet. Levande ljus som dansar för oss. Kostymerna som alla de förtrollade människorna bär är helt sagolika. En tunn filmduk används när vi är ute i skogen. Snyggt men lite otydligt. Känns som att proportionerna ibland är lite fel, men det är ändå ett bra sätt att ta oss med ut i den vildvuxna skogen.

Det jag kan tycka är lite tråkigt är att scenerna är rätt mörka. Den mörka bakgrunden gör hela scenen kanske lite för mörk och ödesmättad. Någon gång ibland hade det varit trevligt med lite ljusare bakgrunder.

Lite för mörkt för min smak

Lite fundersam blir jag också när det finns vissa moment i scener när de svartklädda medhjälparna bevisligen inte ska synas, men ändå gör det. Stör mig på att den pinne till plattformen som används i slutet syns. Den borde kunna gömmas i rök och dimma. Småmissar som stör min helhetsupplevelse.

UB  UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Sånger och framträdanden

En fullkomlig fullträff när det gäller sånger, danser och de olika rolltolkningarna. Det blir en känslomässig berg- och dalbana under kvällen. Det är skratt, gråt och fantastisk underhållning.

Belle är den självständiga, lite kaxiga, flickan som inte sätts på plats.
Odjuret får lära sig att inte alla dansar efter hans pipa och att kärlek kan ändra på saker och ting.
Gaston är Belles självupptagne friare som får lära sig att alla inte faller för det yttre.

Listan kan göras lång. Det är många karaktärer på scen och de får alla utrymme. Det är många som har viktiga biroller som lyfter helheten.

De fantastiska kostymerna

UB  UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Avslutande omdöme

Detta är en musikal som har allt och Malmö Opera har verkligen lyckats. Musiken är fantastisk, sångerna är fantastiska, kostymerna är helt fantastiska och allt är väldigt väl spelat. En verkligt fantastisk musikalupplevelse. Det är helt klart en av de bästa, om inte den bästa, musikalupplevelsen jag haft på Malmö Opera. Ett mycket bra sätt att fira Malmö Opera 75 år på.

UB  UB  UB  UB  UB  UB  UB

Publiken på fötter när ensemblen får sina applåer efter en fantastiskt bra föreställning.

3 reaktioner på ”Skönheten och odjuret en riktig höjdare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s