2019 till handlingarna
Min vana trogen så låter jag det nya året börja innan jag funderar över det år som lagts till handlingarna. Märkligt nog så behöver i alla fall jag några dagar på mig att avsluta året och fundera kring vad det inneburit. Utan att egentligen gjort någon statiskt sammanställning så gissar jag att året har innehållit öl, radio, Rotary, resor, goalball, musikaler och vigslar.
När jag tar mig en titt på sociala medier har jag några följare här och där. Störst är Facebook med 4 690 vänner och 493 personer som följer mig där, vad nu det innebär. På Twitter har jag 1250 följare och via Instagram 999 personer. Jag har 2 092 kontakter på LinkedIn. Vad det innebär vet jag inte, men viss kontakt med omvärlden har jag visst. Sen har så klart mitt radioprogram It’s SHOWTIME på Radio 4U ett antal lyssnare. Förhoppningsvis har även denna blogg någon läsare.
Men vad hände egentligen 2019?
Rotary
Det som helt klart varit mest inspirerande och givande under året har varit mitt engagemang inom Rotary. Ett år som varit fullt med olika typer av aktiviteter.
Det hela startade med Rotaract European Meeting – REM – i Malmö i januari. Rotaract är organisationen, en del av Rotary, som mer riktar sig till personer under 30 år. Denna konferens hade besökare från hela Europa och några länder utanför också. Konferensens undertema var ”The vikings are coming”. Väldigt trevligt tyckte jag när jag först hörde det, men insåg rätt snabbt att ett visst underskott på vikingar fanns. Tack vare lite kontakter och att Trelleborgen fanns så kunde vi, främst jag och borgfrun, säkra upp att vikingarna kom till REM.
Det var ett trevligt arrangemang med allt från mingel på Malmö Rådhus, till två välbesökta guidningar under min ledning på Trelleborgen, ett vikingaslag under invigningen och slutningen en galamiddag med borgherren och borgfrun på plats.
En rolig följd av REM var att fröet till Rotaract Sydligast såddes. Något som under året vuxit till sig till en livaktig aktiv klubb i vårt distrikt.
Idéer dyker upp på de mest märkliga sätt. Plötsligt fick jag idén att ta fram en penna som ser ut som en spruta, med Rotary och End Polio Now tryckt på den. Pennan skulle säljas till förmån för End Polio Now. Efter lite efterforskningar hittade jag en leverantör och 1 000 pennor kunde beställas. Det blev en succé! 5 000 pennor beställdes, så än finns det kvar.
- En penna i kampen mot polio
- En penna kostar 20 kr och då går $1 till kampen mot polio.
En penna säljs för 20 kronor vilket gör att $ 1 per såld penna går till End Polio Now. Tack vare Bill and Melinda Gates Foundation så blir bidraget större, eftersom de bidrar med $ 2 per varje insamlad dollar från Rotary. Det sägs att $ 3 är vad som kräv för att kunna vaccinera ett barn till ett poliofritt liv.
Verksamhetsåret inom Rotary sträcker sig från 1 juli till 30 juni året efter. Under första halvan av 2019 var jag Assisterande Guvernör, en av sju, inom vårt distrikt 2390. Mitt ansvar var att vara ute och besöka klubbarna i min del av distriktet nämligen de sju klubbarna i Trelleborgs, Vellinge, Skurup och Svedala kommuner.
En av de roligaste uppgifterna för mig som Assisterande Guvernör (AG) som dök upp under året var Svedala Företagsmässa. En stor mässa för företag som arrangerades i Aggarpsskolan i Svedala, där Rotary fick en framträdande roll. Förutom en strategiskt placerad monter hade vi i princip andra våningen av hallen till vårt förfogande. Här arrangerades en mycket uppskattat lunch med föredrag kring Trelleborgs Hamn AB. En av de mindre roliga uppgifterna var att vara med på slutfesten för Svedala-Sturup Rotaryklubb. Festen var det i och för sig inget fel på. Det var snarare anledningen till den som var tråkig. Klubben upphörde med sin verksamhet, men gick med flaggan i topp. Hur bakvänt det än må låta så var det roligt att vara med på nedläggningsfesten. Den andades ändå framtidstro och möjligheter.
- Fullsatt. Nära 100 rotarianer på plats under Jörgen Nilssons föredrag om Trelleborgs Hamn AB på Svedalamässan
- Rotaract Sydligast på plats under Svedalamässan
Jag lämnade uppdraget som AG till förmån för en ny bokstavskombination – DGND. District Governor Nominated Designated. Efter att ha blivit nominerad av min klubb, Trelleborg-S:t Nicolai Rotaryklubb och intervjuad av distriktets valberedning blev jag föreslagen till att under Rotaryåret 2021-2022 vara Guvernör i vårt distrikt. Väldigt glädjande och hedrande. Telefonsamtalet tog jag emot när jag var i solens sken i Nicosia på Cypern. Formellt fick jag möjlighet att presentera mig på vårmötet i maj i Höllviken.
Det är väldigt klokt, tycker jag, att man i god tid får möjlighet att förbereda sig och komma in i uppdraget. Dessutom har vi ett väldigt gott samarbete och samtalsklimat i Guvernörslinjen. Guvernörslinjen är nu sittande guvernör Torkil Rönne, nästa års guvernör Stefan Knutsson och jag. Genom att vi arbetar tillsammans så kan vi även jobba långsiktigt. Tre Rotaryår som hänger samman.
Årets Convention var förlagt till Hamburg. Eftersom det i princip bara är runt hörnet från oss åkte två busslaster med rotarianer dit. Eftersom detta var mitt andra Convention fick jag ut mer än förra året när vi var i Toronto. Jag kom hem med flera nya kontakter världen över. Det blev mer nätverkande och kontaktskapande. Jag fick helt enkelt ut mer av årets Convention. Ska bli spännande att 2020 åka till Honolulu, Hawaii, för att se hur det blir.
- Dåvarande välrdspresident Barry Rassin talar på Convention
- Fullt breakout session kring hur fler kvinnor ska nå högre inom Rotary.
- House of Friendship
- Hela världen samlas. USA, Sverige, Indien
- Träffar gamla vänner.
- Idag DGND. Rotaryåret 2021-2022 är vi Guvernörer.
- Hula Hula dans under världspresidentens middag
- Next stop Hawaii
Ett spännande uppdrag som jag fick med början den 1 juli var att jag blev ansvarig för en nybildad kommitté i distriktet. Hållbarhetskommittén som vi gav det officiella namnet Rotary Sustainability Distrikt 2390. Vi har jobbat lite otraditionellt. Mötena har varit på caféer och öppna för alla rotarianer och rotaractare som varit intresserade av att vara med. Vi har haft en kärntrupp som i princip kommer på alla möten. Andra kommer när de kan och ett tredje gäng följer arbetet på distans via e-post och utskick.
Vi har enats om att vårt arbete ska göras ur fyra perspektiv. Det första perspektivet handlar om kunskapspridning. Samla in förslag på föredragshållare att tipsa klubbarna om och själv som kommitté arrangera föreläsningar. Det andra perspektivet handlar om att hitta projekt som flera klubbar i distriktet kan arbeta med. Tredje perspektivet handlar om att lyfta fram och inspirera klubbarna till i första hand lokala projekt. Slutligen arbetar vi för att visa att Rotary redan jobbar för en hållbar värld. Jag har utvecklat ett verktyg som ska hjälpa klubbarna att förstå hur man kan koppla de sex fokusområdena som Rotary redan jobbar kring med de sjutton globala målen antagna av FN. Spännande utmaning.
- Kommittén för hållbarhet – Rotary Sustainability Distrikt 2390 – möts
- Så matchar vi Rotarys sex fokusområden med FN:s 17 mål för hållbar utveckling
Musikaler
Även under 2019 besökte jag ett antal musikaler. Lyckades dessutom pricka in en hel del premiärer i både Malmö, Stockholm och Köpenhamn. Var också på en premiär, i alla fall första föreställningen, på en musikal i London. Men det var väldigt lite premiärkänsla där.
Det blev totalt 21 musikaler och konsert med musikallåtar under året. De musikaler jag såg var dessa, och då nämner jag dem i ordning som jag såg dem Terkel-the Motherfårking musical, Stars of the musical, Elvis the musical, Matilda, 9 to 5, Mamma Mia, Waitress, Min vän fascisten, Flashdance, En värsting till syster, Sanne-the musical, Häxorna i Eastwick, Spilemand på en tagryg, Grease, Skönheten och odjuret, Sweeney Todd, & Juliet, Mary Poppins, Six, Curtains, Come from away och White Christmas.
- Terkel-the motherfårking musical på Tivoli i Köpenhamn
- Stars of musicals på Malmö Live
- Elvis-the musical på Malmö Arena
- Matilda på Malmö Opera
- 9 to 5 i London
- Mamma Mia i London
- Waitress i London
- Min vän fascisten. Årets uppsättning på Lilla Beddinge Teater
- Flashdance på Operaen i Köpenhamn
- En värsting till syster på China Teatern i Stockholm
- Sanne- the musical på Tivoli i Köpenhamn
- Häxorna i Eastwick på Cirkus i Stockholm
- Spillemand på en tagryg på Det Ny Teater i Köpenhamn
- Grease på Nöjesteatern, Malmö
- Skönheten och odjuret på Malmö Opera
- Sweeney Todd på Operaen i Köpenhamn
- & Juliet i London
- Mary Poppins i London
- SIX i London
- Curtains i London
- Come from away i London
- White Christmas i London
Radio
Tur att jag ser så många olika musikaler. Det gör det lättare att hitta tema till alla de olika radioprogram som jag gör. I princip hela året, förutom julafton och nyårsafton, satt jag på tisdagar mellan kl 17-18 och pratade i Trelleborgs närradio i mitt egna program It’s SHOWTIME på Radio 4U med MusikalUlf.
Under året har jag också fått möjligheten att följa med radiokollegan Pierre på pressträffar på Malmö Opera och Nöjesteatern. Tillsammans har vi träffat och intervjuat artister inför musikalerna Matilda, Grease och Skönheten och odjuret.
En kul spin-off på mitt radioengagemang är att jag blivit musikproducent och tekniker för Liberalerna i Trelleborg. Varanana vecka har vi sänt Radio Blåklint. De står för innehåller och jag fixar och trixar med tekniken och försöker finna bra musik som matchar vad som pratas om. Lika stor utmaning varje varannan tisdag, eftersom jag i princip aldrig vet i förväg vad som är kvällens tema. Oavsett vilket är det kul att kunna hjälpa till och lyssna till vad som är på agendan i lokalpolitiken.
- Inför premiären av Matilda på Malmö Opera
- Inför premiären av Grease på Nöjesteatern
- Inför premiären av Skönheten och odjuret på Malmö Opera
Taste of Viking
Det blev i år som jag kom igång med mitt smakvarumärke lite mer på riktigt. Godis i fyra olika smaker och öl.
Först ut var Harald Blåtands sura blåbär, som kom redan under 2018. Det blev också Sven Tveskäggs syrliga äpple, Gorm den gamles salta lakrits och Drottning Tyras härliga hallon samt blandpåsen Familjefest i Jelling.
- De fem smakerna på Trelleborgen
- Fem smaker men ett pris
Av lite oklara anledningar upphävdes varumärkesskyddet gällande öl under året. Tydligen äger ett isländskt bryggeri rätten till ”viking” i Sverige så jag kan inte ha öl under namnet Taste of Viking.
Så, öl bryggs numera som ett samarbete mellan Taste of Viking och Hönsinge Hantwerksbryggeri. Två varumärken registrerades under året – Jarlens öl och Jarlens julöl.
Jarlens öl finns som folköl, 3,5 %, och som starköl, 4,6 %. Det är en ljus lager smaksatt med nässlor. Folkölen lanserades den 2 augusti i samband med Bryggpuben i bryggeriet. Den 2 december kl 10.00 var det säljstart för starkölen på fem systembolag. Jag var själv på plats i Trelleborg och köpte den första flaskan.
- Jarlen säkerställer att det blir god öl
- Jarlen tappar upp sin öl under Hönsinge Bryggpub
- På plats. Köper den första Jarlens öl på Systembolaget i Trelleborg
- Den första ölen.
- På plats under julskyltningen och säljer Jarlens Julöl 2019 och Vintermys från Hönsinge
- På plats under Ljusfesten på Trelleborgen för att sälja Jarlens julöl 2019 och Vintermys från Hönsinge
Utan Magnus stöd, engagemang men framförallt kunnande hade det inte blivit något. Ytterst tacksam för detta.
Hönsinge Hantwerksbryggeri
Detta var andra året som jag hade ansvaret för bryggeriets bokföring. Första året som jag var med från början. Roligt att komma in i verksamheten den vägen. Extra kul är det sen att kunna vara med och diskutera och utveckla den.
Det som betydde mycket för mig detta år var möjligheten att få bli delägare med 10 %. En liten del i ett mikrobryggeri men ändå en stor sak för mig.

Under Trelleborgs Citysamverkans evenemang Smaka på Trelleborg stod jag och pratade om öl, både om Jarlens öl och Hönsinge Hantwerksbryggeri.
Huvudstäder
Förutom då de vanliga besöken i London, Stockholm och Köpenhamn så besökte jag två huvudstäder i år. Det blev Nicosia på Cypern och Jerevan (Yerevan) i Armenien. Så nu har jag lagt 43 av Europas 50 huvudstäder bakom mig. Under året kom jag i alla fall fram till att Monaco ska vara den sista huvudstaden jag besöker. Sen gäller det att klämma in Ankara, Baku, Bern, San Marino, Tbilisi, och Vaduz.
- ReseUlf I Nicosia
- ReseUlf i Jerevan
- ReseUlf vid templet i Garni
- ReseUlf vid Stonehenge
När jag var i Nicosia försökte jag besöka den Rotaryklubben som hade möten under min tid där. Tyvärr så, när jag kom fram till hotellet, visade sig att de inte hade möte denna dag. Nästan samma sak hände i Jerevan. Jag hade varit i kontakt med de två klubbarna som skulle ha möte under min tid där. En miss i kommunikation gjorde att jag gick dit som första klubben skulle ha möte, men de hade inget möte då. Däremot guidades jag till den andra klubben och då fick jag också möjlighet att träffa den inkommande guvernören, som ska vara guvernör samtidigt som jag, på en träff i Yerevan International Rotary Club.
Jag besökte London vid två tillfällen under året. En resa precis före påsk och den traditionella resan före jul. Fokus är alltid musikaler, men lite annat kan man också hinna med, exempelvis lite shopping. Vid andra tillfället hade jag lyckats få tag i en dagstur till Stonehenge. En resa som kunde göras under fredagen, Luciadagen, men ändå vara tillbaka i tid för kvällens musikal. Mycket intressant att få ha varit och sett detta märkliga monument.
Goalball
Mitt uppdrag som Team Manager för herrlaget i Goalball förändrades i början av året. Jag fick ansvar för alla tre landslag – herr, dam och ungdom.
Så stor skillnad blev det inte, eftersom damerna hade ingen verksamhet under året. Herrarna hade som vanligt träningsläger i Trelleborg som jag arrangerade. Däremot ungdomslandslaget fick hjälp med sin resa till VM i Australien och det träningsläger som var i veckan före avfärd. Väl på plats tog de brons.
När snöstorm drabbade Stockholm i början av februari var det också Parasportgalan. Landslaget, herrarna, var nominerade och vann pris som Årets lag. Kul att få vara på plats när det delades ut.
Egentligen inte kopplat till uppdraget som Team Manager men jag involverades i planeringen och genomförandet av SM i Goalball i Trelleborg i oktober. En trevlig tillställning som vi kunde göra lite extra med. Vi genomförde en gemensam lunch på Trelleborgen. Ett välkommet avbrott under tävlingen samt en uppskattad vikingatida saga om Harald Blåtands död.
Tack vare gott stöd och samarbete med Trelleborgs kommun är det lätt att arrangera både träningsläger och tävlingar här.
- Parasportgalan. Svenska landslaget (herr) nominerade till och vann utmärkelsen Årets lag 2019
- Goalball spelas bäst i Trelleborg. SM avgjordes här i år.
- Avbrott i tävlandet i SM. Peter berättar saga på Trelleborgen
Ceremonier
Det blev en hel del vigslar även i år. Totalt sett 75 vigslar och en namngivningsceremoni. Går det att lyfta fram en enskild vigsel som extra speciell? Egentligen inte för att alla är speciella på sitt sätt. Det går så klar inte att komma från det faktum att Vikingavigseln på Trelleborgen är speciellt. Varje år är det en vigsel som jag bär med mig, för att den är så speciell och spektakulär.
Har haft så många roliga möten med par inför vigslar på Stallgården under året. Kul var också att Trelleborgs Citysamverkan gjorde ett spontant event på Valengallerian i samband med Alla Hjärtans Dag. Drop-in-vigsel. Två par dök upp och blev vigda.
- Det första paret som vigdes under Alla Hjärtans Dag
- Det andra paret som vigdes på Valengallerian
Det är väldigt roligt att få vara med under planeringen fram till vigseln. Onekligen är det så att vissa par får man en speciellt kontakt med, oavsett var de väljer att viga sig. Vi formar vigselakten tillsammans, har gemensamma förhoppningar och alltid lyckas jag, vigselmannen, vara med och leverera tillsammans med paret en helt fantastisk stund tillsammans.
Det samma gäller den namngivningsceremoni jag hade äran att förrätta under året. En fantastiskt rolig ära att få vara med om. När ett barn får sitt namn i närvaro av släkt och vänner.
- På väg till ceremoniplatsen
- De säger ”ja” till varandra
Sustainable Poetry
Ibland tar jag på mig lite för mycket. Jag fick frågan om jag inför World Poetry Day, den 21 mars, kunde tänka mig att skriva en dikt om någon av de sjutton globala målen för hållbar utveckling. Jag sätter genast ribban högt. Jag ska skriva en dikt om varje mål. En dikt om dagen i princip varje dag i mars.
Målet var högt satt. Men jag lyckades och vad jag förstår var mina bidrag uppskattade.
Malmöandan
Under året hade jag uppdraget som samordnare för Malmöandan, den lokala överenskommelsen mellan den idéburna sektorn i Malmö och Malmö stad. Det var helt klart en stor utmaning att förankra och skapa en känsla av engagemang och öka kunskapen kring Malmöandan bland 4-5 000 organisationer i sektorn. För kunskapen var låg men det gick att finna engagemang och vilja. Det blev en hel del möten i olika konstellationer. Jag hann väl med ett 50-tal studiebesök hos olika aktörer i sektorn under året.
Genom träffar, så kallade verkstäder, så var syftet att utifrån de fem utmaningar som fanns utpekade bli lite mer konkreta och finna organisationer som var beredda att börja jobba med utmaningen. Under året lyckades jag få fram en värd per utmaning från den idéburna sektorn. Vi genomförde en kick-off för samtliga värdpar och var redo att ta nästa steg. Då bestämdes att ett ”omtag” behövdes i arbetet vilket ledde fram till att jag lämnade uppdraget som samordnare vid årsskiftet.
Smått och gott
Som alltid finns det många saker som händer under ett år. Stort och smått. Allt får inte riktigt plats i någon egen kategori.
I maj genomfördes för andra året en modevisning. I år arrangerades den i samband med det nya evenemanget Palmsläppet. En festlighet för att hylla stadens palmer. Jag var inte bara modell på catwalken utan hade också, via mina nätverk, skaffat fram ett femtontal andra modeller.
- Kul att vara med på modevisning
- På catwalken under Palmsläppet
Från början var det sagt att två kryssningsfartyg skulle anlöpa Trelleborgs hamn i början av juli. Ett kom. Förra gången det var kryssningsanlöp till Trelleborg ställde jag upp och guidade på tyska på Trelleborgen. Så blev det även denna gång.
Förutom mina två stora engagemang inom Rotary och som radiopratare är jag aktivt inom Munskänkarna, Akademiska Föreningen, Sydkustsol Ekonomiskt förening, Nordiska Organisationen för Kulturell förmedling Ekonomisk förening och SRF Synskadades Riksförbund i Trelleborg med omnejd . Jag försöker närvara vid Munskänkarnas sammankomster, prova vin och ha trevligt. Jag lyckades arrangera en träff med ölprovning och givetvis var ölen från Hönsinge Hantwerksbryggeri. Ännu ett verksamhetsår har jag svingat klubban som Akademiska Föreningens Överstyrelsetalman. Ett uppdrag jag haft i många år vid det här laget. Jag sitter som ordinarie ledamot i styrelsen för Sydkustsol Ek För och Nordiska Organisationen för Kulturell förmedling Ek För och som adjungerad till styrelsen som kassör för SRF Synskadades Riksförbund i Trelleborg med omnejd.
Under min tid som kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg tog vi emot nästan 100 delegationer från olika städer och provinser i Kina. Även detta år tog jag hand om ett par stycken. Lustigt nog inte i Trelleborg utan i Lund. Jag berättade om stadens historia, om universitet och om studentlivet. Delegationerna kom från Hubei, Shanghai Pudong och Zhejiang. En lite rolig koppling till detta var att jag fick vara med och fira kinesiskt Moon Party den 14 september på Casino Cosmopol i Malmö.
- Delegationen från Hubei
- Delegationen från Shanghai Pudong
- Delegationen från Zhejiang
Året var också ett valår. Val till Europaparlamentet. Även detta år återfanns jag i vallokal, men inte på en valsedel utan som vice ordförande i Östra Grevie.
Min vana trogen går jag mycket och gärna. Att gå är mitt huvudsakliga transportsätt. I år blev det 2 534 700 steg, vilket är ungefär 300 000 fler steg jämfört med 2018.
Detta är ett försök att sammanfatta ett år i ord och bild. Inte helt ovanligt är att efter jag är klar kommer jag på ytterligare saker som bör skrivas om. Men nu sätter jag punkt för 2019.