En underhållande spelman

En underhållande spelman

Höstens musikal på Det Ny Teater i Köpenhamn är klassiske Spelmannen på taket, eller Spillemand på en tagryg. För två år sedan spelades den på Malmö Opera. Eftersom det inte var så länge sedan jag såg den blir det kanske en och annan jämförelse. Men det är ändå två olika produktioner.Detta är berättelsen om den judiska familjen i början av 1900-talet i tsarens Ryssland. Tevye och Golde med sina fem döttrar som lever i en brytningstid, med revolutioner på gång både i familjelivet och i världen. Familjefaderns kamp om att behålla sin position som överhuvud samtidigt som han vill vara sina döttrar till lags. Konflikten mellan att bevara det traditionella och hantera utvecklingen.

Fasaden på teatern

Det Ny Teater i Köpenhamn

Det sceniska

Vi befinner oss hela tiden i en björkskog. I princip en fast scen hela tiden. Med hjälp av den roterande scenen och enkel rekvisita kan lite olika miljöer skapas. Snyggt och enkelt.

UB UB UB UB UB UB

Många björkstammar utgör kulisserna på scen

Skogen på scen

Sång och framträdande

Det var inte direkt någon enskild skådespelare som sticker ut sångmässigt. Ingen som direkt briljerar men ensemblen är generellt sett bra.

Tevye och till viss del Golde lockar till skratt, både utifrån sina repliker och sättet de spelar på.

Dansnumren är de som sticker ut i positiv bemärkelse.

UB UB UB UB UB UB

Tevye mitt på scen och tar emot applåderna

Tevye och resten av gänget

Avslutande omdömen

Det är en rätt glad och trevlig spelman som vi träffar, trots vardagsproblem och större elände. Dansnumren är helt klart det som sticker ut. Många bra dansare på scen. Kanske inte riktigt lika många bra sångare. I alla fall inte så att de sticker ut.

Denna uppsättning känns traditionell. En musikal med en del kända sånger som levereras. En berättelse som i grunden inte är så roligt görs roligt främst tack vare Tevye. Han försöker se det ljusa i mörkret, skratta och eländet och har sina filosofiska samtal med Gud.

UB UB UB UB UB UB

Hela ensemblen på scen

Ensemblen får sina välförtjänta applåder

2 reaktioner på ”En underhållande spelman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s