DGND

DGND

 

Jag är inte en vän av förkortningar. För mig är användandet av förkortningar ett exkluderande. Skulle nog vilja påstå att jag endast använder mig av en handfull förkortningar i både talspråk och det skrivna ordet. MEN det förtar inte den stora glädje jag har över att igår, den 18 maj, ha blivit presenterad som DGND.

Jag håller mitt korta anförande efter ha blivit presenterad som DGND. Bild: Mia Rolf

Inom Rotary finns det en president över hela organisationen, Rotary International President. Till sin hjälp har han, för än har det bara varit män, drygt 520 guvernörer. Rotaryvärlden är indelas i distrikt och den som är satt att leda, utveckla och samordna distriktet är en guvernör.

Vårt distrikt, 2390, består av i dagsläget 59 klubbar och ungefär 2 500 rotarianer. Förutom Rotaryklubbarna så ingår även Rotaractklubbarna i distriktet. Och det är i klubbarna som det händer. Det är där vi har ”people of action” som ser till att klubbarnas medlemmar varje vecka möts, nätverkar och bidrar till en bättre värld. Kraften i Rotary ligger i klubbarna och deras medlemmar. Det är där det händer.

Lördagen den 18 maj hade vi distriktssamråd och guvernören för Rotaryåret 2019/2020 Torkil Rönne skulle presentera sina visioner. Ett Rotaryår sträcker sig från den 1 juli till den 30 juni året efter. Torkil har idag titeln DGE.

Vid mötet ska även den som kommer bli distriktets guvernör för Rotaryåret 2020/2021 presentera sig, det vill säga Stefan Knutsson, som idag är DGN.

På mötet var det också dags att presentera DGND – District Governor Nominatee Designated. Det vill säga den person som år 2021/2022 ska vara guvernör, om inget oförutsett inträffar. Jag var den person som presenterades för detta uppdrag.

Under den allmänna nomineringstiden så skickade min klubb, Trelleborg-S:t Nicolai Rotaryklubb, in en nominering på mig till att bli guvernör. Jag fick träffa den nomineringskommitté/valberedning som distriktet tillsatt och presentera mina tankar kring uppdraget i april. När jag var och besökte huvudstad nummer 42, Nicosia på Cypern, så ringer telefonen och jag nås av meddelandet att jag kommer föreslås till DGND. Typiskt att jag skulle vara ute och gå i de moderna delarna av Nicosia i samband med detta samtal, för trafikbruset störde något. Men, budskapet kom fram och jag blev väldigt glad.

De dryga två veckor som förflöt från dess att jag fått beskedet till att det blivit offentliggjort har gett mig tid att fundera. Fundera kring vad det kan innebära, vad jag vill vara med och utveckla under mitt år som guvernör.

Genom mitt uppdrag som Assisterande Guvernör och som rotarian som besöker olika klubbar ser jag kraften, glöden och engagemanget som finns i klubbarna och dess medlemmar. Kanalisera kraften i klubbarna. Tillsammans kan vi visa kraften i Rotary.

 

Ordlista
DG – District Governor, guvernör innevarande Rotaryår
DGE – District Governor Elect, guvernör nästa Rotaryår
DGN – District Governor Nominee, guvernör om två år, nästnästa Rotaryår
DGND – District Governor Nominee Designated, guvernör om tre år, nästnästnästa Rotaryår
IPDG – Immediate Past District Governor, Rotaryåret efter man varit distriktets guvernör
Guvernörslinjen – IPDG, DG, DGE, DGN, DGND – de senaste fem guvernörerna i linje
Rotaryår – från 1 juli till 30 juni året efter

3 reaktioner på ”DGND

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s