Rotary ska vara SKoJ

Rotary ska vara SKoJ

 

Jag är inte en vän av förkortningar. Min uppfattning är att förkortningar begränsar och i viss mån exkluderar. Fikonspråk blir än mer obegripligt och mer för de som redan vet. Sen är det inte helt ovanligt att en förkortning i ett sammanhang betyder något helt annat i ett annat.

Eftersom jag inte gillar förkortningar så väljer jag nästan alltid att uttala hela ordet. Om man inte vet vad en District Governor Nominee Designated är så är det lättare att fråga det direkt, utan att först ha frågat vad DGND betyder.

Samtidigt som jag inte gillar förkortningar så älskar jag dem. I alla fall när de kan vara med och bilda ord och nya betydelser.

Som guvernör inom Rotary förväntas det att man har ett motto. Jag valde faktiskt att som president i Trelleborg-S:t Nicolai Rotaryklubb anta ett motto. Eller man kan snarare se det som ett roligare sätt att kommunicera ut mitt presidentårs målsättningar. Jag vill helt enkelt ha en BRA Rotaryklubb.

Inför mitt år som distriktets guvernör, 2021/2022, tänker jag jobba med tre övergripande frågor.

 

Samhällsengagemang
En av grundpelarna inom Rotary är vårt samhällsengagemang. Vi är en del av vårt lokala samhälle samtidigt som vi är en del av ett globalt sammanhang. På samma sätt som att vi samlar in pengar för att kunna bidra till lokala initiativ och frågor så är det viktigt att vi är en del i det stora internationella sammanhanget.

Men allt är inte pengar.

Det kan lika bra handla om att rotarianer ställer upp som mentorer i olika sammanhang. Det kan handla om att vi bjuder på och erbjuder vårt nätverk för att hjälpa och bidra till något större. 

 

Kommunikation
Vi måste våga prata om att vi är rotarianer. Vi måste våga berätta om att vi finns. Samtidigt är det minst lika viktigt, kanske viktigare, att vi pratar med varandra om allt bra vi gör. Kraften inom Rotary ligger hos klubbarna. Det är där allting händer. Det är där allting sker. Vi måste bli bättre på att kommunicera och inspirera varandra kring vad vi gör, vad vi åstadkommer och var vi inte riktigt når ända fram.

Det handlar inte bara om att vi ska nå ut i media och den enskilda klubben ska synas. Som ett kollektiv, Rotary, ska vi synas för alla de som inte är en del av vår interna värld.

Så klart handlar kommunikation om att vara synliga på olika typer av sociala medier. MEN det handlar också om de personliga mötena och nätverkandet. Det handlar om att man som rotarian ska vara närvarande på möten eller andra typer av arrangemang.

Rotary är världens största yrkesnätverk. För att vi ska var världen bästa yrkesnätverk så måste vi träffas, nätverka och hjälpa varandra. Lyfta och nyttja varandras kompetenser och möjligheter gör att vi kan bygga starka nätverk och skapa möjligheter för framtiden.   

 

Jämlik
Jag vill påstå att den största utmaningen för Rotary framöver är att bli en jämlik och därmed modern organisation. I mer än 30 år har det varit möjligt för kvinnor att vara medlemmar i Rotary. Än är vi långt från att ha en jämn könsfördelning inom organisationen. 

Det handlar inte bara om att skapa en organisation som har lika många män som kvinnor. Det gäller att vi har en mängd av olikheter i våra klubbar. Män. Kvinnor. Unga. Gamla. Gifta. Ogifta. …. Listan kan göras hur lång som helst. Det viktigaste är att vi inte alla är lika, samma. Vi ska alla vara olika men ändå jämlika.

Hela grunden i Rotary handlar faktiskt om att det är olikheterna som berikar. Hade Paul Harris tyckt att Rotary skulle vara en klubb för advokater, då hade han startat det. Hans vision var en sammanslutning som bygger på att det är genom varandras olikheter, olika nätverk och kunskaper som vi växer och kan vara världens största nätverk av samhällsengagerade personer.

 

Det är därför min devis, mitt motto är att

Rotary ska vara
Samhällsengagemang
Kommunikation
Jämlik

Jag presenterar mitt motto

Rotary ska vara SKoJ!

 

Det vill säga att ROTARY SKA VARA SKoJ!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s