Min vision för en BRA Rotaryklubb

Min vision för en BRA Rotaryklubb

 

Måndagen den 26 juni fick jag överta uppdraget som president för Trelleborg-S:t Nicolai Rotaryklubb. Ett uppdrag jag med spänning och vördnad tar mig an.

Jag är en person som gärna tar ansvar. Det är lika bra att inse vad man är för en typ av person. Jag är väldigt sällan passiv medlem i organisationer. När jag blivit medlem i en organisation har jag blivit det för att aktivt kunna ta del av organisationens verksamhet och bidra till dess framtid och utveckling. Därför är jag extra glad över att ha fått denna möjlighet i min klubb.

Får presidentnålen av nu avgångne president Marcus Middelton

Mitt förhållande till Rotary har varit stormigt. Jag vill beskriva det som att jag har haft alla känslor jag tror man kan ha gentemot en organisation. Glädje över att vara med. Frustration över att inte hinna med. Behöva konstatera att det bästa för båda är att lämna. Återvända. Finna nyfikenheten, glädjen och engagemanget. För mig kom nytändningen i att jag fick erbjudande om att vara programmakare, boka våra föredragshållare, och sedan få frågan att bli president. Jag älskar att engagera mig. Gillar verkligen att få vara med och utveckla organisationer. Tänka långsiktiga tankar och forma strategier, men även ägna mig åt att i vardagen få ta tag i saker och ting.

 

Presenterar mina visioner för året som president

 

Inför årets om president vill jag, tillsammans med våra medlemmar, arbeta för att vår klubb ska vara BRA.

B – Besöksvärd

R – Relevant

A – Aktiv

 

Besöksvärd

Det handlar om att vi ska ha ett intressant program som är spännande och varierande. Intressanta frågor som skapar mervärde för våra medlemmar och gäster. Vi ska också vara gästvänliga, visa på gott värdskap både när vi får besök av andra rotarianer och när vi har gäster som nyfiket hälsar på. Vi är inte något hemligt sällskap. Vi ser gärna att fler kommer och hälsar på, så låt oss vara välkomnande och inbjudande mot nya nyfikna gäster.

En viktig del i att vara medlem i Rotary är att man får möjligheter till intressanta föreläsningar. En annan del är att vi är ett yrkesnätverk som erbjuder kontakter med och mellan olika människor i olika positioner. Möjligheten att få tillträde till detta kontaktnät gör också att vi bli besöksvärda.

 

Relevant

Det är knappast en hemlighet att medelåldern i Rotary generellt är hög. Jag vill påstå att vi har en medelålder som är okej. Under mitt år vill jag mer än gärna se till att vi arbetar mer med att använda oss av de kunskaper, kontakter och erfarenheter som de äldre medlemmarna har och besitter. Deras kunskaper kan komma de yngre medlemmarna till del och vara utvecklande. Min förhoppning är att detta leder fram till att vi kan agera mentorer på olika nivåer för till exempel yngre företagare eller ensamkommande ungdomar.

Något jag gärna ser att vi arbetar mer med är att finna lokala projekt att stödja. Genom Rotarys internationella arbete bidrar vi till att polion utrotas, Shelterbox och läkare får möjlighet att vara på plats i olika länder i till exempel Afrika.  Vår egen klubb har bidragit till att en vattentank kommit på plats utanför en skola i Ghana via 7M Project.  Vi bidrar till mycket i världen, men vad bidrar vi till i lokalsamhället?

 

Aktiv

Den viktigaste resursen en organisation har är sina medlemmar. Rotary är världens största yrkesnätverk. Men för att det ska fungera måste medlemmarna komma på  mötena. För att vi ska vara intressanta behöver vi ständigt fundera kring vilka mer vi vill se i vår klubb. Vilka personer behöver vara med i Rotary? Vilka personer behöver Rotary ha som medlemmar? Tyvärr kan jag bara konstatera att passiva medlemmar är inte något som jag anser att vi behöver. Det finns olika typer av aktiviteter och möjligheter. Men ett medlemskap är mer än att bara betala en avgift en gång om året. Som medlem ska man vara delaktig och aktiv,  på det sätt som passar en själv. Är man inte beredd att vara aktiv bör man kanske överväga att lämna, så att vi kan få in fler aktiva medlemmar. Fler som vill vara med och bidra på olika sätt.

Vi behöver givetvis också se över våra mötesformer. En självklarhet är att vi håller kvar vi vår klubbs ”ryggrad” med möten varje måndag. Därutöver kan vi fundera på olika typer av medlemsaktiviteter. Vi behöver inte heller vara på samma ställe varje gång.

Rotary är inte ett slutet sällskap. Låt fler får möjligheten att uppleva vår gemenskap. Jag utmanar medlemmarna i klubben att under året ska varje medlem ha haft med sig minst en gäst. Det handlar inte nödvändigtvis om att det är en möjlig medlem, men fler ska få veta vad Rotary gör och står för.

 

Jag vill att vi under det kommande året fortsätter bygga en klubb som är
Besöksvärd
Relevant
Aktiv.

Det är min absoluta uppfattning att om vi lyckas med detta kommer Trelleborg- S:t Nicolai bli en BRA Rotaryklubb.

 

So, come on – let’s make Rotary great again 😉

Tillsammans gör vi en BRA Rotaryklubb.

 

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

6 reaktioner på ”Min vision för en BRA Rotaryklubb

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s