Slut på 2017. Välkommen nya spännande 2018!

Slut på 2017.
Välkommen nya spännande 2018!

 

Då har det blivit dags att sätta punkt för 2017. Det har varit ett år som haft ett mycket varierande innehåll. Jag antar att det är i sammanhang som dessa som uttryck som ”Det som inte dödar, det härdar” och ”Inget ont som inte har något gott med sig” har skapats. Det har varit ett år som gått både upp och ner. Jag har haft många roliga stunder och en del mindre kul. Svårast var nog ändå efter sommaren när fler och fler symptom på utmattningsdepressionen dök upp. Lyckligtvis kom jag i kontakt med läkarvetenskap i tid, i kombination med att jag själv vågade inse vad som var på gång. Det ledde fram till att jag i början av oktober blev sjukskriven för utmattningsdepression. Jag är väldigt glad över alla de som på olika sätt hört av sig under denna period. Blommor, gåvor, glada tillrop i verkligheten och via sociala medier. Så otroligt glad och tacksam för detta. STORT TACK! Underbara människor ❤

Jag avbröt min sjukskrivning i mitten av december. Inte för att jag var fullt återställd utan för att jag och min arbetsgivare kommit överens om att vi går skilda vägar. Fullt frisk är jag inte, men jag mår så mycket bättre idag än vad jag gjorde i september-oktober.

Min första prioritet är nu att bli fullt återställd, pigg och frisk. Lite parallellt med detta håller jag på att aktivera upp mitt företag, UBIC KB, som troligen kommer ombildas till aktiebolag under 2018.

Via UBIC kommer jag erbjuda mina tjänster inom tre områden.

I första hand som rådgivare till välfärdens viktigaste aktörer men också ensammaste ledare – kommunstyrelseordföranden, landstings-/regionstyrelseordföranden, kommundirektörer och landstings-/regiondirektörer. Det är inte en kliché att det är ensamt på toppen. Det är en verklighet och då behöver man kunna prata med någon som har erfarenhet och insikter kring jobbets komplexitet men samtidigt inte ha egenintresse i hur besluten fattas. Bara var ett stöd i tuffa situationer, både i lokalt och regionalt.

En annan verksamhetsgren för företaget är att arbeta med rådgivning kring sociala medier för ”digitala invandrare”. Alla känner sig inte bekväma med att hantera sociala medier, men det blir mer och mer viktigt att ha en närvaro och strategi för sin närvaro. Det kommer jag vara med och coacha kring. Ge min tips, råd och infallsvinklar.

Det sista området handlar om att vara moderator eller konferencier. Jag har mångårig vana av att stå på scen och i olika sammanhang leda möten och träffar. Dessutom tycker jag att det är roligt att vara den som håller ihop programmet och ser till att man tar sig från punkt A till punkt B i programmet, ungefär som arrangören tänkt. Bland annat har jag under ett antal år och gånger hållit samman programmet på Näringslivsfrukosten #trelle0745 och varit den som ser till att våren kommer till Trelleborg på Trelleborgen under Valborgsmässofirandet.

 

Nog om framtiden. Vad hände under 2017?

 

Resor

Jag har fortsatt min jakt på huvudstäder. Dessutom tillät jag mig att synda lite under året, dels genom att resa till mer än bara huvudstäder, dels genom att besöka huvudstäder i andra världsdelar än Europa.

Detta året blev det två resor till Kina. Första resan blev i slutet av maj till Shanghai. En spännande internationell stad att besöka. Både för att se den gamla staden och den nya stadsdelen Pudong. Förvisso var det semester men jag hade fått möjlighet att möta företrädare för Trelleborg AB där. En chans för bra för att gå miste om.  Andra turen till Kina blev i slutet av augusti. Även denna resa var semester men jag jobbade hela tiden. Företrädare från Tianjin hade varit i Trelleborg och detta var ett återbesök från min sida. Fick många bra kontakter och intresset för att samarbeta med Trelleborg var stort.

Under året blev det också två europeiska huvudstäder som fick besök av mig. Först ut var Kiev i Ukraina. Under denna resa fick jag också möjlighet att besöka Tjernobyl. En mycket bra och intressant resa. Senare under året besöktes även Malta och Valletta. En underbar men väldigt annorlunda stad att besöka.

I år blev det också att jag besökte min andra huvudstad i Asien. Astana i Kazakstan stod värd för EXPO 2017 och då tyckte jag att jag kunde slå två flugor i en smäll. Dels besöka en huvudstad, dels besöka en världsutställning. Jag kan inte riktigt säga vad jag hade förväntat mig, men det blev inte alls som förväntat. En modern stad mötte mig och många spektakulära byggnader fanns. Ytterligare en upplevelse fick jag i Astana, nämligen hur det är att besöka en annan Rotaryklubb, långt bort från hemlandet. En kul upplevelse som jag kommer försöka återuppleva.

Året avslutades som vanligt med en tur till London. Det har blivit en tradition för mig att åka dit, gå runt på stan och ibland göra lite inköp samt se på musikaler. Några klipp blev det för egen del eftersom jag besökte staden när det var Black Friday.

 

Musikaler

Året som gått har även inneburit en och annan tur över den röda mattan. Jag var på plats när The Book of Mormons, Sugar- i hetaste laget, Tänk om, Dåliga mänskor, Spelmannen på taket, The Sound of Music hade premiär i Stockholm, Malmö respektive Lilla Beddinge.

Som en del i jubileumsåret på Lunds universitet sattes teaterpjäsen Berusade upp av studenter vid Teaterhögskolan. Malmö Arena fick besök av turnéversionen av Cats. En föreställning som jag såg tillsammans med mina föräldrar och min bror.

När jag var på besök i London så hann jag med att se tre musikaler. Det blev tre helt olika musikaliska upplevelser tack vare Thriller Live, Everybody’s talking about Jamie, 42nd Street.

Känns som det varit ett bra år för att stilla min hunger för bra musikaliska upplevelser.

 

Rotary

Under året som gått har jag fått möjlighet att bli än mer engagerad och därmed också insatt i Rotary. Det är så klart alltid upp till dig som person hur mycket du väljer att engagera dig. Nu har jag fått möjlighet att vara president i min klubb, Trelleborg-S:t Nicolai Rotaryklubb, vilket är väldigt roligt. Under våren var jag programmakare. Även om jag är president nu så har jag fortsatt att vara den som bjuder in de olika föredragshållarna.

När jag tillträdde pekade jag ut tre ledord för mitt år som president. Jag vill att vår klubb ska vara en BRA Rotaryklubb. Det vill säga att den ska vara Besöksvärd, Relevant, Aktiv.  Så här halvvägs igenom mandatperioden får man väl sätta sig ner och fundera hur bra detta har gått. Tycker att vi har god närvaro och bra stämning på våra träffar.

Inspirerande är det också att blicka utanför den egna klubben. Jag ska försöka besöka klubbar när jag är iväg på mina resor. När jag besökte Kiev hade de tyvärr sommaruppehåll, men jag fick möjlighet att hälsa på i Astana.

I början av juni hade distrikt D-1470 i Danmark hyrt hela Cirkusbyggningen i Köpenhamn och höll en stor gala för i syfte att samla in pengar till projektet End Polio Now. Just kampen mot polio är Rotarys stora utmaning. Vi är väldigt nära, men än dyker det upp fall av polio runt om i världen. Då är det bra att kunna jobba tillsammans i en stor internationell organisation.

I början av juli kunde jag med varm hand lämna över en check med pengar till Lilla Beddinge Teaters sommarlovsaktiviteter. Nog för att det är viktigt att vi är med och förändrar och förbättrar världen i det stora, men det är minst lika viktigt att kunna bidra lokalt. Extra roligt var det att pengarna kunde överräckas i samband med att vi hade arrangerat en teatereftermiddag för vår distrikt. Vi hade besökare från hela distriktet som letade sig till Lilla Beddinge Teater mitt ute på Söderslätt. Från Höganäs i norr till Skurup i öster. Alla de 29 besökarna verkade väldigt nöjda och glada över att få komma och uppleva den fantastiska uppsättningen av Dåliga Mänskor.

Besöken från Kina

Under 2017 kom bara sex delegationer på besök till Trelleborgs kommun. Ytterligare två var planerade men fick ställas in.

Vi hade möjlighet att välkomna en delegation från Yunnanprovinsen och en från Anhuiprovinsen. Trelleborg fick även besök från Yinzhou, Yongzhou, Ningbo och Wenshan.

Som alltid har det varit roligt och givande att få ta emot besök från Kina. Roligt att de har visat ett intresse för Trelleborg och roligt att få berätta om Trelleborg för företrädare för dessa mångmiljonstäder. Tänk att de reser över halva jordklotet för att få information om vad vi hittar på i Trelleborg. Imponerande.

Jobbet

Givetvis jobbade jag också under 2017. Som näringslivschef i Trelleborgs kommun drog jag igång ett par nätverksträffar inom utvalda branscher. Först ut var en träff med lokala logistikföretag. Därefter blev det att starta upp träffar för industriföretagen i Trelleborg. Uppskattade träffar där det blev fokus på respektive bransch villkor och utmaningar. Även fastighetsägare med näringsfastigheter bjöds in till en träff. Ett annat nätverk som drogs igång under året var med företagare som har invandrarbakgrund. En annan typ av mötesform var Näringslivsfrukosten #trelle0745. Dessutom har jag varit med och arrangerat träffar kopplats till Trelleborg Business Center som en del i projektet Kuststad 2025.

Under året tror jag att jag besökte ett trettiotal företag, stora som små, nystartade som väletablerade. Näringslivsutskottet hade samtliga sina utskottsmöten förlagda ute i verkligheten hos olika företag i kommunen. Något som jag uppfattade populärt både av politikerna och hos företagarna.

Jag fick även möjlighet att vara ordförande för Trelleborgs Citysamverkan under året. Dessutom blev jag invald som ersättare i styrelsen för NyföretagarCentrum Öresund. Ett annat regionalt uppdrag som jag dock hade svårt att fullfölja var att närvara vid MalmöLundregionens möten för näringslivschefer. Dessa träffar sammanföll med kommunledningsträffarna, vilka prioriterades.

Det som påverkar näringslivet är inte bara det som sker inom kommungränsen. Några omvärldsspaningar gjordes under året. I Berlin genomfördes en konferens kring ”Den nya sidenvägen” som handlar om hur varor ska transporteras landvägen från Kina till Europa. Något som helt klart kan påverka trafikströmmarna i Europa, troligen även påverka Trelleborgs Hamn. Årligen i augusti bjuder Stena Line på en seglats under Hanse Sail i Rostock. Även i år var jag på plats och representerade Trelleborgs kommun.

Vid tre tillfällen var jag i Stockholm på konferenser. Den ena handlade om handelsutbyte med Kina och vilka affärsmöjligheter detta kan ge svenska, och givetvis trelleborgska, företag. Den andra arrangerades i samarbete med Makedonska ambassaden i Stockholm kring deras ambitioner att öka handel och etableringar i Makedonien. Båda dessa omvärldsspaningar skulle kunna påverka näringslivet i Trelleborg. Tysk-svenska handelskammaren arrangerade en träff för att informera om hur man ökar sin export till Tyskland. Bra att kunna vara där och slå ett slag för vår hamn.

SKL:s konferens kring Näringslivs- och arbetsmarknadsfrågor i Uppsala besöktes också. Mest för att det är den största ”branschträff” även om den kanske inte gav så mycket.  En annan stor begivenhet under året var så klart Almedalen. Än en gång arrangerade Trelleborgs kommun fullsatt och intressant seminarium. Lokalt arrangerade TFF sin näringslivsmässa där jag samordnade det kommunala deltagandet, så att vi för första gången stod tillsammans i en monter. En annan mässa och inspirationsdag arrangerade jag tillsammans med Mitt företag.

Under årets arbetade jag fram Trelleborgs kommuns  näringslivspolicy samt genomförde en workshop kring detta för att få fram ett näringslivspolitiskt program. En träff mellan företrädare för kommunen, både tjänstemän och politiker, och näringslivets företrädare. Jag var också ansvarig för genomförandet av den största utbildningsinsatsen med inriktning på näringslivsfrågor kopplat till projektet ”Förenkla – helt enkelt”.

 

Livet i övrigt

Jag har haft ett otroligt roligt år på många olika plan. Fick en lite smak av hur det var att vara student igen genom att gå Lunds universitets jubileumskurs. Tack och lov sägs det att man klarar kursen bara man skaffat tillräckligt många stämplar i sitt kurshäfte. Minst ett per fakultet. Det jag upptäckt under året är den akademiska höjden och diskussionen i många sammanhang. Det jag däremot inte saknat är tentastress och den något inskränkta stämning som finns i akademiska sammanhang. ”Du är inte klok i dig själv, utan du måste kunna citera en professor….”  Inte riktigt något som tilltalar mig. Jag föredrar att tänka själv och komma fram till egna klokskaper, även om jag inte är professor.

Men, jag gillar att ha kontakten med den akademiska världen. Den spänst det blir i diskussioner när man möter de lärda männen och kvinnorna vid lärosätena och utmaningen att hantera engagemanget från studenterna i diskussionerna som kan bli. I och för sig är det tämligen lugnt i Akademiska Föreningens Överstyrelse där jag sitter som talman, men det finns ändå en nerv av studentpolitik kvar i gänget. Under året var det dessutom så att Sydskånska Nationens Knävlingagille firade jubileum och detta firades i Stora Salen i AF-borgen. Riktigt kul att vara med om detta och dessutom få hålla ett tal.

Jag är otroligt stolt och glad över att ha blivit invald i styrelsen för Föreningen Gamla Trelleborg. Har väl än inte riktig hittat min roll i föreningen eller dess styrelse, men jag antar att det kommer. Jag gillar ju Trelleborg och dess historia.

Ett annat engagemang som utvecklats under året är att vara en rätt så flitig gäst på Munskänkarnas tillställningar. Jag gillar vin och det är kul att lära sig mer om vin, druvor och allt annat som är kopplat till vin och vinproduktion.

Jag fick under året en fråga om att bli Team Manager för Svenska landslaget i Goalball. Eftersom jag har svårt att säga nej till spännande utmaningar så sa jag så klart JA. Har haft ett par månader på mig att komma i form.  Det är på riktigt från årsskiftet vilket ska bli himla kul. Vi har ett antal träningsläger som ska planeras. Vi vill nå ut med sporten till fler, skaffa sponsorer och givetvis hamna på medaljplats i VM som går i Malmö i juni 2018. Plockar vi medalj så är vi garanterade plats i Paralympics i Tokyo 2020. Klart att vi fixar det 🙂

Svenska landslaget i Goalball
Foto: Trelleborgs Fotoklubb

 

Året har även inneburit en del uppdrag för Vigselmannen. Närmare bestämt 52 stycken, vilket ger totalt 559 vigslar sedan jag fick förordnandet första gången 2007. Ett  otroligt roligt och viktigt uppdrag som jag mer än gärna fortsätter med. SÅ roligt att få ta del av människors gladaste stund. Har lagt många lediga lördagar och tider på att viga. Det är verkligen värt det, även om ersättningen i princip är obefintlig. Men, kan man sätta ett pris på kärlek och glädje?

 

Vikingen Ulf

Något jag kände att jag kunde utveckla mer under detta år var mitt engagemang för vikingar och vikingatiden. I teorin har man ju som anställd arbetstid och fritid. Då tänkte jag att på min fritid kan jag vara viking när så skulle behövas.

Under året inträffar två vanliga tillställningar där jag är viking eller är vikingainspirerad. Det är i samband med firandet av Valborgsmässoafton på Trelleborgen och vikingavigseln i samband med slaget. Så även i år, men förutom detta gavs det två tillfällen till att vara viking.

Två helt andra men ack så roliga tillfällen gavs i år. Första tillfällen var när det första kryssningsfartyget någonsin anlöper Trelleborgs hamn, m/s Artania. Bland de turer som hade sålts in till passagerarna så var guidning på Trelleborgen en av dessa. Tre busslaster skulle hanteras, på tyska. Det var bara att borsta av sin skoltyska och leverera på topp när så behövs. Himla kul att ens kunskaper om Trelleborgen efterfrågades. Tror dessutom att gästerna både blev imponerade och informerade om vårt vikingatida arv och vikingastaden Trelleborg.

Det andra tillfället under året att få lov att vara viking var när Trelleborgs Hamn AB stod värdar för en stor Östersjökonferens. Drygt hundra gäster skulle färdas tillbaka i tiden till vikingatiden och jag tillsammans med Halsingarna skulle ge dem en upplevelse. Jag är helt övertygad om att vi gjorde detta. Personligen hade jag väldigt roligt att få lov att vara med och spela lokal vikingahövding, skryta om min hamn och borg.

 

Ytterst privat

Ett par saker har hänt under året på det väldigt privata planet. Min kära Mor firade 75 årsdag och mina föräldrar firade att de varit gifta i 50 år. Detta firades givetvis.

 

Avslutningsvis

Året jag lägger bakom mig har varit fullt av olika typer av fantastiska upplevelser och möten. Jag har haft förmånen av att ha många givande samtal och träffar. Det har varit helt underbart.

Jag blickar in i framtiden för första gången som mig själv. Det kanske låter märkligt, men för tillfället är jag bara jag. Jag är Ulf. Inte representant för något eller någon. Jag är bara mig själv. Framför mig ligger ett år som verkligen är som ett oskrivet blad. Det är nu upp till mig att fylla det. Ser så klart gärna att andra hjälper mig att fylla dessa oskrivna blad med innehåll. Dock, ett tag till kommer jag leva efter devisen som min läkare, hon som sjukskrev mig, sa ”Du ska bara göra saker du verkligen vill. Du ska göra saker som du tycker är roliga”. Väldigt kloka ord. Jag kommer att följa detta råd för resten av livet. Men nu vill jag fylla mitt liv av saker som är roliga. Jag är helt övertygad om att vi kan göra det tillsammans.  Kom igen!

Stenkoll på framtiden.
I detta tecken ska du segra….

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s