Fabulöst fantastisk Jamie

Fabulöst fantastiskt Jamie

Nyligen hade den nyskrivna musikalen Jamie premiär i London. En musikal med modernt snitt som hanterar en del moderna men ändå tidlösa ungdomsfrågor.

Berättelsen kretsar kring Jamie. En 16-årig kille i Sheffield som vuxit upp tillsammans med sin mor eftersom fadern lämnade familjen när Jamie var yngre.

Jamie har en dröm och det är att bli Drag Queen. En dröm som blommar ut och hans mor stödjer honom i detta. Fadern är tämligen ovetande om detta men har tidigt i Jamies liv tagit avstånd från familjen och Jamies ”onaturliga” beteende. Dock har modern inte riktigt kommit över att hennes livs kärlek lämnat henne. Hon har ägnat sig liv åt att Jamie ska få det bra, så hon har glömt att leva sitt eget. I åratal har hon dessutom ljugit för Jamie och gett honom presenter på födelsedagen från fadern. Hon till och med köper klänningen till Jamies debut som drag Queen i hans namn.

Jamie är lite av en blandning av Kinky Boots och Billy Elliot. En bra och rolig dialog och många bra sånger. Första gången för mig som jag ser muslimska kvinnor på scen spelande i hijab. Dessutom i framträdande roll.

Det sceniska

På ett bra men enkelt sätt tas vi mellan de huvudsakliga scenerna, skolan och hemmet. Scenerna är i sig enkla men effektfulla. De get oss som se på tydlig känsla av vad som händer och var vi är.

UB UB UB UB UB UB

Framträdande och sång

Det är en ensemble av duktiga sångarna och dansare. Det är vuxna skådespelare som spelar 16-åringar. Klokt val även om 18 hade känts mer passande.

Förvisso är huvudrollsinnehavaren man, men de två starkaste sångerna framförs av kvinnorna vid Jamies sida, hans mor och hans bästa barndomsvän.

Det finns en ungdomlig nerv i ensemblen. De spelar inte ungdomar, de är ungdomar. Ensemblen har några nummer där jag tycker starten på andra akten var riktigt bra.

Fyra drag queens, varav en pensionerad och numera dragqueenklädesbutiksinnehavare, finns också med. Stöttar Jamie på hans väg att finna sig själv.

UB UB UB UB UB UB

Avslutande omdöme

En mycket bra och välspelad musikal. Den har ett bra tempo hela tiden. En rolig snärtig dialog, så det gäller att hänga med.

Hanterar på ett roligt sätt viktiga frågor utan att skämta bort dem.

Jamie spelas som en självupptagen 16-åring. Tar sig artistnamnet Mimi Me efter ett utbrott strax före scendebuten ”This is all about me, me, me -> This is all about Mimi Me”.

En diva som ändå går genom svåra kval och hoppas på sin fars acceptans.

Jag tycker att den som gör absolut den bästa rollen är Jamies mor, Margaret. Otroligt väl spelat den mor som gör allt för att hennes son ska bli glad och lyckas i livet.

Denna musikal ger rysningar i kroppen, tårar i ögonen och skrattkramp i magen.

Inte undra på att alla i publiken studsade upp och gav stående ovationer i slutet.

UB UB UB UB UB UB

3 reaktioner på ”Fabulöst fantastisk Jamie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s