Purrrfect Cats på turné

Purrrfect Cats på turné

 

Under ett par dagar i oktober förvandlades Malmö Arena till en bakgård i London där en mängd olika katter träffades. En turnerande ensemble spelar den klassiska, nästintill ikoniska, musikalen Cats av Sir Andrew Lloyd Webber. Musikalen bygger på en bok av T. S. Eliot och hade världspremiär i London 1981. Nu gavs den skånska publiken möjlighet att se Cats på hemmaplan.

Cats är en musikal som knappt har en handling men ändå hänger samman. Vi får skapa bekantskap med de olika katterna som finns. Varje katt har sin sång där de presenteras. Det finns allt från den feta överklasskatten till de två busiga tjuvaktiga tvillingkatterna. En katt är en järnvägskatt, en annan en gammal skådespelarkatt. En charmör finns också i gänget. Sen finns också den slitna utstötta ”glamorkatten” Grizabella.

En gång om året träffas alla katter under Jellikelmånen, ett månsken som uppträder en gång om året. Det är också i samband med detta som en katt få lov att lämna sitt nuvarande liv och återfödas till ett bättre liv.

Sensmoralen av hela musikalen är att katter är som människor. Olika personligheter och alla ska behandlas med respekt. Den katt som får lov att få ett nytt liv är Grizabella, efter hon har sjungit musikalens mest kända sång, Memory.

Bakgården där katterna hör hemma ikväll

 

Det sceniska

Genom hela föreställningen är det en fast scen. Det i sig utgör inte något hinder för upplevelsen för fokus hela tiden är på katterna. Ett klart plus är att det finns två stora tv-skärmar som gör att man kan få en uppfattning av ansiktsuttryck även om man sitter en bra bit bort.

Det man ska komma ihåg är att detta är en arenaversion av något som normalt sett spelas i teatersalonger. Därför är tv-skärmarna välkomna inslag.

Något som är roligt är också att hela arenan används på sitt sätt som scen, när katterna gör entré och springer ut bland publiken. Det ger en känsla av närhet, även när man sitter långt bort. Helt plötsligt kan en katt dyka upp om hörnet.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Framträdande och sång

Totalt sett är ensemblen helt fantastisk. Det finns långa avsnitt med dansnummer vilka imponerar. Många människor kan dansa synkroniserat. Hur de kan röra sig så kattlikt hela tiden. Det är talkörsavsnitt och alla verkar tala med en röst. En välartikulerad engelska och generellt sett bra sångröster.

Det som verkligen är imponerande är dansandet och rörelsemönstren. Det känns verkligen som att det är katter i mänsklig form som rör sig framför oss på scen.

Sångmässigt var de också alla väldigt duktiga. Det fanns så klart vissa som var bättre än andra. Det fanns tyvärr några som inte riktigt prickade full pott. Någon röst höll inte riktigt hela vägen. Tycker att om man spelar en tjock gammal katt, så ska man ha en tyngre fylligare röst, inte en ungdomlig ljus röst.

MEN, vid flera tillfällen satt man bara och njöt av sång, dans och musik. Vissa karaktärer var helt underbara. Det fanns tillfällen när rysning på rysning gick genom kroppen av vällust så bra det var. Underbart att se hur samspelt ensemblen var när det var de stora dansnumren. Det krävs mycket koll och koreografi när många människor är på scen samtidigt.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Avslutande omdöme

Cats är en modern klassiker. Det finns många som gjort bland annat Memory vilket gör att alla sitter och lyssnar extra när det framförs. Är den så bra som jag vill ha den?

En turnéversion av en musikal är något annat än en musikal i en teater där den spelas dagligen.

Besöket på Malmö Arena var en underbar afton när det gäller den musikaliska upplevelsen. Lite förvånad över att det som möter oss när vi kommer ut i pausvilan är en stängd bar. Jag hittade ingen som sålde program. Helt övertygad om att många kronor i merförsäljning gick miste denna kväll. Absolut bonus var smidigheten att kunna ta tåget till och från Arenan. Behövde inte ens ytterkläder, eftersom det var så lite tid utomhus.

Några låtar var arrangerade annorlunda. En del ljud var väldigt mycket 1980-tal. Någon sångare tappade orden. Sånt som händer när något framförs live.

Besöket på Malmö Arena var nästan som att besöka en teater i London. Föreställningen höll verkligen hög klass och gav underbar underhållning. En verklig upplevelse. En liten bit av London, fast på hemmaplan.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Avslutningen på en helt fantastisk kväll

 

 

 

 

En reaktion på ”Purrrfect Cats på turné

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s