Stort intresse för samhällsbyggnadsprocessen från Wenshan

Stort intresse för samhällsbyggnadsprocessen från Wenshan

 

Tisdagen den 5 september kom en stor delegation från Wenshan till Trelleborg. Delegationen bestod av både företrädare från kommunen och från exploateringsintresserade företag.

Wenshan är en stad i Yunnanprovinsen i södra Kina på gränsen till Vietnam. Wenshan har 3.6 miljoner invånare, varav drygt hälften består av minoriteter på tio olika minoritetsgrupper. Wenshan har sju kommuner, hundratals landsbygder samt 15000 byar, med en yta på 31456 km².

Wenshan ligger mot den ekonomiska zonen på östra kusten och är en förbindelse i Yunnan i det asiatiska frihandelsområdet. Wenshan är också rikt på en mängder mineraltillgång. Regionen är den ursprungliga orten av det dyrbara kinesiska läkemedlet Panax där man tillverkar det. I och med att infrastrukturen i kringgående regionerna har utvecklats senaste tiden,  har det främjat utvecklingen i Wenshan.

 

Hela delegationen från Wenshan utanför Rådhuset i Trelleborg

 

De som var på besök var en delegation med intresse för stadsplanering och byggande. Delegationens ledare var Xu Changbi, Director, The Standing Committee of the People’s Congress of Wenshan Prefecture. Med i delegationen var Wei Hefa, Deputy Secretary-General, The Standing Committee of the People’s Congress of Wenshan Prefecture, Li Hao, Deputy Director, Wenshan Prefecural Housing and URband and Rural Construction Bureau, Bai Yingming, Director, The Standing COmmittee of the People’s Congress of Wenshan Municipality, Zhang Chuande, Director, The Standing Committee of the People’s Congress of Malipo County, Ma Tianmei, Section Chief, The Protocol Section of Wenshan Prefecture Foreign and Overseas Chinese Affairs Office, Hua Xuesheng, Chairman, Yunnan Datong Construction Group, Zhang Huailin, General Manager, Wenshan Yongtong Real Estate Development Company Limited och Luo Hong, General Manager, Wenshan Haide Real Estate Development Company Limited.

Efter det att jag haft den vanliga presentationen kring Trelleborgs kommun, med vision och ambitioner för framtiden kom planarkitekt Charlotte Hägg-Reader och höll en mycket bra och informativ dragning kring den svenska planprocessen. Detaljplaner, översiktsplaner, områdesbestämmelser – ja, alla de olika delarna som finns när en stad planeras.

Eftersom delegationen bestod av både kommunala tjänstemän och exploatörer kom frågor kring stads- och samhällsutveckling ur båda perspektiven. Företrädarna för exploatörer försökte vi locka till att bland annat bli intresserade av Kuststad 2025. När det gäller planprocessen förklarade vi, mest Charlotte, hur den går till. En viktig del i vårt arbete är den öppna dialogen med kommunens invånare för att få dem med på utvecklingsplanerna istället för att med ”tvång” få dem att flytta.

Det finns en del likheter men ändå stora skillnader när vi utvecklar våra städer. Jag tror att både jag och Charlotte hoppas att några tankar kring medborgardialog följde med delegationen hem. Städer och kommuner utvecklas inte vara från rådhus, utan i samtal mellan politiker, tjänstemän, allmänhet och berörda aktörer.  I alla fall i Sverige.

 

 

2 reaktioner på ”Stort intresse för samhällsbyggnadsprocessen från Wenshan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s