Infrastruktur, en kär fråga att diskutera här som där

Infrastruktur, en kär fråga att diskutera här som där

 

Året har knappt börjat förrän jag har mitt första besök från Kina. Denna delegation kom från Yunnanprovisen i sydvästra Kina. En geografiskt stor provins på 394 000 kvadratkilometer och med en befolkning på 46 miljoner. Delegationen kom från Department of Transportation of Yunnan provice” vilket kan jämföras med Trafikverket. De har idag ansvar för 4 000 kilometer motorvägar i provinsen. Deras mål är att år 2020 ha 8 000 kilometer. De investerar årligen 130 miljarder yuan i vägar.

Delegationen var under ledning av Yongzhong Su, Deputy Director General of the Department of Transportation of Yunnan provice. Övriga i delegationen var Linjian Yang, Office Director of the Road Transport Administration of Yunnan Provice, Weimin Wang, Vice President of the Yunnan Science Research Institute of Communication and Transportation och Chuanhui Xiong, Vice Chairman and General Manager of Yunnan Transportation Co. Ltd.

Besöket från Yunnanprovinsen

Besöket från Yunnanprovinsen

 

Delegationen kom till Sverige och Stockholm igår. Tog sig direkt till Göteborg och besök där för att sedan avsluta dagen med besök i Trelleborg. De färdades på E6:an från Göteborg och la märke till den goda standarden, de många rastplatserna och att vägen var gratis att köra på. De har många betalvägar i Yunnanprovinsen, vilket härrör sig från att ”rika” provinser får inte pengar från staten utan får klara sina investeringar själv. De tar lån i banken vilket leder till avgiftsbelagda vägar. Jag förklarade systemet med trängselavgifter och förslaget kring kilometerskatt och att dessa föreslås införas för miljöns skull. De var tydliga med att i Kina handlar det bara om att få in pengar till återbetalningen.

Eftersom besöket kom att handla om infrastruktur var det bra att jag presenterat Trelleborgs kommuns visioner kring Kuststad 2025, våra utmaningar på infrastrukturområdet och visioner för framtiden. Vi kom även in på principerna kring den nationella planen, förskottering, medfinansiering och att ibland så investerar också staten i vägar och järnvägar.

Fick tillfälle att diskutera kollektivtrafiken, där det framgår att tåg, buss och taxi är en del av kollektivtrafiksystemet i Kina. Förklarade att hos oss drivs taxiföretagen privat, även om det offentliga är en stor aktör till följd av avtal kring färdtjänst och sjukresor.

Intressant att två länder som är så skilda ändå har rätt mycket gemensamt i frågor kring infrastruktur och kollektivtrafik, även om det nog är rätt mycket som skiljer oss åt i det faktiska genomförandet.

2 reaktioner på ”Infrastruktur, en kär fråga att diskutera här som där

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s