Trelleborg AB – en del av Trelleborg i Shanghai

Trelleborg AB – en del av Trelleborg i Shanghai


När jag bestämt mig för en tur till Shanghai började samtidigt mina tankar om att det hade varit intressant att kunna förena nöje med nytta. I grunden ligger så klart mitt intresse för Sverige-Kinarelationer och Trelleborgs näringsliv. Ett besök skulle kunna förena dessa båda.

Efter lite vånda tog jag kontakt med huvudkontoret för Trelleborg AB i Trelleborg och förklarade mina intentioner. Jag fick kontakt med VD:n för Trelleborg Sealing Solutions, Oliver Chan (Managing Director) och studiebesöket bokades.

Torsdagen den 25 maj kl 9.30 blir jag hämtad i receptionen på hotellet av Mr Oliver Chan. Lite mer än en timme tar turen till fabriken genom Shanghai.

Väl framme på plats får jag en bra presentation av Trelleborg AB generellt och informativt och ingående om Trelleborg Sealing Solutions i Kina.

Välkommen till Trelleborg i Shanghai

Så klart att jag kände mig varmt välkommen

Jag har ju hör ett antal presentationer om Trelleborg AB över åren. Då ur ett mer övergripande koncernperspektiv. Det var väldigt roligt att få presentationen ur ett mer verksamhetsperpektiv. Ingående information om de olika marknaderna, marknadsstrategier, tillväxtplaner och framtidsambitioner. Det gav mig också inblickar kring hur ett företag arbetar i Kina och vilka utmaningar de står inför. Intressant att höra hur de jobbar för att attrahera och behålla personal. Samma utmaningar som i Sverige med att dagens ungdom hellre vill jobba med media och datorer än på fabrik och med tillverkning.

WeChat, den kinesiska versionen av Facebook, visar sig vara en viktig kanal att vara närvarande på. Delta aktivt i chattgrupper och bevaka ett antal diskussioner. Ett offensivt sätt att arbeta på, tycker jag.

Efter presentationen tog platschef Tony Yin (General Manager) mig på en rundvandring i fabriken. Det blev samtidigt en grundlig genomgång av produkterna, produktionen och de fem affärsområdena. Drygt 380 personer jobbar där. Totalt över hela världen i Trelleborg Sealing Solutions 5 800 personer. Totalt i Trelleborg AB är det ca 23 000 anställda.

Rent, snyggt, modernt. Män som kvinnor jobbar här. En rätt jämn könsfördelning. Treskift. Systematiskt arbetsmiljöarbete och ständigt pågående kvalitetsförbättringsarbete. Riktigt kul att både se och höra. Det märktes att de jobbar med frågorna medvetet och med engagemang. En chef som stolt visade upp sin fabrik.

Efter rundvandringen var det dags för lunch. Då fick jag också tillfälle att träffa Enhua Xu, ekonomichefen (Finance Director). En traditionell kinesisk lunch med ett antal olika rätter bjöds det på. Fräsch och gott.

Det blev en del samtal kring landets ekonomi och skattesystem. Intressant att få inblick i våra likheter och skillnader.

I en globaliserad värld blir det allt viktigare med att varor produceras lokalt. Tur att Trelleborg AB finns här i Kina för att kunna ta del av detta här.

Jag tackade Oliver Chan för en mycket trevlig, intressant och givande dag. Överlämnade som tack Boken om Trelleborgen. Trelleborgen är ju stadens vagga. Trelleborg är Trelleborg AB:s vagga. En liten hälsning från vikingastaden Trelleborg finns nu i mångmiljonstaden Shanghai. En liten påminnelse om vår gemensamma historia.

Jag blev väldigt väl mottagen och omhändertagen av VD Oliver Chan. Med på bild är ekonomichef Enhua Xu.

Strax före kl 16 återvände jag till hotellet för att fortsätta utforska Shanghai.

5 reaktioner på ”Trelleborg AB – en del av Trelleborg i Shanghai

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s