Besökare från Hubei i Lund

Besökare från Hubei i Lund

Under många år, som både kommunstyrelsens ordförande, oppositionsråd och näringslivschef i Trelleborgs kommun. Har väl inte exakt haft koll på hur många som besökt oss men skulle gissa på en siffra kring 100. Det har varit delegationer från olika delar av Kina och på olika nivåer – provins, stad och stadsdelsnivå. Det har varit väldigt roligt och givande, intressant och lärorikt att få stå som värd och ta emot besökarna från Kina. Dessutom gav det mig insikter, genom deras frågor, kring hur de har det i sin vardag men också skapade funderingar kring det vi tar som så för givet, om det verkligen är så för givet.

Förutom de besök som varit i Trelleborg har jag varit på besök i Kina. Min första resa gick till Beijing och var mest en högst privat resa. Andra resan gick till Shanghai men den blev något jobbinspirerad eftersom jag gick möjlighet att besöka Trelleborg AB:s kontor där. Tredje resan var en privat finansierad jobbresa till Tianjin. Intressanta och inspirerande resor, var och en på sitt sätt. En helt klar bonus när de jag träffade kunde komma tillbaka till Trelleborg och ha ett uppträdande i Trelleborg, med en pekingoperaartist, ett knappt år efter jag varit och träffat dem på kulturavdelningen i Tianjin.

Extra roligt var det så klart att än en gång få frågan om jag ville och kunde ta emot en delegation från Kina. Denna gång var det en delegation från Hubei Academy of Social Sciences under ledning av Mr Shurming Yang som är vice president och forskare vid universitetet.

Detta besök blev helt klart annorlunda i jämförelse med de traditionella träffarna som var på Rådhuset, i Trelleborg, och en förberedd powerpointpresentation. Det blev idag en rundvandring i centrala Lund med den strålande solen som gäst.

Vi träffades strax före kl 15 utanför Domkyrkan, vilket i sig var en himla tur. Vi han in för att se det astronomiska uret köra sin lilla show, innan jag kunde köra min stora.

Besökarna ser på det astronomiska uret i Lunds domkyrka

 

Jag tog våra besökare på en resa genom tid och rum. Det blev information om vikingatiden, Uppåkra, Lunds bildande och Lunds universitets bildande. Det blev berättelse om maktkampen och styrkeförhållandet mellan biskopen i Lund och kungen i Köpenhamn på medeltiden. Men, sen så halkade vi in i nutiden och gav information om hur en doktorspromovering går till i Lunds domkyrka.

Ut ur Domkyrkan och på väg upp mot Kungshuset blev det en diskussion kring skillnader och likheter med Harvard. Det handlade dock mest om att Lunds universitet inte har det klassiska campustänkandet utan att universitetets institutioner och studenter finns i hela staden, inte enbart på ett ställe.

Jag måste säga att det var en himla tur att jag gick Lunds universitets jubileumskurs, med anledning av 350 års jubileet, för det fanns en hel del bonusmaterial att bjuda på. Så klart inga hemligheter men ändå lite kuriosa kring universitetets tidiga dagar och Kungshusets historia. Klämde till och med in berättelsen om kungen som red uppför trappan.

I januari 2018 fick jag diplom och medalj för att jag följt Lunds universitets 350 års kurs

 

När väl vi landade framför Universitetshuset blev det naturligt att berätta om Lunds universitet av idag. De 40 000 studenterna, de 7 600 anställda och att det är idag ett universitet på tre platser i Skåne – Lund, Malmö, Helsingborg – samt att dagens fakulteter är något fler än de fyra som inledningsvis fanns.

Det blev ett stopp framför Akademiska Föreningen. Jag berättade givetvis stolt om att jag är talman i Akademiska Föreningens Överstyrelse. Förklarade vad Akademiska Föreningen var, men även satte föreningen i sitt historiska perspektiv. Dessutom blev det naturligt att i samband med detta förklara kårerna och nationernas roll för studentlivet i Lund. Hur allting hänger samman och att för oss är studentinflytande en viktig del av universitetet.

Innan vi skiljdes åt blev det information kring administration och demokrati. Allt från hur en rektor tillsäls till att studenter ska finnas representerade i alla universitets beslutande organ. Hur tillsätts en rektor? Vem beslutar om universitetets budget? Krav på kunskaper i engelska? Utbildningstider?

Det var väldigt roligt att få lov att träffa denna grupp och berätta om sitt Alma Mater – sin gamla moder – Lunds universitet och visa att man är beredd på båda delar – Ad utrumque paratus.

 

Delegationen var under ledning av Yang Shuming, Hubei Academy of Social Sciences Vice President / Research Fellow. Den bestod i övrigt av Li Jingping, Hubei Academy of Social Sciences Assistant Research Fellow of Institute of Sociology, Chen Si, Hubei Academy of Social Sciences Vice Research Fellow of Institute of Politics and Law, Liu Qun, Xiangyang Association of Social Sciences Secretary, Xiangyang Branch of Hubei Academy of Social Sciences Research Fellow of Hanjiang Think-tank, Yang Hailang, Hubei University of Arts and Science Dean of Polytechnic, Xiangyang Branch of Hubei Academy of Social Sciences Research Fellow of Hanjiang Think-tank, Qin Junrong, Hubei University of Arts and Science Professor
Xiangyang Branch of Hubei Academy of Social Sciences Research Fellow of Hanjiang Think-tank och Li Bowu, Jingmen Association of Social Sciences Chairman Jingmen Branch of Hubei Academy of Social Sciences President.

Delegationen från Hubei framför universitetshuset, Lunds universitet

2 reaktioner på ”Besökare från Hubei i Lund

 1. Tack för denna inspirerande blogg! Det måste vara mycket trevligt med detta utbyte mellan två länder! Här fick de besökande ett kvalitativt, informativt intryck av såväl, Lund och Skåne!
  Tack för att du tar dig an dessa uppdrag Ulf! Du ger de besökande varierande och säkerligen mycket fullödiga minnen, kunskap att ta med sig tillbaka till sina länder.
  De besökande från Kina kan skatta sig lyckliga som fick det här tillfället med dig!
  Well done!
  / Linda.

  • Stort TACK för dina inspirerande ord.
   Det var så klart väldigt roligt att få träffa dem och bjuda på mina kunskaper. Speciellt roligt blir det när de kommer med sina oväntade frågor och man inser att man även kan svara på dem.
   Tack Linda!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s