En resa till Beijing 

En resa till Beijing Under nationaldagsveckan i Kina 1-6 oktober var jag på semester i Beijing. Denna vecka kallas Golden week och börjar med nationaldagen den 1 oktober och följs av en veckas ledighet. Enligt uppgifter så är detta den stora helgen i Kina när upp emot 100 miljoner reser runt i landet. En hel del av dessa beger sig till huvudstaden. Det var under denna vecka som jag upplevde denna mångmiljonersstad. Helt ovetande om att det skulle vara många kineser här var jag inte. Helt medveten om hur många ”många kineser” är var jag nog ändå inte.

Det är klart att en resa till Kina rent allmänt och Beijing i synnerhet länge funnits på listan över spännande länder och städer. En spännande historia och mångtusenårig kultur som jag länge varit nyfiken på. Det finns i barndomshemmet små kinesiska figurer, porslinshus och kinesiska solfjädrar. Så det har varit en mångårig nyfikenhet som nu skulle stillas.

 

Porten med den berömda bilden av ordförande Mao


Kinesiska muren

 


Utanför Förbjudna staden

 

Himmelns tempel

 

En hel del kinesiska prylar har det också blivit på mina tjänsterum i Rådhuset. Jag har under åren haft mer än 50 besök från olika städer och regioner. Som tack är det brukligt att en gåva överlämnats och visas upp. Dessutom har det nästan varje gång ställts frågan om jag besökt Kina. En fråga jag ständigt fått svara nekande på. Nu skulle det bli möjligt att kunna svara ja på denna fråga.

Det som blev pådrivande i mitt beslut att resa nu var ett presentkort. Jag hade deltagit i en tävling, hamnat på andra plats och vann ett presentkort på 7000 kr vars giltighet går ut till årsskiftet. Jag har också får rekommendationer om att den bästa tiden att resa till Beijing är antingen i mars-april eller september-oktober. Allt detta i kombination med en lucka i kalendern plus att jag tyckte jag kunde ge mig en 40-årspresent i efterskott. Lite slumpartat blev det faktiskt att jag kunde fira 40 1/2 år på plats Beijing.

 

Beijing hotpot

 


Oxgroda med stekta grönsaker

 

Pekinganka förbereds

 

Jag känner att ett besök i Beijing med en tur till kinesiska muren, med alla de upplevelser som detta innebar, inte kan sammanfattas i ett blogginlägg. Min ambition är att skriva om matupplevelserna och de olika besöka sevärdheterna och andra upplevelserna. Kommer däremot inte skriva om allt i ett inlägg, utan det kommer skrivas i olika inlägg.

 

Många människor på Himmelska fridens torg utanför Ordförande Maos mausoleum

 

Även i en mångmiljonstad blev det folktomt

 

Lång kö till linbanan ner från Kinesiska muren

 

 

Läs även:

En smakfull matresa till Beijing

Tre olika tempel att besöka i Beijing

På tur runt i Beijing

Man måste bara besöka Kinesiska muren

3 reaktioner på ”En resa till Beijing 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s