Shanghai – den internationella kinesiska staden

Shanghai – den internationella kinesiska staden

 

I slutet av maj 2017 reste jag till Shanghai, denna mångmiljonstad i Kina. Visste väl inte riktigt vad jag hade att förvänta mig av staden men än att den just ska vara stor. Vissa funderingar fanns så klart med tanke på att staden har 25 miljoner invånare. Var får alla plats?

Det var drygt 1 1/2 år sedan jag var i Beijing och då är det klart att jag funderade på hur stora kommer likheterna och skillnaderna vara mellan dessa städer. De har olika historia och lite olika ”profil”. Beijing är en tydlig huvudstad. Hur kommer hamnstaden Shanghai vara? Makten finns i Beijing men det uttalat att den ekonomiska makten, Kinas finansiella centrum, är i Shanghai. Hur märks det? Är det en stad av bara moderna skyskrapor?

Även om det var en semesterresa så hade jag vågat fråga Trelleborg AB om jag kunde få besöka deras fabrik där. Ett väldigt intressant besök. VD Oliver Chan kom och hämtade mig på hotellet och jag hade ett mycket trevligt besök där. Väldigt tacksam att jag fick denna möjlighet. Gav en bredare bild av Trelleborg AB och vad det innebär att bedriva verksamhet i Kina.

Jag blev väldigt väl mottagen och omhändertagen av VD Oliver Chan. Med på bild är ekonomichef Enhua Xu.

 

Men, hur var nu Shanghai?

Det var så klart en helt otrolig upplevelse. Jag hade tack och lov en person som kom och hämtade mig på flygplatsen och körde mig till hotellet. Hon pratade inte engelska men tack vare en app som översatte från engelska till kinesiska, och omvänt, kunde vi ha en enklare konversation. Väl framme på hotellet var det inga problem med att göra sig förstådd. Men, generellt upplevde jag det ändå svårt att kommunicera på engelska, trots den internationella stämning som finns i staden. Bra att alla skyltar är tvåspråkiga i alla fall.

Det första som slår mig när jag går ut på stan för att orientera mig är blandningen av byggnader. Det finns så klart en hel del höga och moderna hus, men även två-tre våningshus av äldre karaktär. Jag hade förväntat mig en stendjungel men lite varstans fanns gröna lungor. Intressant var att lägga märke till att de parker och grönområden som fanns, i alla fall kring hotellet, verkade relativt nyanlagda.

Det tydligaste exemplet på nya Shanghai är Pudong – den andra sidan av Shanghai. Med sina skyskrapor, den ekonomiska frizonen och allt annat spektakulärt står den delen av staden för det nya.

Staden i sig är väldigt spännande att bara gå runt i. Jag tycker det är bästa sättet för att uppleva en stad, att gå dit näsan pekar. Den varierande staden har mycket att bjuda på, så det är bara att blicka upp. Ett par ställen måste i alla fall besökas när man är i Shanghai.

 

The Bund

The Bund blev för mig ett ställe jag återvände till hela tiden. Området intill Huangpufloden, med sina europeiska hus från 1800-talet på ena sidan och på andra sidan floden var de nya moderna husen i Pudong. Jag var långt ifrån ensam att dras till denna plats. Dagtid, när solen gassade och det var 30-35 grader var jag förvisso något mer ensam än på kvällen. Då var det fullt med folk som gick och tittade på husen, fotograferade dem och sig själva.

Fördelen att vandra där dagtid, förutom att det inte var någon trängsel, var att försäljarna inte heller var där. Det var den tråkiga upplevelsen med att vandra längs med strandpromenaden. Först var det trevligt att folk kom fram och ville prata med en. Frågade var man kom ifrån och vad man skulle göra i Shanghai. Vissa pratade bra engelska också. Men, sen kom frågorna om jag skulle ha massage. Inte många steg togs från det ena erbjudandet till det andra. Från att vänligt tacka nej gick jag mer och mer över till att ignorera dem totalt. Kändes tråkigt, men det var enda sättet att få vara ensam.

Men, upplevelsen att vandra på The Bund var stor. Dels att kunna se staden på detta sätt, dels att se så många människor som var ute och rörde sig.  Varje dag skulle avslutas med en tur längs med The Bund.

Shanghai består inte bara av nya moderna hus. Det finns också de klassiska gamla husen som förknippas med Kina. Tydligaste exemplet på detta är Yuträdgården.

 

 

Yuträdgården/Yugardens

Yuträdgården får snarare ses som ett samlingsnamn för detta kvartersstora område med trädgård, tempel och små butiker. Vill man besöka templet eller trädgården så får man betala inträde. Gå omkring i övrigt kostar inget, men man blir så klart jagad av personer som gärna säljer klockor, bälten och väskor till en. Handelsområdet är fullt med småbutiker. Det är en salig blandning mellan krimskrams och mer kvalitetsvaror. Långt ifrån allt säljs via besvärande säljare på gatan, utan man kan ta sin tid och titta efter om det är något man vill ha. Inte bara saker säljs här utan även mat. Fanns också ett te-hus och någon restaurang men inget av dem besökte jag.

Jag besökte däremot templet, Stadsgudens tempel. Senast jag besökte ett tempel så var det i Beijing, i Lamatemplet. Där var det väldigt tydligt att man skulle respektera folk som bad och inte hålla  på att ta bilder eller vara så turistisk. Här i Shanghai var det tvärt om. Det var så att jag funderade över om detta tempel var i bruk eller om det bara användes för att visas upp för besökare. Dock fanns det de som tillbad de olika gudarna, men den stillsamma tempelkänslan uteblev.

Däremot var det mer stillsam inne i själva trädgården. Rätt mycket folk som rörde sig här också, men det var mer värdigt. På ett sätt är det märkligt hur lugnt och stillsamt det kan vara mitt i centrum av en mångmiljonstad. Men här kändes det som att det fanns tid och plats för bön och kontemplation.

Lite lustigt hur det i samma byggnad/komplex kan vara så olika känslor och upplevelser. Allt från det lugna, vackra och rofyllda till trängsel, tempo och påträngande säljare.

 

Jing’an-templet

Det andra templet jag besökte i Shanghai var Jing’an-templet. Detta tempel kändes mer tempellikt, även om detta också låg mitt i den pulserande staden.  Vet inte vad det var som gjorde att denna känsla infann sig, men det kändes ändå som det var mer fokus på bön och ritualer än bara besök.

 

Shopping

Något som slog mig när jag vandrade runt i Shanghai var att ALLA klädesmärken fanns representerade. Inte så konstigt i en 25 miljoners stad? Väldigt konstigt i ett kommunistiskt land! Det var väl inte bara att varumärkena fanns. Det handlar väl också om att det var fullt med folk som gick in och handlade där. Kineser företrädelsevis.

När jag är ute och reser gör jag inte för att shoppa. Det är inte min primära anledning för min resa. Ibland trillar jag in på shoppingcentra för att se hur det ser ut. Ibland blir det att jag kollar vad som finns i olika butiker. Ibland blir det att jag råkar handla något med mig hem.

Jag var inne en sväng på Shanghai First Foodmall. Köpte med mig några kakor hem. Det var ungefär det enda jag ”vågade” köpa. Så många olika spännande saker som fanns att titta på – svampar, örter, fiskar och alla möjliga och omöjliga maträtter. Spännande att se, men vågade bara titta. Kunde dock konstatera att de hade vin och sprit till försäljning där, mitt bland all mat.

First Foodmall ligger längs med Nanjing Road, en gata som är utpekad som Shanghais bästa shoppinggata. Om inget annat är det roligt att gå upp och ner för gatan och bara titta på allt. Ja, man blir erbjuden massage, klockor och väskor men det är bara att vandra vidare.

 

 

För övrigt så köpte jag ätpinnar under mitt besök. Dock inte på fina shoppinggatan utan i en affär i Yugarden.

 

Maten

Det är så klart lite udde, för mig, att äta samma typ av mat till frukost som man normalt kan tänkas äta till lunch eller kvällsmat. OK. Jag äter inte normalt frukost men vet ungefär konceptet. Vårrullar, sushi, svarta ägg och alla möjliga steka grönsaker gör att man bara tar seden dit man kommer. Bra att få rejält med mat på morgonen, för så himla hungrig i övrigt var jag inte.

 

Det jag gillar med att äta i Kina är att maten alltid är nylagad och fräsch. Sen ska man ju lära sig att beställa, men det tar sig. En rätt på menyn är inte tillräckligt för att bli mätt. Man förväntas ta ett par olika. Dock är det dumt när den rätt man beställer är mat för fem…..

 

Avslutande tankar

Besöker i Shanghai var verkligen underbart. Ett fantastiskt trevligt besök på Trelleborg Sealing Solutions med intressanta samtal kring hur det är att driva verksamhet i Kina. Bilden av Shanghai förändrades för mig. Det var inte bara en massa skyskrapor och modern arkitektur, utan mycket av det gamla fanns kvar i en salig blandning.

Vädret var perfekt tycker jag. Det var varmt och skönt, cirka 30-35 grader om dagarna och lämpligt lägre om kvällen. Perfekt väder att vandra längs med Huangpufloden kvällstid på The Bund. Tyvärr var det lite väl störande med alla som skulle sälja sig själv. Lite för många, lite för osmakligt. Men, att åka till Shanghai är en upplevelse. Många spännande intressanta intryck. Fast, jag tror inte att man kan kalla Shanghai en normal kinesisk stad. Shanghai är den internationella staden i Kina.

Den ”klassiska” bilden av Shanghai

4 reaktioner på ”Shanghai – den internationella kinesiska staden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s