Valborg firas bäst på Trelleborgen

Valborg firas bäst på Trelleborgen

För mig är det en mångårig tradition att fira Valborgsmässoafton på Trelleborgen. Nu är min del i firandet inte bara att vandra omkring och njuta av helheten. Jag har de senaste tio åren haft den stora äran att tuta in våren och vara konferencier under hela firandet.

Firandet av Valborgsmässoafton på Trelleborgen är en blandning av det traditionella och det exceptionella. Traditionellt i form av att sånger till vårens ära sjungs och tal till våren. Det mer exceptionella är eldshowen och tändandet av brasan. Nåja, även att det förekommer inblåsandet av våren får väl ändå anses vara lite mer annorlunda än vanligt för ett firande.

Efter det att jag tutat in våren och hälsat besökarna välkomna lämnar jag över till kören. I år, som så många år tidigare, så är det Trelleborgs kammarkör som stämmer upp i sånger till vårens ära.

Trelleborgs kammarkör sjunger våren till

Från vacker körsång går vi sedan över till att lyssna till talet till våren. Jag har själv haft äran att hålla talet till våren vid ett tillfälle. Det var innan jag blev så fullt uppbokat på Trelleborgen. Lika roligt och intressant att höra år från år hur man som talare tolkar temat och uppdraget ”att hålla talet till våren”. Årets talare var nyligen avgångne ordförande för Föreningen Gamla Trelleborg, Jan Arvid Nilsson.

Talet till våren av Jan Arvid Nilsson

 

För mig var det extra roligt att få lov att hälsa Jan Arvid välkommen att hålla talet till våren. Det är i år 25 år sedan våra vägar först möttes, då i styrelsen för Föreningen Trelleborgen i Trelleborg. Då kämpade vi tillsammans för att Trelleborgen skulle rekonstrueras på ursprunglig plats och området kring borgen skulle få karaktär av ett friluftsmuseum. Att vi kan fira Valborg tillsammans på Trelleborgen är helt klart ett tecken på att vi lyckades.

Trelleborgs kammarkör sjunger ytterligare sånger till vårens ära innan vi avtackar dem och lämnar över scenen till Petter Gantelius. Petter har under ett par år varit den som genomför eldshowen som avslutas med att brasan tänds.

Showen Petter bjuder på får alltid hjärtat att hoppa upp i halsgropen. Lite läskig men väldigt bra show. Dessutom är Petter väldigt professionell i sitt agerande och får publiken med sig. Ja, han får med sig publiken både bildligt och bokstavligen. För hans eldshow slutar med att vi alla går fram till rishögen som han tänder på och den sista delen i det traditionella firandet tar sin början.

Vi står vid brasan och låter den värma oss. Brasan värmer oss och påminner oss alla om att snart kommer solens strålar vara de som värmer oss. Våren och sommaren är på väg. Detta efter att vi än en gång, i Vikingastaden Trelleborg, firat Valborgsmässoafton på Trelleborgen. Vikingar och vanliga möts och hälsar våren välkommen. I år var det över 800 besökare som kom. Troligen det största firandet i centrala Trelleborg. Ett vanligt ovanligt välkommet sätt att fira Valborgsmässoafton på, helt enkelt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s