Sången stark i Sound of Music

Sången stark i Sound of Music

 

Fredagen den 29 september hade den välkända musikalen Sound of Music premiär på Nöjesteatern i Malmö. Musikalen har blivit en tradition i juletid att sända på TV, även om det är flera år sedan jag såg den. Detta gör att, tror jag, alla har en förkunskap om sångerna, storyn och en uppfattning kring vad som är ”rätt version”. Jag försökte i alla fall gå dit med öppet sinne, även om jag lyssnade på Julia Andrews och Christopher Plummer som uppvärmning inför kvällen.

The Sound of Music som musikalen faktiskt heter handlar om den unga blivande nunnan som får ett uppdrag som guvernant hos den stränge baronen von Trapp. Han är inte bara baron utan också ensamstående sjubarnsfar och kapten i österrikiska flottan. Året är 1938 och det viftas med händer i luften i väntan på ”den fredliga anslutningen” av Österrike till Tyskland.

Maria är kärleksfullt trotsig mot överheten och vinner barnens hjärtan. Från att ha varit ett hem som var tyst, tråkigt och hade militärisk disciplin blev det ett hem av kärlek, skratt och sång. Novisen, barnflickan, guvernanten – ja kärt barn har många namn – blir i alla fall till slut fru von Trapp och alla hade kunnat leva lyckliga i alla sina dagar OM det inte hade varit för att tyskarna kommer. Denna familj flyr inte undan nazisterna för att undvika förföljelse utan för att de inte delar deras övertygelse.  Tack vare påhittiga vänner och lite bråkiga nunnor lyckas familjen fly landet. Ett lyckligt slut även om det finns en mörk underton i hela berättelsen.

 

Det sceniska

Jag skulle nästan våga påstå att jag har sett amatörproduktioner som har bättre kulisser än vad som bjuds på Nöjesteatern. Riktigt torftigt. De olika miljöerna illustreras lite olika. Bäst är klostret, men i övrigt känns det rätt så amatörmässigt och torftigt.

Några höjdpunkter finns. När sökarljus sveper över publiken och stöveltrampet hörs, då ryser vi alla till. När familjen står på scen och sjunger flankerade av nazister, då känns det lite i maggropen, men i övrigt är det bara lite rekvisita och målad bakgrund. Imponeras inte. Det ser för billigt ut.

UB  UB  UB  UB  UB  UB 

 

Framträdande och sång

Det som lyfter hela föreställningen är sångerna. Inte bara för att de är kända sånger utan för att de absolut flesta framförs otroligt bra. Abbedissan, Maria och Kaptenen är otroligt duktiga i sina roller. Sjunger mycket bra.

Barnen är duktiga och ensemblen som helhet är bra. Det är en föreställning som bär, lyfter och håller tack vare sånginsatserna.

Jag försöker att frikoppla tankarna från filmen. Den har sin logik och upplägg, teaterscenen har sin. När väl det är gjort så känns upplägget bra.  Vissa sånger hamnar på andra ställen än i filmen.  Det gör i och för sig inte mig något. Om det är bara i denna föreställning eller om det är allmänt, det vet jag inte. Man blir bara lite förvånad när de dyker upp där de gör.

Alla skådespelare håller en bra och hög kvalitet. Detta är inte en föreställning där någon direkt sticker ut, med ett undantag. Alla gör ett bra jobb, förutom abbedissan. När hon sjunger går det rakt igenom ben och märg. Det blir rysning på rysning genom kroppen. Vilken röst.

UB  UB  UB  UB  UB  UB 

 

Avslutande omdöme

Mina referensramar kring Sound of Music är trots allt filmen och så klart CD:n med musiken från filmen. Jag förväntade mig så klart inte storslagna vyer som det blir i en film, men ändå lite bättre kulisser än detta.

Alla skådespelare levererade på topp. Inte mycket till nervositet och premiärnerver där inte.

MEN, det känns nästan som att det lika bra kunde ha varit en konsertversion. Lite mer ambitioner behövs för att försätta besökarna i de olika scenerna. Visst, vissa är bra men andra är rätt torftiga. Hade det inte varit för den ikoniska filmen i bakhuvudet hade de inte riktigt klarat sig.

Kvällen kändes lång.  Första akten tog alldeles för lång tid. Det är säkerligen så den är skriven,  men jag satt och hoppades på en paus långt tidigare än när vi fick den. Inte så mycket för att det var tråkigt. Ibland bara man behöver en paus.

MEN, om någon frågar mig kommer jag varmt rekommendera föreställningen. Otroligt bra underhållning och sångerna som sjungs görs med högsta kvalitet. Det var underbart att vara i publiken och lyssna och njuta.

Publiken kunde dock haft lite mer hyfs. Kändes inte som att alla var så … hmm.. ”musikalvana” MEN bättre att de går på en musikal, njuter och har trevligt än inte går på något alls. Jag hade en trevlig kväll med ett par tillfällen till rejäla rysningar genom hela kroppen.

UB  UB  UB  UB  UB  UB 

 

Hela ensemblen får stående ovationer efter en väl genomförd premiär

2 reaktioner på ”Sången stark i Sound of Music

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s