Dåliga Mänskor är riktigt bra

Dåliga Mänskor är riktigt bra

 

Fredagen den 30 juni hade musikalen Dåliga Mänskor premiär på Lilla Beddinge Teater. Det är andra gången som denna musikal sätts upp. Uruppförandet var på Malmö Opera. Bakom musikalen finns Mary Andersson och Mikael Wiehe.

Detta var tredje säsongen för Lilla Beddinge Teater. Första året var det De 39 stegen. Därefter, förra året, var det Tills döden skiljer oss åt.  I år var det då dags för musikal i de berömda ladan på landet, i Lilla Beddinge. Fast i år har man tagit steget. I år var det inte längre en känsla av att man sitter i en lada på landet. Det skulle lika bra kunna ha varit vilken teatersalong som helst. OK, den är lite ruffigt – men tro mig – många teatersalonger är inte så fashionabla som man tror, bara för att de har funnits länge.  I år gjordes lyftet, både vad gäller teatersalongen och dekoren.

Men hur var det då med framträdandet? Även här har det gjorts storstilade framsteg.

Dåliga Mänskor är musikalen som bygger på Mary Anderssons självbiografiska roman om livet i arbetarkvarteren i Malmö på 1940-talet. Ute i Europa rasar Andra Världskriget, med allt vad det innebär. Dåliga Mänskor – arbetare – som sliter och släpar, blir sjuka, dör, lever i misär, jobbar på, drömmer om ett bättre liv. En musikal som inte på något sätt förskönar hur det var. Men som ändå blir en kondenserad berättelse på knappt tre timmar och ger inblick i olika öden och äventyr.

 

Det sceniska

Av naturliga skäl, eftersom musikalen spelas i en lada och inte på någon teater, är den huvudsakliga dekoren den samma hela tiden. Det gör att man får arbeta med små detaljer och skapa rum i rummet, vilket man gör på ett föredömligt sätt. Det handlar om olika typer av mindre attiraljer och belysning som försätter oss i de olika miljöerna. Sen skadar det så klart inte att man någon gång ibland får använda sin fantasi för att fylla i och skapa hela miljöer.

Jag inser att jag kom på mig själv vid ett par tillfällen att jag fick övertyga mig själv om att jag satt i en lada. Varför kan man undra, men kvaliteten på produktionen hölls så hög standard att det kunde ha varit på vilken teaterscen som helst. Något lite ljudstrul, men sånt händer även i mångmiljonproduktioner så det är inget att oroa sig för. Dessutom hanterade skådespelarna det med bravur, vilket än mer förstärkte känslan av en professionell uppsättning.

 

UB  UB  UB  UB  UB UB

 

Framträdande och sång

Trots att det var premiär så darrades det inte på rösterna eller var några märkbara fel. Kom på mig själv att jag satt och funderade vilka som var amatörer och vilka som var professionella skådespelare. Hela föreställningen håller så hög nivå att det är svårt att avgöra, som om nu det är viktigt.

De fyra ledande skådespelarna i rollerna Mackie, Lillemor, Putte Hågen och Sally är helt otroligt duktiga. Spelar med en fantastisk inlevelse och sjunger sina solonummer med bravur. Fyra olika karaktärer som möts och ger energi.

Ensemblen i sin helhet är väldigt duktig. De spelar sina roller väl, sjunger bra och när så behövs och förväntas så är det dans.

 

UB  UB  UB  UB  UB UB

 

Sammanfattande omdöme

Jag märker med mig själv att jag i år bedömer uppsättningen på Lilla Beddinge Teater hårdare än tidigare år. Tidigare har det faktiskt varit lite mer överinseende för att det är ändå amatörer som spelar med. I år är jag tuffare för att allt var så mycket bättre. Det är inte längre amatörmässigt utan otroligt professionellt. Jag menar allvar när jag säger att denna teatersalong väl kan konkurrera med ”vanliga” salonger. Har besökt en hel del i Stockholm, Malmö, Köpenhamn, London och New York så jag anser mig ha koll. Ljud, ljus och den allmänna komforten har verkligen lyfts. Varför är det viktigt? Jo, för kan jag sitta skönt och njuta av vad som händer på scen då får jag en så mycket bättre upplevelse än om jag ständigt stör mig på något.

Nästan tre timmar, inklusive paus, är lång tid. Men jag kände inget behov av att titta på klockan någon gång. Det var ett bra och angenämt tempo. Olika saker händer hela tiden vilket gör att det blir inte tråkigt. Det är en njutning hela vägen igenom. Duktiga skådespelare som sjunger, agerar och dansar.

Det finns nu en teaterscen i Trelleborgs kommun. Den ligger i Lilla Beddinge och levererar högklassig underhållning. Man är dum som inte tar sig dit och njuter denna sommar.

 

UB  UB  UB  UB  UB UB

 

Den fantastiska ensemblen på Lilla Beddinge Teater. Alla är Dåliga Mänskor men spelar fantastiskt bra.

 

3 reaktioner på ”Dåliga Mänskor är riktigt bra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s