Ta och ställ in stegen på De 39 stegen

Ta och ställ in stegen på De 39 stegen

 

Lördagen den 20 juni hade De 39 stegen premiär. Fullsatt salong mitt ute på Söderslätt, för teatersalongen var i en lada. Visst, till det yttre en lada men när väl man kommit in så var det smakfullt inrett för att ge en hemkänsla och en smak av 1930-talet.

Ensemblen har sitt ursprung i Piggsvinsteatern och unga Piggsvin gick omkring i 30-talsklädet för att förstärka känslan. Dessutom spelade de upp ett skådespel precis före första akten och under pausen. Ett trevligt inslag att se ungdomar agera och pröva sina konstnärliga skådespelartalanger.

 

 

Pjäsen De 39 stegen har nog sin mest kända härkomst i filmen med samma namn regisserad av Alfred Hitchcock. Det är så länge sen jag såg filmen att jag inte minns handlingen, så det var nästan ett helt blankt papper för mig. Det vill säga, jag hade ingen aning om vem som var skurk och mördare utan kunde helt och hållet ta till mig av handlingen.

Scenen är ganska enkel och kal. Det gör att de effekter som används får större genomslag och ger mer effekt. Tror också att det gjorde att de effekter som valdes hade valts med omsorg, just för att ge maximal effekt och verkligen bidra till handlingen.

Fyra personer spelar alla roller. Mannen som spelar huvudrollsinnehavaren är en och den samme genom hela pjäsen. Kvinnan spelar de två huvudsakliga kvinnliga karaktärerna. De två ytterligare herrarna spelar alla de övriga roller. De roller som fyller ut och skapar stämning. Allt från handelsresande i kvinnokläder och poliser till hotellägare och programförsäljerskor finns på de bådas repertoar.  Kanske, jag säger bara kanske, skulle det ha behövts en person till. Även om man byter hattar, så kanske det hade varit bra om inte storskurken och polisen var en och samma person.

Pjäsen är väldigt välspelad. Några missar fanns inledningsvis, men efter ett tag verkade de vara väldigt väl inövade. Detta gav en bra intim stämning mellan de på scen och publiken. För helt plötsligt kunde skådespelaren gå ur sin karaktär, tala till publiken/teknikern och sen återgick man in i skådespelet.

Jag gillade skådespelet och sättet berättelsen förmedlades. Med små medel lyckades man förmedla mycket. Det gällde att vara vaken och uppmärksam hela tiden. Det bjöds på skratt på ett gott sätt.

Jag kan verkligen rekommendera att man beger sig ut till ladan på Söderslätt och njuter, skrattar, bli skrämd, nervös och underhållen av De 39 stegen.

 

Betyg

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

3 reaktioner på ”Ta och ställ in stegen på De 39 stegen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s