Rivstarten blev tvärnit. Satsningar blev nedskärningar. Rena rama snurren!

Rivstart blev tvärnit. Satsningar blev nedskärningar. Rena rama snurren!

Nu har snart ett halvår gått sedan vi inte längre fick vara med och driva utvecklingen framåt i Trelleborg. Ett halvår i opposition, första gången för många av våra förtroendevalda. En del har ”tyvärr” erfarenhet av detta sedan tidigare. Om vi nu sätter oss ner och tänker kring hur det har gått, vad kommer vi då fram till?

Jag tycker att samarbetet med Folkpartiet har blivit riktigt bra. Vi, De borgerliga i Trelleborg, är ett bra gäng som har kul tillsammans. Vi har fått ett bra samtalsklimat oss emellan och mycket kreativa tankar tänks. Internt inom Moderaterna tycker jag också att stämningen är på topp. Bra uppslutning på mötena och nya medlemmar som kommer in i gänget.

MEN, det går så klart inte bara att se allt det som varit kul och positivt som opposition. Det går inte heller att förneka att det var så mycket roligare att vara med och styra Trelleborgs kommun. Vi hade möjligheten, under väldigt svåra förhållanden, att utveckla, förändra och förbättra vår kommun.

Vi märker så klart också att det mediala intresset för det vi säger och gör är betydligt mindre. Vi kan inte påverka vad media skriver om oss. Framförallt kan vi inte påverka allt det som inte skriv. Tycker du som medlem att vi är för tysta, kan jag bara rekommendera dig att kontrollera vår hemsida http://www.moderat.se/Trelleborg eller vår sida på Facebook. Där kan du läsa alla våra motioner, interpellationer, frågor och andra utspel. Vi bedriver en aktiv oppositionspolitik.

Min tolkning av att vi inte får något medialt genomslag för vår politik är att det är alldeles för tyst med förslag från ”de som styr”. Den sedvanliga logiken där mediautrymmet domineras av de styrandes idéer och förslag, måste då och då balanseras upp med oppositionens förslag. Men, vilka idéer och förslag har kommit? Vilka stora, eller små för den delen, beslut har tagits i Trelleborg det gångna halvåret? Listan blir kort, väldigt kort. I en sådan värld blir det svårt för den tredje statsmakten att granska makten. Det blir än svårare att skriva om allt vi föreslår, för då bli obalansen totalt. Bättre att tiga still och skriva om världsnyheter som att katter föder ungar. För var har den kritiska granskningen tagit vägen?

När vi presenterade vår budget på den tiden då Femklövern styrde, var granskningen rättmätig och tuff. Facken kritiserade oss för att inte satsa tillräcklig mycket på olika områden. Nu föreslås nedskärningar på 50 miljoner på omsorg och skola i Trelleborgs kommun, men inte ett ord av kritik hörs.

Det utlovades i valet en rivstart. Vart tog den vägen?

Det utlovades satsningar i valet. Vad har hänt med dem?

Det enda som hänt i Trelleborg är att rivstarten blev en tvärnit och satsningarna blev besparingar.

Men, vi kommer inte tystas eller lugna ner oss i vårt arbete. Vi kommer påvisa för trelleborgarna att det kunde varit så mycket bättre om vi fått fortsatt förtroende. Vi kommer rösta för en ansvarsfull budget. Vi kommer fortsätta lägga fram förslag som utvecklar Trelleborg. Vi är beredda att ta över och styra upp Trelleborgs kommun vilken dag som helst. Om den handlingsförlamning som drabbat Trelleborgs kommun det senaste halvåret fortsätter i tre och ett halvt år till har vi verklig kris. Vi var en kommun på gång. Nu riskerar vi att hamna långt bakom.

Vi kommer också behöva din hjälp att sprida budskapet. Våga prata politik med nära och kära. Våga prata om vår politik med mindre nära också. Det är helt perfekt att göra det nu när solen skiner och grillarna går varma. Så, passa på och njut av en härligt skön glad trevlig SOMMAR!

 

Denna text publicerades som ledare i Blå Trelleborg, medlemstidningen för Moderaterna i Trelleborg, i juni 2015.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s