Stinsen vinner

Stinsen vinner

 

Den 6 juli var det åter dags för ridån att gå upp på Lilla Beddinge Teater. I år föll valet på Claes Erikssons ”Stinsen brinner”. En komedimusikal som spelats både på scen och som film av Galenskaparna och After Shave. Det är helt klart med förväntan man beger sig till Lilla Beddinge Teater. Dels för att se hur och om de lyckas toppa tidigare års succéer, dels för att se om och hur de hanterar rolltolkningarna. De figurer, roller, som finns har ändå sina kopplingar till de olika personerna i Galenskaparna och After Shave. Hur gör man rollen till sin samtidigt som man ska behålla karaktären?

 

Vår stins, Axel, älskar tåg. Det är inte bara ett jobb för honom att vara stins, det är hela hans liv. Inte konstigt att hans liv rasar samman och han har svårt att acceptera beslutet att hans station stängts ner. Det blir förvecklingar och förvirringar. Kidnappningar. Kreativa bortförklaringar. Allt för att dölja sanningen, i kampen för stationens överlevnad. Kanske är det just denna kämparanda som gör att det trots allt blir ett lyckligt slut.

 

Det sceniska

Årets föreställning visar att förra årets föreställning inte bara var ett lyckokast. En snygg dekor som skulle passat på vilken teater som helst. Gediget byggt och dessutom snygg. Min referensram gällande Stinsen brinner är filmen. Även om de då har tillgång till allt som en film har att erbjuda kan jag säga att inget av det som fanns i filmen saknades här.

Välkommen in och vänta på tåget

 

Så otroligt imponerad över dekoren och ljusen. Tyckte ljuden var lite lurigt ibland. Det gäller verkligen att man tittar sig omkring lite då och då för att inse att man sitter i en lada. I annat fall skulle det kunna vara i vilken annan teatersalong som helst. Frånsett att fåglar ibland sjunger sina egna små sånger under tiden föreställningen pågår.

UB  UB  UB  UB  UB  UB 

 

Framträdande och sång

Jämfört med förra året är ensemblen mindre. Många får spela flera rollen i sann Galenskaparna-anda. När Galenskaparna har sina olika roller känner man igen vilka som är skådespelarna. Här fanns ett antal karaktärer som jag satt och funderade på om det var nya skådespelare eller om det var ”samma gamla”. Det är ett gott betyg, för då har skådespelaren i sig lyckats spela de olika rollerna så bra, dels har attributen med smink och klädsel varit väldigt välgjord.

Numera är det inte bara sång på scen. Det är dans, det är trolleri och det är akrobatik. En riktigt duktig ensemble som underhåller.

Jag har sedan tidigare två låtar ”Bragdmamma” och ”Pappa jag vill ha en italienare” som favoritsånger från denna musikal. Det är klart att jag granskade dessa med extra kritiska ögon men måste säga att ensemblen verkligen presterade väl i dessa båda nummer. De var bra i  alla nummer, men just dessa två kollar jag lite extra på.

På ett kärleksfullt sett har man renoverat manus så att det är modernt. Små detaljer som gör att en musikal från sent 1980-tal känns lika aktuell idag som då. Trots att nästan trettio år har gått så kommer ändå inte tågen i tid. Så vissa delar är tidlösa, andra saker behövde en modernisering. Stilfullt gjort.

UB  UB  UB  UB  UB  UB 

 

Avslutande omdöme

Jag gillar när allt hänger samman. När man kommer till teatern så visar de att de tänkt på den små detaljera. Istället för att ha en parkeringsvakt som visar var bilen ska stå, så står en stins och visar vägen. En modelljärnväg kör runt i foajén och visar upp alla sponsorer. Personalen är klädda i tåginspirerade uniformer. Det ger en känsla. Det visar att man har tänkt. Det gillar jag.

Modelljärnvägen lyfter fram sponsorerna

 

Stinsen brinner är helt klart en mer skrattframkallande tillställning än förra årets Dåliga mänskor. Något helt annat men ändå helt underbart bra och underhållande. Vid något tillfälle balanserar man på gränsen till sommarlustspel/buskis när det springs lite för mycket i dörrar. Men, de lyckas balansera upp det hela och avslutningen är helt fantastisk.

Välspelade roller. Bra karaktärer. Fantastiska sånger. Dans och till och med akrobatik. Snyggt och väldigt välgjort.

Stinsen brinner för sin station. Stinsen vinner våra hjärtan för sin prestation.

 

UB  UB  UB  UB  UB  UB 

 

Upphovsmannen Claes Eriksson och den fantastiska ensemblen på Lilla Beddinge Teater

 

2 reaktioner på ”Stinsen vinner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s