En rejäl lektion om hur en kommun styrs

En rejäl lektion om hur en kommun styrs

 

Dagens besök från Kina kom från Anhui-provinsen. Provinsen ligger i östra Kina och har en yta på 139 427 kvadratkilometer. Mer än 60 miljoner invånare bor i provinsen. Provinshuvudstaden, Hefei, har 3,3 miljoner invånare.

Delegationen bestod av representanter från olika städer i provinsen. Ledare för gruppen var Xia Shaoquan, Deputy Director, General Office of Anhui Provincial Committee. Övriga deltagare var Wang Chuif, Section Chief, General Office of Anhui Provincial Committee, Peng Xiyuan, Deputy Secretary-General , Xuancheng Municipal Committee, Cheng Jian, Deputy Secretary-General, Huangshan Municipal Committee, Wang Guangwu, Director of Policy Research Office, Fuyang Municipal Committee och Xu Yong, Investigator, General Office of Hefei Municipal Committee. 

Jag genomförde min presentation av Trelleborgs kommun. Vår vision, organisation, historia och framtidsutmaningar. Givetvis blev det en del frågor kring Kuststad 2025 men absolut störst intresse väckte bilderna på den politiska organisationen, sammansättningen i kommunfullmäktige och vår ekonomi. De fick en ingående dragning kring kommunfullmäktiges roll kontra kommunstyrelsens och nämnderna. Skillnaden mellan politiker och tjänstemän. Hur förhandlingar ger olika konstellationer och samarbeten i politiken. Försökte även förklara begreppet ”politisk vilde”. Statsbidrag, skatteutjämningssystemet och övriga transfereringar mellan stat och kommun diskuterades. Likaså ansvarsfördelningen mellan stat, kommun och region.

Alltid roligt att ha engagerade och intresserade personer på besök. Hoppas de blev något klokare efter dragningen, eftersom det är komplicerade saker att förklara, både på svenska och kinesiska.


Delegationen från Anhui-provinsen på besök i Trelleborg

2 reaktioner på ”En rejäl lektion om hur en kommun styrs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s