Trevlig musikal – Tänk om

Trevlig musikal – Tänk om

 

Lördagen den 11 februari hade musikalen Tänk om Sverigepremiär på Malmö Opera. Även om den spelas på stora scenen så var antalet sittplatser något färre än vid sedvanliga storproduktioners premiärer. Men fullsatt ändå.

Sverigepremiär för Tänk om på Malmö Opera

Sverigepremiär för Tänk om på Malmö Opera

 

Tänk om bygger på den tanken som vi nog alla haft någon gång ibland. Tänk om jag inte gjort si. Tänk om jag gjort så istället. Tänk om… tänk om… tänk om… Hur hade mitt liv blivit då? Musikalen är modern i sitt stuk. Modern musik och moderna människors öden, äventyr och vardagsproblem. Jag tror nog att alla i publiken kan känna igen sig i någon del.

Allt handlar om Elisabeth. En nyskild kvinna som återvänt till stan efter år på landet, där hon och hennes man bott. Nu börjar hennes nya liv, men vilken väg kommer hennes nya liv ta. Två vänner lockar henne att följa med på två olika aktiviteter. Ska Betty ta den ena vägen eller ska Lisa ta den andra? Från denna punkt tar Elisabeths liv helt nya vägar, antingen som Betty eller som Lisa.

Det gäller helt klart att vara vaken hela tiden. Berättelsen rullar på i en vindlande fart. Eftersom vissa av vännerna är de samma i båda berättelserna gör det lite svårt att hålla de skilda liven i sär. Man lär sig att när Elisabeth har glasögon på är hon Betty eller Lisa, vilket betyder att när de är av är hon Lisa eller Betty. I alla fall en indikator. Men berättelsen blir inte rörig för det. Pulsen och berättelsen i sig är bra, vilket gör att man hänger med hela tiden och vill veta hur det slutar. Och rätt så lyckligt slutar den ändå, trots alla irrfärder. Det slutar lite ungefär där det började för Elisabeth.

 

Det sceniska

Musikalen spelades med en avskalad scen. Inte mycket till dekor. Det finns ett stort scenelement på den roterande delen av scenen som gör att olika scener kan gestaltas. En soffa, en säng, en toalett. Väldigt avskalat.

Jag är alltid kluven till den här typen av avskalade scener. Jag gillar när scener skiftar och försätter mig som publik i olika sammanhang och miljöer. Men jag kan också gilla när det är så här avskalat, för då hamnar berättelsen mer i centrum.

Eftersom berättelsen i sig är så komplicerad tror jag att lite mer dekor hade hjälpt att få publiken i rätt stämning eller miljö. Ännu tydligare att vissa bakgrunder var typiska för Betty och andra för Lisa eller liknande.

 

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Sång och framträdande

Det är svårt att inte bli imponerad av en person som nästan är på scen hela tiden. Eftersom allt kretsar kring Betty/Lisa så hamnar hon i nästan varje scen. Verkar dessutom som att hon spelar sin roll lite olika beroende på vem hon är.

Lucas är en karaktär vars liv får två helt olika riktningar beroende på Elisabeths livsval. Duktigt att kunna pendla så mellan dessa båda liv. Hans olika karaktärer är tydligare än Betty/Lisa.

Generellt sett bra sångare, även om det var någon som inte jag tyckte riktigt höll måttet. Kändes lite ur takt och ur ton, men vi skyller det på premiärnerverna.

Dansarna måste lyftas fram. Eftersom dekoren var så bristfällig var det dansarna/kören som bidrog till att fylla upp scenen och ge den liv. På sitt sätt skapade de atmosfären på scenen. Riktigt duktiga.

 

UB  UB  UB  UB  UB  UB 

 

Avslutande omdöme

Tänk om är en modern och trevlig musikal att gå på. Man får sig en tankeställare, men inte på något obehagligt sätt. Den lockar en till att fundera över vad som hade hänt i livet om man inte gjort det man gjorde, utan gjort något annat.

Bra skådespelare och duktiga sångare. Bra sånger med intressant innebörd, även om inget fastnade. En märklig känsla av att det i princip var samma låt genomgående gör att det var ingen sång eller text som fastnade. Men jag hade nog ändå velat köpa CD:n, för låtarna var bra.

Bra, trevlig och underhållande. Värd ett besök. Det är inte ett val man behöver ångra eller tänka om.

 

UB  UB  UB  UB  UB  UB 

Ensemblen får välförtjänta blommor och stående ovationer

Ensemblen får välförtjänta blommor och stående ovationer

2 reaktioner på ”Trevlig musikal – Tänk om

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s