Almedalen 2017

Almedalen 2017

 

Sedan 2004 har jag varit en ständigt återkommande gäst i Almedalen under Almedalsveckan. Känns lite förlegat att kalla den politikerveckan numera eftersom det är så många fler än bara politiker som är där. Företag, ideella föreningar, intresseorganisationer och lobbygrupper. Ja, så klart också politiska partier och politiska företrädare.

Själv har jag i princip haft alla möjliga roller när jag varit där. Jag har varit där som företrädare för en branschorganisation, politisk företrädare, arrangör, besökare och paneldeltagare.

Jag tycker att Almedalsveckan är en otroligt viktig del av vårt demokratiska samhälle. Jag är väldigt glad över att Trelleborgs kommun årligen åker dit för att hålla seminarier och delta på seminarier. Det är viktigt att vara på plats där det händer. Om vi inte är där så lär ingen annan prata om oss. Det är vårt ansvar att berätta om vad som händer i Trelleborg för omvärlden.

I år var första året på länge som jag kunde nischa mig i mina val av seminarier. Som kommunövergripande politiker kan man ju gå på allt, för allt påverkar den vardag man är med och styr i. I år var det fokus på näringslivsfrågor, fast det är väldigt mycket som påverkar näringslivet. Kompetensförsörjning, infrastruktur, bostäder och så klart rena näringslivsfrågor.

För mig handlar det mycket om att underhålla mitt befintliga kontaktnät och skaffa nya kontakter när jag åker iväg. Givetvis är Almedalen ett perfekt ställe för kompetensutveckling också. Man går på seminarier som rör ens ansvarsområden, men man kan också slinka in på något som man normalt sett aldrig skulle gå på. Bara för att få nya intryck och inspiration.

 

Måndagen den 3 juli

Nätverkandet började redan på planet från Malmö Airport till Visby. Fanns en del kända ansikten och då var det så klart läge att börja jobba. När jag landat och lämnat in mitt bagage i rummet jag hyr, privat, så var det bara att ge sig ut på gatorna.

Första seminariet jag gick till var arrangerat av Tysk-svenska handelskammaren och handlade om vad som nästa förbundskansler måste tag i efter valet. Alla var övertygade om att Angela Merkel kommer sitta kvar, men det fanns ändå önskemål om att mer ska hända under hennes kommande regeringsperiod.

Klockan blev 17 vilket på något sätt är den officiella tiden för mingel. Först till Småföretagarnas mingel. Därefter begav jag mig till Maritima Mötesplatsen för att träffa övriga från Trelleborgs kommun och Trelleborgs Hamn AB. Innan talet hann jag även med att mingla runt på Tysk-svenska handelskammaren.

Jan Björklund (L) håller tal 

 

Efter talet begav jag mig en bit bort från centrum. Det var tid för ett poolparty arrangerat bland annat av Parasportförbundet. Det var officiellt Tillgänglighetsarenan som stod som värd. Förra året var jag med som talare på Tillgänglighetsarenan. Fick en del inspel kring hur vi ska arbeta vidare med tillgänglighetsfrågor i Trelleborg, men fokus på ökad omsättning. Efter detta avslutades mingelkvällen på Aspektas mingel.

Tisdagen den 4 juli

Första punkten för dagen blev SJ:s seminarium om framtidens resande i södra Sverige. Kul grepp att inleda med ” På spåret” innan paneldebatten. Jag passade sedan på att besöka Visby-Silverhättan Rotaryklubb. Föredragshållaren var en ung operasångare från Visby. Klart att det var intressant att höra om detta, men mer utbyte var det med bordsgrannen som är högt uppsatt på Länsstyrelsen i Kalmar län. Vi pratade om digitalisering och verksamhetsutveckling i offentlig verksamhet. Riktigt givande.

På väg mot Trelleborgs kommuns seminarielokal stannade jag till vid Sveriges Radios station för att lyssna lite till Annie Lööf (C) som blev intervjuad. Därefter var det att bege sig mot vår lokal och rigga den inför Trelleborgs kommuns seminarium.

Vårt seminarium handlade om den digitalisering och robotisering som genomförts inom arbetsmarknadsförvaltningen och socialförvaltningen. Ett fullsatt seminarium och ett spännande ämne.

Efter seminariet blev det lite tid för omriggning av stället för att vi sedan skulle kunna ha mingel. Även det blev fullt. Jag hamnade i dörren, så jag höll koll på vem som kom och att alla som gick fick med sig en påse med information om Trelleborgs kommun.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Jag lyckades hinna en sväng om Offentliga affärers mingel innan jag begav mig till Almedalsparken för att lyssna på Annie Lööfs (C) tal.

Mycket folk när Annie Lööf (C) talar

 

Onsdagen den 5 juli

Dagens första möte blev med VD:n för Manpower Matchning. Det är fördelen med Almedalen, efter som ”alla” är här. Det går att boka in möten som säkerligen tagit så mycket längre tid att få på plats. Kanske inte ens blivit av.

Det efterföljande seminariet handlade om hur Rotary genom sitt projekt Yrkesmentorer arbetar för att få ut våra invandrare på arbetsmarknaden. Rotary är världens största yrkesnätverk. Genom mentorskap kan man visa på dörrar, men adepterna får öppna dem själv. Vi för samtal om något liknande i Trelleborg. Bra att få information och inspiration.

Lunchen idag stod Lidl för. De höll seminarium kring hur de som varuhus arbetar med hållbarhetsfrågor. De släppte också nyheten att de kommer klimatkompensera samt att de bara kommer bygga klimatsmarta varuhus framöver. ”Kan digitalt arbetssätt öka delaktighet och inflytande?” var frågan som ställdes till panelen där Cecilia Lejon var med och samtalade. Klart att man var på plats och hejade på sin kollega.

Före Magdalena Anderssons (S) tal besökte jag Upphandling 24’s mingel och lyssnade till utfrågning av statsråd Anna Ekström (S) på Västsvenska handelskammarens seminarium. Talet missade jag på grund av att det regnade och jag föredrog att vara inomhus. Efteråt gav ändå tillfälle till att lyssna när finansministern var i SVT Opinion och blev utfrågad. Jag hann också besöka Dagens Samhälles mingel som de kallade PratBar.

Magdalena Andersson (S) i SVT Opinion

 

Torsdagen den 6 juli

En gång i tiden, när jag började åka till Almedalen, var onsdagen den ”heta” dagen. Nu har det blivit tisdagen istället. Det märktes tydligt under onsdagen att tempot gått ner. Än mer tydligt kändes det idag.

Jag började med att gå på Veiddekes seminarium kring om det går att förena god arkitektur med byggandet av typhus. Tror svaret blev ja. Det handlade nog mycket om att man gärna sammanblandar begreppen som gör att det uppfattas som lite sämre arkitektur bland typhusen. Lämnade detta i förtid för att vara med på en form av workshop kring integration. En del hade jobbat fram idéer och vi var nu ett nytt gäng som kom in och skulle hjälpa till och vidareutveckla dessa. Många bra intressanta idéer kring hur vi ska kunna få till en bättre integration. Passade på att slå ett slag för det arbete som görs i Trelleborg idag via Kraftsamling Trelleborg.

Innan det var tid att förbereda hemresan var jag på två seminarier som anordnades av NyföretagarCentrum. Det första handlade i princip om att många vill starta företag men få gör det. Hur ska vi öka andelen som vill att faktiskt starta företag? Nästa seminarium, där Anne Abraham Marbrandt från NyföretagarCentrum Öresund, var med handlade om hur vi möjliggör för våra invandrare att starta företag. Problemet som lyftes var att allt för många hamnar hos Arbetsförmedlingen och förväntas bli anställningsbara. Jag lyfte fram att vi i Trelleborg valde att lägga inkubatorverksamheten inom arbetsmarknadsnämndens ansvarsområde för att  få in det perspektivet också. Vissa blir anställningsbara, vissa startar företag.

NyföretagarCentrums paneldiskussion kring att få fler invandrare att starta företag

 

Nu var det dags för mig att bege mig hemåt. Först till lägenheten och städa den. Sen till flygplatsen för att på planet möta många av de som flög till Almedalen i måndags. Ännu en Almedalsvecka kan läggas till handlingarna. Ett huvud fullt av information och inspiration återvänder till Trelleborg. Om det blir en resa dit nästa år får vi se.

En reaktion på ”Almedalen 2017

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s