Ridå upp för Curtains

Ridå upp för Curtains

En musikal har premiär är precis efter ridån gått ner dör stjärnan. Givetvis tragiskt, men ingen sörjer henne för hon utpressade alla och sjöng och spelade dåligt. In kommer den musikalälskande polisen Cioffi, försätter hela teatern i karantän och börjar utreda mordet. En annan fråga är om musikalen kommer kunna ta sig från Boston till Broadway i New York, vilket är vissas förhoppning.

Musikalen Curtains spelar under en begränsas tid på Wyndham’s Theatre

Så det är en musikal om en musikal. De har precis haft premiär för uppsättningen av Rob Hood, en amerikansk cowboymusikal. Musikalens stjärna faller samman precis efter publiktacket. Hon avlider men är knappast saknad. Dessutom har föreställningen fått dåliga recensioner, så fokus ligger snarare där för alla.

Ytterligare personer dör under musikalen samtidigt som polisen kämpar på för att finna den skyldige. Men, han verkar vara mer sugen på att hjälpa till att få till en bra föreställning än lösa morden. Dessutom faller han för en av skådespelerskorna. Detta trots att alla på teatern är misstänkta för morden och inte får lämna teatern under den pågående utredningen.

Lyckas han lösa mordet?
Lyckas han göra musikalen bra så att den har hit-möjlighet på Broadway?

Redo för att låta ridån gå upp för Curtains

 

Det sceniska

Fördelen med denna musikal är att den utspelar sig på scen eller bakom scen hela tiden. Det är i grunden inte så många olika scener som behöver synliggöras. Däremot blir det samtidigt lite klurigt att göra det tydlig när man är på scen som skådespelare som spelare en roll och när man är i sin karaktär utanför scen, fastän de är ju på scen.

Men, fastän det inte är så många olika scenbyten så tycker jag att man lyckas lösa det hela på ett snyggt sätt.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Sånger och framträdanden

I denna föreställning känner inte jag att det finns någon direkt musikalisk stjärna. Inga sånger som kanske direkt fastnar, men det är många bra och roliga sånger. Polisen spelas av en känd engelsk komiker och han gör sin roll väldigt bra. Det är totalt sett en väldigt rapp och rolig dialog. Smarta kommentarer  men dubbla meningar. Snabba och rappa kommentarer och svar. Förvisso är de inövade, men även i sådana sammanhang är timingen av  vikt. Det lyckas man med så det blir en föreställning som mestadels bara är rolig.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Avslutande omdömen  

Curtains beskrivs som en komisk musikal. Det är en musikal som är helt klart roligare och mer underhållande än någon annan normal musikal. Här känns det som att fokus ligger på komedin och det är bra. Musiken är väldigt bra och framförs på ett bra sätt.

Spännande att få vara med på första föreställningen på West End av denna musikal. Tydligen är det en musikal som är ute på turné och 38 föreställningar kommer spelas på teatern. Men, någon premiärkänsla fanns inte i lokalen. Till exempel så damerna som satt bredvid mig visste inte om att de var för musikalens första föreställning i London.

Markisen över entrén som berättar att idag är det första föreställningen

Det är lite synd att inte musiken finns på CD, för den  hade jag gärna lyssnat på flera gånger. Men den stora behållningen är dialogen. En välspelad musikal med en stor dos av brittisk humor. Storyn är rätt tunn i sig, men underhållningsvärdet är på topp.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

Ensemblen får sina välförtjänta applåder efter en skrattfylld föreställning