White Christmas en klassisk musikal

White Christmas en klassisk musikal

White Christmas, en musikal med samma namn som den klassiska julsången. En sång som både öppnar och avslutar musikalen. Kan det bli mer jul? Kan det vara mer klassisk musikal än en skriven av Irving Berlin?

 

Julpyntet i entrén ger rätta stämningen inför musikalen

 

Detta är berättelsen om två kamrater från tiden i armén under Andra världskriget. Det hela börjar julafton 1944 när kapten Wallace och menig Davis underhåller trupperna i sin division. General Waverly kommer in, avbryter ”tramset” som han ändå uppskattar. Efter det önskar han trupperna en God Jul och funderar över hur det kommer se ut om tio år denna dag.

Det gör att vi skuttar fram till ”nutid” det vill säga december 1954. Wallace och Davis är två kända entertainers. Systrarna Haynes, Judy och Betty, kämpar för att bli kända och en av dem kommer på att deras bror var i armén tillsammans med Wallace och Davis. De använder detta för att locka Wallace och Davis till deras show. Lite småklassiskt, så det ena paret blir förälskade i varandra direkt och det andra är mer avvaktande men man märker att det finns ett visst intresse.  Wallace och Davis har en show att göra i Florida, systrarna Haynes har en show i Vermont. De förälskade i respektive radarpar ser till att resan går till Vermont.

Väl framme i Vermont så är det värmebölja, vilket gör att den planerade vita julen och skidåkningen riskerar utebli och alla gäster på hotellet där systrarna Haynes ska uppträde töms på snösugna gäster. När det visar sig att hotellet ägs av fd general Waverly bestämmer sig Wallace och Davis att de flyttar sin show från Florida till Vermont.  Dessutom går de ut till alla forna vänner från armén att komma till showen för att hylla Waverly.

Givetvis förekommer det förvecklingar och kärlekstrubbel, men allt slutar lyckligt och vi får alla njuta av en vit jul.

I väntan på att ridån ska gå upp

 

Det sceniska

När det gäller det sceniska är detta en klassisk musikal. Rejäla kulisser och scenbyten. Vi är i en tv-studio, på tåg och större delen i en lada i Vermont. Snygga byten och pampiga kulisser. Precis som det ska vara. Trevligt inslag är att orkestern är på scen hela tiden och eftersom det handlar om showbusiness blir de naturliga inslag i musikalen.

UB  UB  UB  UB  UB  UB  

 

Sång och framträdande

Musikaliska örhängen och några mindre kända sånger finns så klart i musikalen. Rent musikaliskt är det en väldigt välkomponerad musikal. Fantastiska sång- och dansnummer. Det är en musikal som bygger på en film från 1950-talet och den typen av Hollywoodfilmer hade så klart storstilade scener. Det lyckas man så klart med. En duktig ensemble både när det gäller sång och dans.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Avslutande omdömen 

Jag hade nog rätt höga förväntningar på denna musikal. Tror jag hade förväntat mig en rejäl dos av julkänsla. Storyn är trevlig i sig. Den känns väldigt mycket 1950-tal och jag har lite svårt att bli engagerad. Inga nummer i sig sticker ut, utan alla håller samma höga men jämna nivå.

Givetvis är det en trevlig och sevärd musikal. Det är inte direkt en musikal som man tar med sig därifrån. Förvisso svårt att göra då den inte fanns på CD, men berättelsen är roande för stunden men inte så mycket mer än det. Klart trevligt att den avslutas med allsång. Givetvis är det White Christmas vi sjunger tillsammans som fejksnöfallet sveper in över teatersalongen.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

Ensemblen får ta emot stående ovationer efter föreställningen