Terkel – modern, dansk och skoj

Terkel – modern, dansk och skoj

Det var premiär för en nyskriven dansk musikal som bygger på en för mig okänd film. En berättelse om en dysfunktionell familj och en udda skolklass. Fast, kanske inte så udda, bara karaktärer som överdrivs. Det kan i och för sig ha sin förklaring i att musikalen bygger på en animerad dansk film från 2004.

Rosa mattan är ute och vi är redo för premiären av musikalen Terkel

Det handlar om Terkel och hans skolklass. Ett gäng ungdomar i de tidiga tonåren. Det man förväntar sig av den här typen av ungdomsmusikal eller ungdomsfilm finns med. En bästa kompis, några som är klassens rötägg, den präktige ordningsmannen och den överviktiga tjejen som alla retar. Klassens lärare omkommer och ersätts av en laid back vikarie. Skolans musiklärare finns också med, delvis som historiens berättare, delvis i sin egen roll som lärare.

Förvisso är Terkel musikalens huvudperson men knappast dess hjälte. Han är mest en vanlig oengagerad tonåring som hamnar i en udda knipa. I samband med föräldrarnas bröllopsfest ertappas han av sin gammelmorbror med att stjäla öl till klassens coola killar. Morbrodern är en vildsint gammal våldsam sjöman som slår de coola killarna. När de sedan på måndagen, I skolan, ska ge igen på Terkel väljer han att mobba Dorit, den övervikta tjejen i klassen. Dorit är hemligt förälskad i Terkel och när även han börjar reta henne tar hon steget och tar livet av sig.

Ridån redo att gå upp

Det sceniska

Det är rätt avskalat på scen, även om det finns en hel del smarta sätt att synliggöra olika miljöer. Det är en musikal som ska gå på turné och det känns som att scenerna är skapta för detta.

Jag föredrar så klart musikaler som har ordentlig dekor och tydliga miljöbyten. De klarade ändå med enkla attribut att skapa olika miljöer. Exempelvis så kom en stor svart tavla in när de var i klassrummet, deras överstora ryggsäckar kunde användas till sittplatser och med en bänkskiva i knät så var skolbänkarna på plats. Minimalistiskt på ett smakfullt sätt.

UB UB UB UB UB UB

Framträdande och sång

Det är en modern musikal när det gäller valet av musikstil. Modernt och mycket medryckande. Allmänt duktiga sångare, men inga stora stjärnor. Däremot är de dansade numret mycket bra gjorda.

En rolig detalj är att när skådespelarna rör sig på scen verkar det som att de är till viss del animerade. I alla fall ett rörelsemönster som känns som man kan tänka sig att animerade ungdomar skulle ha rört sig.

Dialogen är väldigt rapp och på danska så klart. Dansk slang stundtals. I både programblad och när föreställningen börjar förvarnas vi om att det kommer vara våld och grovt språk. Det är en rätt rå föreställning och språket är inte direkt barnvänligt alla gånger.

UB UB UB UB UB UB

Avslutande omdöme

Terkel är en underhållande musikal utan några stora minnesvärda sångnummer eller framträdanden. En fundering man så klart kan ha är om man får skämta om allt. När tjejen begår självmord utbryter snarare feststämning än det blir kollektiv sorg på skolan, som ett exempel. Morbid stämning och stundtals blir det lite tramsigt, men det funkar märkligt nog ändå. Många skratt under kvällen men en förutsättning är att man förstår danskan. Annars är det en svår musikal att förstå.

UB UB UB UB UB UB

Efter en lyckad premiär av Terkel – the Motherfårking Musical

En reaktion på ”Terkel – modern, dansk och skoj

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s