2018 – året för nystart

2018 – året för nystart

Ett nytt år är i full gång. Ett annat har avslutats. Det är dags att summera året som gått. Se tillbaka och på något sätt landa in i var jag är i dagsläget. I den bästa av världar hade det även varit en indikation om vart jag är på väg. Tyvärr, eller tack och lov, så har året som gått visat på omöjligheten i det. Det blir mer och mer att leva för stunden än att tro på något långsiktigt. Det är nog det som är summeringen av året som gått.

Det blev ett år med mycket Rotary, musikaler, goalball och några resor. Nytt jobb och en del nya spännande projekt och samarbeten.

Rotary

Detta år har mitt engagemang inom Rotary tagit fart. Rotarys verksamhetsår är annat än kalenderåret. Det är halvårsskiftet som är årsskiftet. Det innebär att första halvåret blev min andra halva som president. Ett roligt halvår med många bra föredrag och möten.

Förutom att vi hade våra ordinarie möten så arrangerade vi en separat träff för att kunna rekrytera nya medlemmar. På så sätt fick vi två nya medlemmar till klubben samt att fler fick en möjlighet att lära sig mer om organisationen.

Även i år valde vi att stödja sommarverksamheten på Lilla Beddinge Teater. Denna gång lyfte vi vårt engagemang något. Tillsammans med Trelleborg Rotaryklubb gav vi ett bidrag, som Rotary i Trelleborg, i samband med en föreställning av musikalen Stinsen brinner. En föreställning där vi erbjuder rotarianer i hela distriktet att vara med på en paketlösning. En räkmacka, föreställningen och ett bidrag till ungdomsverksamheten. I år blev det 46 rotarianer med gäster som kom till Lilla Beddinge Teater vilket innebar att vi var drygt hälften av den föreställningens publik. Det sammanlagda bidraget från klubbarna blev i år 17 300 kr.

Jag fick även möjligheten att trappa upp mitt engagemang. Rotaryvärlden är indelad i 530 distrikt. Varje distrikt har en guvernör och denne har ett antal assisterande guvernörer till sin hjälp. I vårt distrikt finns det 59 klubbar och från den 1 mars fick jag uppdraget som assisterande guvernör, med ansvar för de sammanlagt sju klubbarna i Trelleborg, Vellinge, Svedala och Skurup. I uppdraget ingår förutom att vara med på möten i distriktsorganisationen att vara och besöka klubbarna i samband med deras klubbmöten. Lyssna in vad som är på gång i klubben men också bjuda till möten presidenterna emellan.

Uppdraget som assisterande guvernör hade jag inledningsvis parallellt med uppdraget som president för min egen klubb. Från och med halvårsskiftet lämnade jag klubban vidare i den egna klubben och kunde koncentrera mig på uppdraget som assisterande guvernör.

Inkommande och nuvarande presidenter inom de sju klubbarna på Söderslätt

Årets som president och assisterande guvernör kröntes helt klart med att jag begav mig till Rotary Convention i Toronto i slutet av juni. Det var en mycket speciell känsla att vara en av 24 000 rotarianer som var där på plats. Så många människor från så många olika länder men vi hade en sak gemensamt. Vi är alla med i samma organisation, jobbar för samma saker och mot samma mål. Mäktig känsla.

Jag passade på att under mina resor i övrigt under året att besöka Rotaryklubbar. Det blev besök i Minsk, Vitryssland och Chisinau, Moldavien och Kennington Rotary Club i London, Storbritannien. Dock blev det inte något besök på en Rotaryklubb när jag var i Oslo, Norge.

En resa gjordes också med den egna klubben. En tradition väcktes till liv i år. Traditionen påbjuder att den Past President som lämnar styrelsen ska arrangera en Past President resa. Eftersom jag var president Rotaryåret 2017/18 innebär det att egentligen är det först Rotaryåret 2019/20 som jag skulle agera researrangör. Men, jag har lite svårt att vänta på min tid så jag arrangerade en resa i år. Klubbens Past Presidents fick åka med på en tur till Roskilde. Förutom god mat i gott sällskap blev det besök i Roskilde Domkyrka och på Vikingaskeppshallen i Roskilde. Redan finns planer för min riktiga Past Presidentresa…..

Goalball

I år var mitt första år som Team Manager för Svenska landslaget i Goalball (herr). Ett uppdrag som innebär att sköta det administrativa och praktiska arbetet kring landslaget. Inför detta uppdrag fick jag reda på att det kommer innebära resor med landslaget. Orter som Beijing, Rio och Tokyo nämndes som exempel. Nu var kanske inte 2018 ett år för Paralympics, men för två internationella tävlingar. Båda i Malmö. Kan nog ändå säga att det kändes något udda, nästan exotiskt, att bo på hotell i Malmö. En stad som bara är en halvtimme bort från hemmet med tåg.
Nu var det ju inte för resornas skull jag tackade ja till uppdraget. Det var roligt att få vara med om ett världsmästerskap på hemmaplan. Av de sexton nationer som ställde upp slutade vi som åtta. Vi tog oss vidare från gruppspelen, mötte blivande världsmästaren Brasilien i kvartsfinalen och fick se oss besegrade efter en inledningsvis jämn match.

Merparten av träningslägren som var under året har varit i Trelleborg. Vid ett tillfälle var i Ystad och då fick några av handbollsspelarna i IFK Ystad möjlighet att prova på Goalball. Jag har alltid sett handbollsspelare som tuffa, men lite skraja verkade de på plan. En kul träff mellan olika elitidrottare. Under ett av träningslägren i Trelleborg kom före detta TFF-målvakten Fredrik Persson och hjälpte till med att utveckla spelarnas bollteknik. Sista pusselbiten i uppladdningen inför VM lades på Trelleborgen, när spelarna fick träffa Borgherren med vikingar. Tur att man har lite kontakter som kan användas i olika sammanhang. I samband med uppladdningen på Trelleborgen fick laget ytterligare en spelare. Landslaget fick en maskot, turkorpen Segur, kom in i laget. En korp som bringar laget tur, men motståndarna otur.

Två internationella resor blev det tack vare Goalball. Ett av träningslägren hade förlagts till Poltava i Ukraina. Den andra resan var utanför landslagsuppdraget. Då fick jag agera ledsagare åt Fatmir, som provspelade för Sporting Clube de Portugal i Lissabon. En veckas mellanrum mellan dessa resor. Under den ena var det ljumma vindar och uteserveringssittande. En vecka senare var vi i snökaos och såg vita vintervidder i Ukraina. Trevliga och intressanta resor, var och en på sitt sätt. Det blev tre reflektioner från Lissabon; ettan, tvåan och trean.

Huvudstäder

Två nya och en ”gammal” huvudstad besöktes under året. Oslo får anses som den gamla, eftersom jag en gång i tiden varit där. Kände mig färdig med staden. Plötsligt slog det mig att jag inte besökt Vikingaskeppsmuseet, vilket föranledde ett nytt besök. Förutom Vikingaskeppsmuseet avverkade jag också Vigelandsparken, Kontiki-museet och tog mig en tur på Operan. Så nu kan jag med gott samvete anse att Oslo är en besökt huvudstad.

De huvudstäder som jag besökte för första gången var Minsk i Ukraina och Chisinau i Moldavien. Fråga mig inte riktigt hur jag bestämde mig för dessa. Troligen ett stort mått av nyfikenhet i kombination med att det är två då inte besökta huvudstäder.

Båda städerna gjorde intryck på lite olika sätt. Minsk överraskade eftersom det var mer modernt än vad jag hade trott. Chisinau är huvudstaden i Europas fattigaste land, vilket också märktes. Dock intressant att se moderna byggnader granne med ruckel.

Dessutom tror jag att mötet med rotarianer i både Minsk och Chisinau bidrog till att jag uppskattade städerna än mer. På tal om Rotary. I samband med Rotary Convention i Toronto så passade jag på att ta en tur till Niagara fallen.

Sen har det så klart blivit någon tur till London också.

Musikaler

Detta år har verkligen blivit ett musikalernas år för min del. Det handlar så klart om att jag har varit och sett många musikaler i år. Det har varit musikaler i Malmö, Köpenhamn, Stockholm, Göteborg, London och Lilla Beddinge så klart. Stort fokus har varit på att vara på plats när musikalen haft premiär. Inte nog med att jag går och ser så många musikaler. Varje musikal recenseras och publiceras. Tidigare har jag bara publicerat mina recensioner i min blogg, men i år startade jag upp hemsidan http://www.musikaltips.nu . En hemsida där man kan få tips om aktuella musikaler i ovan nämnda städer.

Det har under året blivit 28 musikalbesök. Av dessa är det åtta som är premiärer och tre föreställningar som jag såg en andra gång. När det gäller Stinsen brinner på Lilla Beddinge Teater så såg jag den tre gånger. På premiären, som arrangör för Rotary och en gång för Synskadades Förenings syntolkade föreställning. En musikalisk föreställning blev det också i år, Andrew Lloyd Webber Gala på Malmö Live.

Ytterligare en sträng på min musikalluta lades till i år. Den 6 mars var det premiär för mig som radiopratare. Jag började då sända It’s SHOWTIME på Radio 4U. En timme i veckan med bara musikalmusik. Egentligen blir det två timmar i veckan, om man räknar in reprisen av programmet.

En roligt personlig bonus för i år är att ett koncept jag hittat på tillsammans med företrädare för Lilla Beddinge Teater verkar funka bra i olika sammanhang. Vi sydde samman tankarna förra året när Rotary skulle komma. Det körde vi i år också. Dessutom erbjöd vi medlemmar i Synskadades Förening i Trelleborg med omnejd samma koncept. Speciellt med denna föreställning var att den var syntolkad. Given succé.

Taste of Viking

Vikingatiden har på olika sätt varit något jag intresserat mig för. Allt började när jag var 17 år och var med och startade upp Föreningen trelleborgen i Trelleborg. Samhällsintresset väcktes och för att kunna bedriva ett bra påverkansarbete behöver man kunskap. Kunskap om den organisation man vill påverka, men även ha kunskap om det man vill sälja in. Föreningen arbetade inte bara med att försöka påverka stadens politiker i olika sammanhang. Vi arrangerade föredrag om olika vikingatida företeelser och jag var med och arrangerade resor till andra vikingaanläggningar. Läste också några kurser vid Lunds universitet med inriktning mot vikingatiden.

Ju mer kunskap jag fått och ju mer jag engagerat mig i detta har jag känt att vikingatiden, och vikingar, är något som man borde kunna tjäna pengar på. Dessutom tror sig många veta hur det var på vikingatiden, till exempel med mat och dryck. Verkligheten kanske inte riktigt stämmer överens med denna bild. Jag brukar säga att alla vill prova på att dricka mjöd tills dess att de provat. Det är nämligen sällan som sinnebilden av hur mjöd smakar stämmer överens med hur man tror det ska vara.

Tanken bakom Taste of Viking är att ge en smak av vikingatid men med dagens smaker, för dagens läckergommar. Det är ett lekfullt sätt att ta vikingatrenden till något som är mer vardagligt.

I samarbete med Hönsinge Hantwerksbryggeri AB kunde jag lansera Jarlens Julöl 2018. En mörk julöl kryddad med kummin, körvel, mejram och timjan. Ölen började säljas lördagen den 24 november kl 11.00 i bryggeriet och på några utvalda ställen. Jag ville fånga upp två jultrender. Det handlar om när julölen börjar säljas i Danmark, vilket är en stor händelse. Det handlar också om nyfikenheten kring årets smaker i Blossas glögg. Med andra ord, julölen ska släppas till försäljning vid ett speciellt tillfälle och varje år ska ölen kryddas på något speciellt sätt.

Etiketten för Jarlens julöl 2018

Jag var på plats i bryggeriet och signerade varje flaska som såldes. Det blev en försäljningssuccé. Jag sålde slut redan första helgen, vilket gjorde att jag hade med mig Hönsinges julöl också när jag stod på Lilla Beddinge BK julmarknad och under julskyltningen i Trelleborg. Den senare var ingen försäljningssuccé på grund av det omfattande regnandet. I samband med julskyltningen i Trelleborg lanserades den andra produkten, Harald Blåtands sura blåbär.

Nu pågår planerandet för kommande lanseringar. Nya saker att äta och dricka, för att få en ”taste of viking”.

Vigslar

Bland de första saker jag hade att göra detta år var en vigsel. Faktiskt första gången jag har haft en vigsel på nyårsdagen. Det hade nästan varit passande om jag hade haft en vigsel på nyårsafton också för att avsluta året. Vigselåret för min del slutade däremot den 27 december med två vigslar. Totalt under året blev det 89 vigslar, i alla dess former. Stora tillställningar och små enkla ceremonier. Sommaren var i sig väldigt intensiv och det varma vädret gjorde att det kändes att valet av permanent vigselklädsel, den svarta kostymen, kändes som en utmaning i sig.

Varmt och skönt var det definitivt under den årliga vikingavigseln på Trelleborgen när Magnus och Gunilla fick varandra i strålande solsken.

Uppdraget i sig är väldigt roligt. Det är enbart för att det är roligt som jag gör det. Det tar tid och ger knappast någon ekonomisk ersättning, men det är väldigt roligt att få ta del av folks liv på detta sätt. Alltid extra roligt när det är en överraskningsvigsel. Fördelen är att det alltid är glada miner på en vigsel. De tårar som fälls är ju av glädje.

Arbete och uppdrag

Året innebar nystarter i arbetet också. Mot slutet av året började jag som samordnare för Malmöandan. Malmöandan är överenskommelsen mellan den idéburna sektorn och Malmö stad. En överenskommelse som syftar till att lösa fem övergripande samhällsutmaningar.

Eftersom jag lämnat politiken innebar valåret en annan roll för mig. Det var rätt skönt att få sitta på läktaren och se på när det var dags för valrörelse. För första gången sedan valet 2002 så var det inte kampanjer på stan och annat valarbete. Däremot tillbringade jag hela valdagen i en vallokal. Jag var nämligen vice ordförande i Östra Grevie. Roligt att ha varit med om hur den administrativa delen av ett val går till.

Under rätt många år har jag haft ett företag, UBIC KB, lite vid sidan av. Bra att ha har jag tänkt och i år visade sig att det var bra att ha. Jag utvecklade företaget med att innehålla två verksamhetsgrenar förutom huvudverksamheten, nämligen att erbjuda rådgivning, ledarskapsutveckling och bokföring. Den ena verksamhetsgrenen är tips om musikaler, hemsidan Musikaltips.nu. Den andra verksamhetsgrenen är Taste of Viking.

Från ett tidigare liv

Två händelser i år har tydliga kopplingar till mitt ”gamla” liv. Det ena var när statyn Torgdebatt skulle fira sitt 10 års jubileum och det andra var när en delegation från Tianjin i Kina kom på besök.

Roligt att få lov att komma tillbaka till Gärdslöv och hålla tal till samma staty och fundera kring vad som hänt under de åren som gått. Tillbakablickar kan vara roliga att göra ibland. Det fick mig att fundera över vad som hade hänt i Trelleborgs kommun under den period jag varit politiskt aktiv. Kul att senare samma år också få se att ett av de besöken som jag haft i Trelleborg burit frukt. De visade på stort intresse av utbyte, vilket jag redan kände till efter mitt besök i Tianjin 2017.

Kul och kuriosa

Fastän jag tycker att jag tänkt igenom och samlat allt, så kom jag på några saker som kan läggas till. Jag har haft ett par andra uppdrag under året också. Fortsatt att vara Akademiska Föreningens Överstyrelses talman. Till uppdraget kandiderar jag varje år. Första gången jag blev vald var 2005 och har årligen fått förnyat förtroende. Kopplingen till Lunds universitet förstärktes något under 2017 då jag läste jubileumskursen med anledning av att universitetet fyllde 350 år. Jag hade studerat flitigt, eller i alla fall tillräckligt, för att få diplom ur rektorns hand. Så det blev en liten fest i början av 2018 för att hylla Universitets första 350 år.

Två övriga ideella uppdrag har jag haft detta år. Jag är styrelseledamot i Föreningen Gamla Trelleborg och sitter som kassör för Synskadades förening i Trelleborg. Det senare uppdraget i kombination med erfarenheten från Rotary och intresset för musikaler gjorde att vi i år kunde tillsammans med Lilla Beddinge Teater erbjuda en syntolkad föreställning av Stinsen brinner. Jag tycker om att dricka goda drycker, så därför är jag också medlem i Munskänkarna och försöker lära mig lite mer om vin och andra ädla drycker.

Jag håller koll, rätt så bra koll, på hur många steg jag går varje dag. Gör det mest för att det är en kul sak och lite en tävling med mig själv. Totalt 208 blev det att jag gick 2 244 290 steg. När jag åker till olika resmål blir det ofta många steg eftersom jag föredrar att se den nya staden gåendes. Fyra dagar i London i januari gav 72 244 steg, sex dagar i februari i Lissabon gav 58 164 steg, fyra dagar i mars i Poltava gav 26 499 steg, fem dagar i april i London gav 77 806 steg, nio dagar i Toronto i juni gav 96 693 steg. Fem dagar i Minsk i juli gav 117 290 steg, fem dagar i Chisinau i augusti gav 110 019 steg, de två dagarna i Oslo gav 56 078 steg och avslutningsvis fem dagar i december i London gav 81 761 steg.

Det år som gått har varit spännande och givande på många olika sätt. Ett år för många nya aktiviteter och en del gamla. Ska bli intressant att se vad för kul saker som kommer hända under 2019.

2 reaktioner på ”2018 – året för nystart

  1. Tack för en fullödig och intressant blogg om ditt år 2018! Ett synnerligen kreativt, innovativt och inspirerande år för dig!
    Ja, vi är bara i februari så det här året är fortfarande lite i sin linda. Så man får se hur det utvecklar sig!
    Som jag brukar säga: Jag väntar med spänning på nästa sändning!
    Bravo Ulf!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s