I demokratins tjänst

I demokratins tjänst

 

Söndagen den 9 september är den stora dagen i Sverige. Dagen som inträffar vart fjärde år och som på ett sätt är väldigt avgörande. För med tanke på att fler och fler väljer att förtidsrösta så är valdagen inte på samma sätt lika högtidlig längre. Viktig men mer som avslut på en valrörelse, inte längre som den enda dagen för röstning.

Min första valrörelse var 2001. Det var i samband med valet till kyrkofullmäktige i Trelleborgs församling. Första gången jag deltog i valet till kommunfullmäktige var 2002.  I valet 2006 var jag Moderaternas första namn på listan i kommunen. Men i valet 2018 finns jag inte med på någon valsedel alls.

Under min tid som förtroendevald har jag varit mycket engagerad i frågor som på olika sätt haft bäring på demokratins bevarande och utveckling. Det har väl knappast gått någon förbi att jag införde ”Pubkväll med kommunalrådet” som ett sätt att skapa närhet i demokratin; möjligheter till samtal över en öl med kommunalrådet. Jag var tidigt ute på sociala medier för att kunna skapa närhet och olika vägar till kommunikation mellan förtroendevald och väljare/medborgare. Allt för att skapa en öppenhet och synliggöra det jag gjorde som förtroendevald i Trelleborgs kommun och senare i Region Skåne.

Jag hade under några år förmånen att vara andre vice ordförande för Demokratiberedningen i Region Skåne. Dessutom hade jag den underbara möjligheten att vara en del av Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) beredning för demokratifrågor. Uppdrag som gav mig möjlighet att träffa personer som så gärna vill utveckla demokratin i vårt land, i våra regioner/landsting och kommuner. Uppdrag som gjort att jag också fått möjlighet att föra fram kommuners och landstings tankar kring demokratiutveckling till folkvalda i riksdagen inför lagstiftningsbeslut.

Så otroligt glad över vad jag fått uppleva i demokratins tjänst, på olika sätt.

På söndag får jag möjlighet att prova på ännu en del av att vara i demokratins tjänst. Jag kommer sitta som vice ordförande i en vallokal, i Östra Grevie. Som ordförande i valnämnden tidigare har jag haft erfarenhet av att genomföra val i form  av onsdagsröstningen. Det ska blir kul att få ta del av hur det verkligen är ute i en vallokal.

I årets val är jag inte kandidat till något. Jag sitter på läktaren och betraktar valet för första gången på länge. Jag propagerar inte får något parti. Jag tar inte ställning öppet för något. Under de senaste veckorna har jag däremot haft tillfälle att prata med många medborgare som söker någon att samtala med kring årets val. När jag får frågor ger jag mina synpunkter som samhällsdebattör. Dessutom har jag redan röstat och ingen vet hur jag har röstat. Tror säkerligen att många tror sig veta, men det är bara jag som vet.

Ett budskap har jag att förmedla till alla som kommer rösta i årets val. Tänk efter. Den röst du lägger ska vara på den person eller det parti som du vill ska styra din kommun, ditt landsting/region och ditt land i fyra år. Du ska kunna vakna upp måndagen den 10 september och känna dig som en vinnare. Din kandidat, ditt parti har vunnit.

Rösta i ett val till kommunfullmäktige, regionfullmäktige eller riksdagen är inte som att rösta taktiskt i Melodifestivalen eller Robinson. Det handlar inte om pakter eller taktik. Det handlar om att ge det parti, den ideologi,  som du vill ska färga vår framtid mandat. Man röstar FÖR något. Inte EMOT.

Du får rösta på precis vad du vill på söndag. Bara du står rakryggad på måndag morgon och jublar när din kandidat vunnit. Jubla på måndag och i fyra år framåt.

Det är ditt ansvar som väljare. Ditt ansvar att välja det ledarskap som är bäst för din kommun, din region och ditt land i fyra år framöver. Då tar du ditt ansvar. I demokratins tjänst.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s