Musikalisk succé med West Side Story

Musikalisk succé med West Side Story

 

En av de klassiska musikalerna är West Side Story. Den brukar i sig själv beskrivas som en modern version av Romeo och Julia. Den version som hade premiär på Malmö Opera den 31 augusti hade dessutom fått en ny översättning. En översättning som på sitt sätt förflyttar berättelsen stundtals till vår tid. En tidlös historia men med ett modernare språkbruk. Kanske för modernt för publiken?

Berättelsen äger rum i 1950-talets New York med de två rivaliserande gatugängen  Jets och Sharks. Jets består av amerikanska ungdomar. Sharks av ungdomar från Puerto Rico. De båda gängen är ständigt i luven på varandra och bestämmer sig för att det är dags att göra upp, en gång för alla. Det som kryddar berättelsen är att Tony, som är Jets, förälskat sig med Maria, som är syster till ledaren för Sharks.

Berättelsen är i sig tidlös och genom sitt modernare språkbruk görs den aktuell även idag.

Premiär för West Side Story på Malmö Opera

 

Det sceniska

Jag tycker om dekor. Jag tycker om när man som publik genom dekoren eller olika inslag på scen tas till olika miljöer. Dessa produktion har ett stort stålskelett. Jag kan inte påstå att det liknar något. Vissa scener passar bra i detta stålskelett. Lite ruffigt och en känsla av att man är på taken eller i bakgårdar och gränder i New York. Men, andra scener känns det som att de hade behövt riktigt dekor. Det gigantiska nätet som var på scen förstod jag inte alls.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Stålskelettet på scen

 

Sång och framträdande

Musiken och dansen bär verkligen denna musikal. En fantastiskt välkomponerad musikal. Roligt att hela orkestern är på plats i orkesterdiket och får jobba på hela kvällen. På scen få dansarna verkligen jobba. De är otroligt duktiga. En väldigt duktig ensemble som levererar dansnummer på hög nivå.

Eftersom musikalen är en gammal klassiker så har många av dess sånger blivit kända låtar. Det gör också att många artister över åren spelat in sina tolkningar. Så det finns många versioner och uppfattningar kring hur de olika sångerna ska låta och vara. Min favorit bland sångerna är ”America”.  Enligt mig är det kvällens bästa framträdande.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Avslutande omdöme

Den stora behållningen av musikalen är musiken och danserna. Sångerna är lite varierande men visst är de generellt sett bra. Översättningen och att musikalen gjorts modern och allt för dagsaktuell är bra. Dekoren blir för mig tråkig. Vissa sånger gjordes helt fantastiska medan andra inte föll mig riktigt i smaken.

Musikalen är helt klart sevärd och jag rekommenderar den. Det är en klassiker som bör upplevas.

UB   UB   UB   UB   UB   UB  

 

Ensemblen på West Side Story

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s