Vänskaplig värme med Rotary i Chisinau

Vänskaplig värme med Rotary i Chisinau

En gång är ingen gång. Två gånger är tradition. Tredje gången är…är…business as usual? Nja, så enkelt det inte, men rätt enkelt kan det vara.

I min jakt efter europeiska huvudstäder hade nu turen kommit till huvudstad nummer 41. Det blev Chisinau i Moldavien. Av stadens tre Rotaryklubbar fick jag kontakt med en av dem, Rotary Club Chisinau.

Tanken med mina besök är faktiskt bara att få komma och besöka ett vanligt möte. Jag blev så klart väldigt glad och smickrad när klubbarna i Minsk avbröt sin sommarledighet för att genomföra ett möte med mig. Träffen i Chisinau var både vanlig och ovanlig.

Vanlig så till vida att det var ett ordinarie möte med klubben med ordinarie upplägg. Ovanligt inte bara för att jag var där. Mötet äger rum på en vingård i Orhei istället för på hotellet i Chisinau. En mötesplats lite mer än en timmes bilfärd från stan. Bort från staten och ut på den vackra kuperade landsbygden.

Eco-resort Butuceni, vingården för kvällens möte

Väl framme så inser jag att vi kommer in mitt i mötet. Deras upplägg är att först hålla möte. Deras möte är maximalt en timme långt. Efteråt är det gemensam måltid, eller i alla fall för de som vill.

Vårt upplägg är att vi har välkomstmingel mellan kl 18-18.30. Klockan 18.30 är det tid för mat och ungefär 19.15 klämtar presidenten i klockan, berättar veckans Rotary-ärenden och introducerar kvällens talare. Talaren håller föredrag till senast kl 20.00 då mötet avslutas.

Jag blev väldigt väl mottagen. Roligt att få lyssna till diskussionerna som var. Även om jag inte förstod allt, gissade mig till det mesta, så gick det att förstå.

Två från Interact, Rotary för de som går i skolan, pratade om att de gärna vill åka på nästa internationella konferens. Det pratades om klubbens projekt med att skaffa en ambulans. Jag fick sedan möjlighet att berätta om Rotary i Sverige, vårt distrikt och min klubb.

Lustigt att märka hur lika våra diskussioner är trots allt.

Utbyte av standar

Rotary Club Chisinau är en av huvudstadens tre Rotaryklubbar. Rotary Club Chisinau har 26 medlemmar. Det finns ytterligare tre klubbar i landet, totalt cirka 120-130 rotarianer.

Det finns en Interactklubb i staden och därmed landet. Just nu har de 25-talet medlemmar. De förväntar sig öka detta till 35-40 medlemmar efter månadens värvningskampanj. De brukar ha 200 intresserade som genomgår en urvalsprocessen som leder fram till 15-20 nya Interactare.

Tillsammans

Klubben ser gärna samarbete med Sverige, i första hand kring praktik för läkare.

Klubbens president, dess inkommande president och jag.

Det var väldigt trevligt att få träffa dessa rotarianer. Två av dem som stannade kvar och åt middag hade varit i Sverige. Måltiden var traditionellt moldavisk. Det var en varm och vänskaplig anda i samtalen.

Måltid i goda nya vänners lag

Det var inspirerande.

Det var trevligt.

Det var och är Rotary!

New friends

4 reaktioner på ”Vänskaplig värme med Rotary i Chisinau

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s