Chisinau är en stad med kontraster

Chisinau är en stad med kontraster

Plötsligt dök bara nyfikenheten upp. Jag ville besöka Moldaviens huvudstad Chisinau. För första gången som jag besöker en stad vars namn jag inte kan uttala, men fick reda på att det är ska uttalas Kischinau, med ett hårt K i början.

Moldavien är ett land med 3,5 miljoner invånare. Huvudstaden Chisinau har en befolkning på ungefär 725 000 invånare.  Visste jag något om Moldavien före av resan? Egentligen inte. Kul låt i årets Eurovision Song Contest. Dessutom så dök det upp hela tiden att detta är Europas fattigaste land. Påverkade detta mig och mina förväntningar? Kanske lite ändå.

Två intryck är bestående av besöket är Chisinau. Det ena intrycket har att göra med det stora antalet EU-flaggor som finns. Alla officiella byggnader har dels den moldaviska flaggan, dels EU-flaggan. Det man ska komma ihåg är ju att Moldavien inte är ett EU-land men vill visa sitt intresse för att få komma med i gemenskapen.

 

Det andra som är väldigt påtagligt är kontrasterna. Ena huset kan vara nytt och modernt medan grannhuset är ett ruckel. Vissa trottoarer är fina och välstädade, andra nästan helt frånvarande. Vissa gator är välskötta boulevarder och andra gator är rena berg-och-dalbanan med stora hål i asfalten. Att alla hus och gator i en stad inte är perfekta är väl i sig inte något speciellt. Det som gjorde att det kändes så annorlunda här var att det nytt, modernt och välskött precis granne med det fallfärdiga. Det fanns inte direkt några fina respektive förfallna stadsdelar. Sällan jag upplevt kontraster på detta sätt. Dessutom pågick renoveringsarbeten lite varstans också.

 

Jag passade på att besöka en Rotaryklubb, Rotary Club Chisinau,  också. Hade hört av mig i förväg så de visste att jag var på väg. Tur var det eftersom just kvällens möte hade presidenten bestämt sig för att förlägga till en vingård en timmes bilfärd från stan. Trevligt att få en tur utanför stan, kul att få besöka denna vingård och givetvis trevligt att få träffa rotarianer. Dessutom blev det en träff till lunch dagen efter med förra årets president. Även om engelska inte är deras starkaste språk, så klarade vi oss med lite god vilja och tolkar.

Det är nog jag som tänker fel, men jag gjorde en koppling mellan att landet är fattigt till att det skulle vara ont om affärer och varor. Så var det inte. Snarare det motsatta. Som i alla storstäder eller huvudstäder fanns det en par fina och dyra varumärken representerade. Det är inte så mycket dessa som jag tänker på. Det är uppsjön av småbutiker, olika marknadsstånd både inomhus och ute. En väldigt stor marknad med färskvaror – kött, frukt, grönsaker, fisk, mejerivaror – finns som en parallellgata till huvudgatan. En marknadsplats som sträcker sig över flera kvarter. Inte bara matvaror fanns där utan även kläder, leksaker, rengöringsmedel, duschtvål, papper, skor och mycket mycket mer. Det märkliga är att det är mycket av samma.

Jag funderar mycket på hur jag ska beskriva gatubilden. Åren under sovjetiskt flagg har så klart satt sina spår. Klassiska mastodontbyggnader finns så klart och till viss mån även väggmålningar och skulpturer som får ses som mer vanligt i östra Europa än västra. Det är snarare en blandning av södra och östra Europa i Chisinau än en öst-väst-blandning.

Det är möjligt att jag var mentalt påverkat eftersom jag precis varit i Minsk, Vitryssland. Troligen påverkades mina reflektioner kring hur båda städerna och länderna hanterade sin historia. I Minsk står fortfarande Lenin staty och vid ett museum vajar den sovjetiska fanan. I Chisinau finns det monument som påminner om kommunismens fasor, påminner om deportationen av folkgrupper från landet till Sibirien.

Staden känns som en grön stad. Några riktigt stora parker centralt i Chisinau men även gott om träd längs med gatorna. Uppskattat eftersom jag var i stan under den varma sommaren 2018, så det var välkommet med skugga.

Givetvis finns det en del kyrkor i Chisinau. Landet är ortodoxt kristet. Kristi födelsekyrka är den stora katedralen mitt i stan Kanske inte i sig så stor och imponerande, men dess placering i stan omgiven av grönska gör platsen i sig till imponerande.

Tack vare mina besök med Rotary fick jag extra god vägledning i att smaka på den lokala maten och fick berättat för mig om den moldaviska matkulturen. En nyhet för mig var att Moldavien var ett stort vinland. I alla fall så lär världens största vinkällare, Milestii Mici,  finnas i Moldavien. Cricova är en välkänd vinproducent. Tyvärr så lyckades jag inte boka in mig på något besök varken i vinkällaren eller på Cricova. Däremot fick jag tillfälle att prova på gott moldaviskt vin. Kanske blir det läge att göra nya besök i landet, men då med vin i sikte.

 

Besöket i Chisinau var väldigt trevligt. Jag är helt övertygad om att hade jag inte blivit så väl omhändertagen av rotarianerna, främst Luminita Suveica, hade jag nog inte varit lika glad. Fast jag möttes generellt sett av trevliga personer. Staden är intressant att besöka och det skulle vara intressant att se hur det ser ut om tio år.

 

Stefan den store

Stefan den store

2 reaktioner på ”Chisinau är en stad med kontraster

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s