Talet till Torgdebatt tio år i Gärdslöv

Talet till Torgdebatt tio år i Gärdslöv

 

Tack så mycket för att jag har fått möjlighet att komma hit igen. Det är väldigt roligt att ha fått en sådan möjlighet, att få lov att reflektera lite över vad som har hänt så här på tio år.

Först när jag fick frågan ”Kan du komma hit och berätta vad som hänt på tio år” så tänker man är det verkligen så länge sen som statyn invigdes. Det känns nästan som igår. Sen funderar man på ”Vad är det som egentligen har hänt under den perioden? Vad kan jag ha pratat om när jag stod här för tio år sen?”

Ja, högst sannolikt sa jag väl något som ”Nu händer saker och ting i Trelleborg. Nu ska det byggas en motorväg. Sen ska vi skaffa pågatågstrafik. Och vem vet, sen kanske det till och med blir ett bad i Anderslöv. ”

 

Då kunde man ju se hur församlingen skrattade lite njuggt och tänkte ”Jo, jo, snacka går ju. Men se till att det blir nånting istället.”

 

Och ja, det kom ju en motorväg.

Och vi har ju pågatågstrafik till Trelleborg för ett antal år sedan nu tillbaka.

Jag hoppas att många av er har varit och plaskat runt i badet i Anderslöv. För det är ju också en av de saker som hänt under en tioårsperiod.

 

Och tio år – är tio år en lång tid eller kort tid?

 

Ja, är man nyfödd, eller var man nyfödd, för tio år sedan så är det minst sagt en hel livstid som man har fått lov att uppleva. För en del andra av oss kanske det inte känns som att det var lika länge.

Men, när man än en gång tittar ut på vad som har hänt runt om i Trelleborgs kommun under den här tiden, så vet man att det har byggts en cykelväg till Skegrie. Det finns en förskola också i Skegie.

Om hörnet här är i Klagstorp så är det nästan på en helt ny skola och förskola på plats efter ett antal års diskussioner. Likaså när vi tänker på Tullstorpsåprojektet. Det var också sånt som man bara tänkte på och pratade om. Nu är det en realitet under lång tid som man har sett hur Tullstorpsån har förändrats.

Vidare så kan man också se en jättestor tomatodling i Trelleborg. En liten del fanns ju så klart för tio år sedan, men nu är den på plats. Likaså diskussionerna om den stora biogasanläggningen här i trakterna, i Jordberga. Även det var det någonting som man bara pratade om, men som helt plötsligt varit en verklighet.

Så ibland är det nog hälsosamt att sätta sig ner och fundera vad som har hänt under tio års tid. Och ju mer man tänker desto mer upptäcker man har hänt.

 

Jag fick också den passningen att ”Du får gärna berätta någonting som du ville göra under de här tio åren som aldrig har blivit av”. Det gjorde att jag fick sätta mig ner och tänka extra mycket. Det var då jag kom på att det var en grej som jag ska erkänna att jag misslyckats med.

Det var nämligen i början när jag hade flyttat in på Rådhuset så tyckte jag att det var väldigt.. väldigt …väldigt.. konstigt när man går runt där och det finns en lokal som heter Bruna salongen där det knappast finns något som var brunt. Det finns Gula salongen där det i dag mest bara finns gröna saker och det fanns ett oändligt antal sessionssalar. Jag sa ”I ett Rådhus finns det bara en sessionssal, sen tar vi och byter namn på de andra salarna”. Då kan man plocka namn från olika delar av kommunen så att man vet att vi finns representerade, det är inte bara Trelleborg utan att det är en landsbygd också. Så vi skulle ha en sal som hette Anderslöv exempelvis.

Men det gick ju inte.

För, och det var inte enbart mot Anderslöv. Det var Skegrie, Klagstorp som skulle vara med, och Smyge.

När jag la fram det förslaget fick jag reda på att det kommer aldrig att fungera. Tänk när det kommer en kallelse att man ska ha möte i Anderslöv. Då kommer ju hälften köra till Anderslöv och hälften stannar kvar på Rådhuset.

Så jag la ner det projektet.

Vi får acceptera att det finns en gul salong som bara har gröna saker i sig, nu är det tack och lov bara en sessionssal fastän det står fortfarande Sessionssal 2 när man tittar på det. Så, det finns saker kvar att göra.

 

Något som jag vill säga att jag är väldigt glad över, som jag fick vara med och införa. Det är under Trelleborgsgalan som det delas ut ett pris kring landsbygdsutveckling. Det var tack vara det goda samarbetet, som jag tyckte och jag hoppas att byarådet också tycker det. Att vi hade ett gott samtal, diskuterade och kunde se allt fantastiskt som hände runt om i Trelleborgs kommun.

Se de olika byalagen, som agerar på olika sätt. Gärdslöv är ett absolut lysande exempel. Men det finns på så många olika ställen. Då måste det lyftas fram på något sätt och premieras.

Ett särskilt pris instiftades

Det tycker jag är lika roligt, att varje år finns det gott om nominerade till priset för landsbygdsutveckling.

 

Det var jätteroligt också att Gärdslöv byalag är ett av dem som har fått det här priset.

För här visar man verkligen att här är man med och utvecklar en hel kommun. Här är man med och sätter Trelleborg på kartan.

Tack vare den världsberömde artisten, konstnären, som också sett till att det fysiskt nu finns och har funnits i tio år en fantastiskt vacker staty.

Stort TACK till Gärdslövs byalag!

 

 

Denna text är nertecknad efter talet den 19 maj 2018. Det är det talade ordet som nedtecknats, vilket gör att det kan förekomma en och annan talspråklig vändning i texten.

 

 

 

 

 

2 reaktioner på ”Talet till Torgdebatt tio år i Gärdslöv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s