Kul kulturtur med kunskap och kamratskap med Rotary

Kul kulturtur med kunskap och kamratskap med Rotary

 

I princip sedan den dag jag blev vald som president för Trelleborg-S:t Nicolai Rotaryklubb har jag fått veta att det finns en viktig tradition. Traditionen att arrangera en Past Presidentresa. Det är extra intressant att få denna information mer eller mindre i samband med att man blivit inkommande president. För man är först inkommande president, sedan president, sedan immediate past president och sedan en ”vanlig” past president. Det är först när man inträder i tillståndet som ”vanlig” past president som man egentligen blir researrangör. För att sätta detta i siffor; jag var inkommande president 2016/17, president 2017/18 och nu 2018/19 immediate past president. Det betyder att först nästa år var researrangörsansvaret mitt.

MEN

Av lite olika skäl och anledningar så har  de senaste årens past presidentresor inte blivit av. Skulle man följa traditionen så fanns det risk att även årets resa hade runnit ut i sanden.

Nu är jag inte riktigt en person som sitter lugnt ner och väntar på min tur. Skulle jag verkligen behöva sitta ner och vänta i ett helt år? När det gäller resor har jag många spännande tankar och upplägg kring vart man kan åka och vad man kan se. Så därför skakades det liv i traditionen och en resa planerades.

Vad jag förstått av dessa resor så handlar de om att dels skapa och underhålla kontakterna mellan de som varit presidenter i klubben, dels handlar det om att lära sig något och ha trevligt.

Jag bestämde att vi skulle åka till Roskilde. En väldigt spännande och intressant stad att hälsa på i många olika sammanhang. Mitt intresse för vikingatiden är kanske inte okänt, vilket gör att jag gärna arrangerar resor som landar in på Vikingaskeppshallen. För några år sedan besökte jag och min familj Roskilde Domkyrka och sedan dess är även det ett favoritresmål. Dessutom är Roskilde en trevlig stad att besöka.

Roskilde Domkyrka

Sagt och gjort. Jag tog tag i taktpinnen och bjöd in klubbens past presidents. Med på resan följde Bo Evanth, president 20187/88, Peter Lindbäck, president 2001/02, YlvaKristina Ekelund, president 2009/10, Tommy Bengtsson, president 2010/11 och Alf Påhlsson, president 2011/12.

Vi samlades fredagen den 28 september vid 11-tiden på Trelleborg Övre för avfärd. Två bilar körde med riktning mot Roskilde. Lyckades hitta både dit och parkeringsplatser i centrala staden. Vi kom fram i rimlig tid för en ”frukost” som för egen del innebar smörrebröd med kurrysill, biff och två sorters ost plus en lokalproducerad öl.

Dansk frukost i Rådhuskällaren i Roskilde

 

Efter denna frukost var det tid för en kopp kaffe innan vi skulle besöka Roskilde Domkyrka.

 

Samtal över en kopp kaffe

Jag ska vara ärlig och säga att när jag valde tidpunkt för resan så visste jag inte hur bra det skulle bli. Det var nämligen den första världsarvsdagen för Roskilde Domkyrka, vilket innebar gratis inträde och guidningar. Roligt att för en gångs skull lyckas pricka in den typen av event när man planerar något.

En av prästerna höll i vår guidning. Kanske lite för mycket kring det andliga i jämförelse med det jordiska och kyrkan, men det gick inte att missta sig kring hans engagemang och stolthet över sin arbetsplats.

På egen hand gick vi sedan runt i domkyrkan efter en timmes guidning. Kul att vara på platsen där man tror sig ”vår” Harald Blåtand finns begrav och alla kungar och drottningar efter honom finns. Drottning Margaretha I fantastiska grav och många andra gravkapell. Varje århundrade har fått sätta sina spår på kyrkan, så det blev en rundtur i både arkitektur och historia.

Efteråt begav vi oss till vårt hotell och en fantastiskt god måltid.

God middag i gott sällskap på hotellet

På lördagen, efter en mycket god frukost i lugnt tempo, begav vi oss till Vikingaskeppshallen. En anläggning som jag besökt ett antal gånger under åren och sett hur den utvecklats. Från att ”bara” ha varit ett museum till att nu vara ett område där man kan prova på vikingatiden på olika sätt. Intressant och inspirerande. När väl vi kände oss klara med detta besök bestämde vi oss för att åka hem.

Under resans gång förstod jag varför så många av past presidents var måna om att denna tradition inte föll i glömska. Det är inte bara en resa. Det handlar inte bara om att man ska äta gott. Det handlar om att man får tillfälle att umgås, skapa nätverk, samtala, ha rolig och utöka sina kunskaper om både varandra och i detta fall Roskilde.

Det jag känner en liten besvikelse över är att trots jag hörde av mig i god tid till de tre klubbarna i Roskilde så har ingen av dem hört av sig tillbaka. Jag tyckte att det kunde ha varit en trevlig twist på besöket att vi hade möjlighet att träffa några lokala rotarianer. Men, det är snarare deras förlust än vår. Vi hade en fantastiskt trevlig tur tillsammans.

Vi ses nästa år

Jag längtar redan till nästa års september månad. Det är då jag på riktigt ska arrangera min past president resa.

En reaktion på ”Kul kulturtur med kunskap och kamratskap med Rotary

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s