Seg men rockig kärlekshistoria

Seg men rockig kärlekshistoria

Den danska musikalen ”Kærlighed ved første hik” hade premiär i mitten av september. Det är en nyskriven musikal som baseras på en film och bok med samma namn.

Det är berättelsen om kärleken mellan Viktor och Anja. Två berättelser i en. Det handlar både om när de träffades första gången i gymnasiet och när de finner sin väg tillbaka efter en stunds separation i vuxen ålder.

Berättelserna kör parallellt genom hela musikalen. Ena stunden får vi se den tafatte Viktor försöka få kontakt med den coola tjejen Anja. Nästa stund får vi ta del av brandmannen Viktors ständiga kamp om att få karriärskvinnan Anja att komma hem igen. Viktor lyckas att vinna Anjas hjärta, på lite olika sätt, båda gångerna.

I väntan på att musikalen ska börja

Det sceniska

Det är en rätt enkel dekor som används. En datorvägg används för att illustrera många av de olika miljöerna. Oftast dock bara ett plank. Anjas barndomshem är den andra stora scenen. Småscener illustreras genom ändringar i datorväggen och med olika rekvisita.

Den scen som var mest avancerad var när kärleksparen, både ungdoms och nutidens, Viktor och Anja var ute på en romantisk båttur.

Ganska enkel och lite tråkigt. Inga egentliga finesser.

UB UB UB UB UB UB

Framträdande och sång

En musikal på danska med danska sånger och skämt. Det gäller att hålla sig vaken hela tiden och hänga med. Bra tempo och bra musik. En och annan riktigt känd sång.

En välspelad musikal men tyvärr inga riktigt bra prestationer. I början funderade jag på om det var en revy eller kanske rentav en gymnasieskolas uppvisning jag var på. Det blev bättre men slutade tyvärr ungefär som den började.

Några dansnummer var med men jag saknade den perfektion jag förväntar mig av utbildade artister.

UB UB UB UB UB UB

Avslutande omdöme

Det är en bra, trevlig och smått underhållande musikal. Kanske lite för lång för första akten kändes seg. Det var nog flera än jag som funderade på om musikalen var slut eller om det skulle komma en akt till efter pausen.

Det som imponerar är ändå hur bra de hanterade de parallella handlingarna. Riktigt snyggt gjort när dagens karaktär och tonåringen möttes i sina tankar, grubblerier och funderingar. Berättelsen var väldigt väl sammavävd kring detta.

Och ”første hik”? Första gången Anja pratade med Viktor var på en fest och han fått hicka. Hon lovade honom en kyss om han hickade en gång till. Det kom ingen hickning, men det blev starten på deras liv tillsammans. Ett skakigt realistiskt men ändå kärleksfullt liv.

UB UB UB UB UB UB

Ensemblen tar emot publikens hyllning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s