Skön sensommar i Oslo

Skön sensommar i Oslo

Jag har sedan många år tillbaka i tiden ansett att Oslo, Norges huvudstad, är en besökt huvudstad. Dock har jag haft lite dåligt samvete kring det eftersom när jag besökte staden, tidigt 2000-tal, var det några sevärdheter jag inte lyckades besöka. Dessutom viktiga sevärdheter för min del, vikingaskeppen från Oseberg och Goksta.

Jag gjorde slag i saken, ändrade mina principer om att inte åka tillbaka till huvudstäder jag besökt och tog en tur till Oslo.

Vädret var verkligen på min sida. Solsken, vindstilla och kring 15-17 grader varmt. Nästan för varmt för mina raska långpromenader, men det är ju ett angenämt problem.

Första turen gick så klart mot vikingaskeppen och Vikingskipshuset. På vägen dit passerades många ambassader och Norsk Folkemuseum. Tyvärr medgav inte tiden besök på båda ställena men jag fick i alla fall se stavkyrkan inne på folkmuseet.

Det är något speciellt med att stå en knapp meter från ett skepp byggt för tusen år sedan. Osebergsskeppet, byggt i ek på vikingatiden är 21,5 meter långt och 5,1 meter brett. Det upptäcktes 1903 och grävdes ut 1904-05. Detta är det mest välbevarade skeppet från vikingatiden. Dessutom väldigt fyndrikt. Bakgrunden till det är att skeppet upptäcktes i en gravhög över två kvinnor. Förutom själva skeppet fann man rikt utsmyckad vagn, släde, stolar och många andra föremål som kunde vara bra att ha med sig i livet efter detta.

Det andra kända skeppet som finns där är Gokstaskeppet. Skeppet grävdes ut 1880 och är 23 meter långt och 5 meter brett. Detta fynd är inte så fyndrikt vilket beror på att graven plundrats. Detta är en grav efter en man som troligtvis dödats i strid.

Förutom de två kända skeppen och fynden från Oseberg finns ett skepp till på museet, skeppet från Tune. Skeppet är på 18,7 meter långt och 4,2 meter brett. Skeppet inte är så välbevarat men utrymmet där det finns används för att synliggöra vikingaskepp ”in action” via en videoprojektion var 15 minut.

Efter besöket fortsatte jag vandringen ner mot havet. Där ligger tre havsrelaterade museer, Kon-Tiki museet, Fram museet och Norges maritima museum. Jag valde att bara besöka Kon-Tiki museet för att se utställningen kring Thor Heyerdahl och skeppen Kon-Tiki och Ra och dess resor. Intressant att se de båda fartygen/skeppen/båtarna/flottarna som använts för att ta sig ut på Stilla havet.

En mindre havsfärd begav jag mig ut på efter det. En trevlig liten båttur från museerna till torget vid Rådhuset.

När väl den främsta anledningen till resan var avklarad kunde jag utforska staden mer.

Det är trevligt att vandra längs med Akers brygge i solskenet. En relativt nybyggd stadsdel. Det blev middag på kvällen här, på en av uteserveringarna. Förvisso var det ljummet i luften men infravärmen gjorde det riktigt trevligt. Maten var dessutom god.

På att-göra-listan fanns att besöka eller se Oslo domkyrka, Kungliga slottet, Karl Johans gatan, Akershus fästning, Operan och Vigelandsparken.

Vigelandsparken är en fantastisk park med mer än 200 skulpturer i brons, granit och smidesjärn. Världens största skulpturpark av en enskild konstnär.

Den stora monoliten är huggen ur ett granitstycke. Den är 17 meter hög och den visar 121 människor. Längs trapporna finns 36 grupper av olika människostatyer.

Akershus fästning grundades på 1300-talet och är en slotts- och försvarsanläggning i centrala Oslo. Intressant är att fästningen inte bara är en historisk anläggning utan används idag också av försvaret.

Innan jag åkte hem passade jag på att gå på Operan, rent fysiskt. Byggnaden inbjuder till att man går på den, går upp på taket och tittar ut på stan.

När jag försökte komma ihåg när jag var i Oslo förra gången insåg jag att det var ett tag sedan. Kul att få återbesöka en stad efter mer än femton år. Dessutom var det en väldigt trevlig stad, men många glada trevliga personer att besöka. Glad att jag tog beslutet att återbesöka Oslo, en väldigt trevlig huvudstad att besöka i oktobersolens sköna sken.

I oktobersolens sken i Oslo

 

3 reaktioner på ”Skön sensommar i Oslo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s