Avslutande reflektioner från sidlinjen – en Goalballresa till Lissabon

Avslutande reflektioner från sidlinjen – en Goalballresa till Lissabon

Resan till Lissabon har tagit slut. Nästan en hel vecka har vi varit här. Läs även del 1 och del 2.

Det har så klart varit en hel del Goalball och idrott. En del egentid och en del väntetid. Vi har blivit väl omhändertagna av våra värdar från Sporting CP hela tiden. Lite väl mycket omhändertagna så att det nästan är besvärande. Men, vem kan klaga på folks välvilja och goda hjärta?

Laget redo för avfärd från Sporting Akademin

Lördagen var den stora dagen. Idag skulle portugisiska mästerskapen i Goalball avgöras. Sporting CP ställde upp med lag A och lag B. Två lag med vardera sex spelare, ungefär lika många portugiser som utländska spelare. Fatmir spelade för lag B tillsammans med spelare från Finland, Spanien, Litauen och Portugal så klart. Totalt spelade åtta lag från olika delar av Portugal.

Viktigaste matcherna var när ärkerivalerna Sporting CP och FC Porto möttes. En annan viktig men mer vänskaplig match var när Sportings båda lag möttes. FC Porto hade ingen chans mot varken Sporting A eller Sporting B. Kanske inte heller så konstigt när Sporting förstärkt sitt lag med spelare av världsklass.

Taktiksnack i omklädningsrummet

Sporting CP B i hemmadressen

 

Sporting CP har mottot ”Effort, Devotion, Dedication, Glory”. Ordförande visade genom sitt agerande både på ”hängivenhet” och ”att vara eldsjäl” genom sin ”insats”. Och visst leder det till ”ära”.

Ordförande för Sporting CP imponerade på mig. Han var närvarande i hallen under en lång tid. Han var på plats när Sporting B i dagens första match mötte FC Porto. Visade på stort engagemang för Goalball genom att provspela mot några av toppspelarna. En provspelning som varade i en hel kvart. Hans lagkamrater gav upp och byttes ut, men själv kämpade han på. Kalendern var full med olika aktiviteter under hans lördag fick vi veta. Han kom tillbaka under eftermiddagen för att se Sporting CP lag A och lag B mötas.

Laguppställning. Sporting CP B och Sporting CP A

 

En stor skillnad mot hur vardagen är för våra spelare jämfört med de i Sporting CP är de ekonomiska förutsättningarna. Det märktes i både stort och smått. Det var viktigt att se till att alla spelare hade rätt kläder både av och på plan. Under denna vecka har deras egna TV-kanal sänt två presskonferenser kring Goalball och hela turneringen sändes också. Vinnarreportage i TV:n samt en journalist och fotograf som dokumenterade hela lördagen. Givetvis måste man kontakter och vara en viktig spelare om en minister och en statssekreterare deltar i en presskonferens. Undrar när det kommer ske i Sverige?

Ministern, klubbens president och statssekreteraren

En fundering som dök upp under lördagen är om en vinst är lika skön oavsett hur man vinner. Övriga lag hade vanliga glada amatörer. Vissa så klart bättre än andra. Sporting CP plockar in spelare från lite varstans i Europa. Helt klart klasskillnader. Märkligt vore det om inte dessa världsklasspelare klarar av att spela skjortan av de övriga. Dessutom var det skillnad inom laget också. De portugisiska spelarna var inte alls i samma mästarklass som sina utländska klubbkamrater. Smakar segerns sötma lika gott oberoende av detta?

Vinnarna lyfter segerpokalen

Det har varit trevliga dagar. Nya bekantskaper, fördjupade kunskaper och en del tankar kring Goalball. Visst har de ekonomiska förutsättningar för en sport betydelse. Men det handlar också om vilken ”insats”, ”hängivenhet” och ”att vara eldsjäl” som leder till ”ära”!

Effort Devotion Dedication Glory

2 reaktioner på ”Avslutande reflektioner från sidlinjen – en Goalballresa till Lissabon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s