Ett koncept lanseras – Taste of Viking

Ett koncept lanseras – Taste of Viking

 

Jag tror på vikingastaden Trelleborg. Jag gillar vikingar och vikingatiden. Jag tror att vi skulle kunna tjäna mer på att helt enkelt kapitalisera vikingatiden. På gott och ont så förknippas Skandinavien med vikingar och vikingatiden. Då är det väl lika bra att göra något gott av detta.

Året var 1992 när jag första gången på allvar kom i kontakt med något vikingaaktigt. Det var när Trelleborgen i Trelleborg hade upptäckts och var på väg att åter bli en dold del av Trelleborg. Jag var med och bildade en förening som kämpade för att Trelleborgen skulle återuppbyggas på sin ursprungliga plats, inte någon annanstans eller helt glömmas/gömmas bort. Genom mitt engagemang i Föreningen trelleborgen i Trelleborg väcktes mitt samhällsintresse, dels hur det är att bedriva påverkansarbete och se kraften i civilsamhället. dels gav det insikter kring hur en kommun styrs och hur politik kan påverka och påverkas.

trelleborgen

Engagemanget för stadens ursprung väckte mitt intresse för vikingatiden

I alla de olika roller jag haft under min aktiva politiska karriär och även som tjänsteman i Trelleborgs kommun har jag trott att vikingar är något man kan göra mer av. En stads historiska arv är något som består medan trender och idrottslag kommer och går. Dessutom är det unikt att ha en rekonstruerad anläggning som Trelleborgen mitt i staden.

Genom mitt intresse och engagemang så har jag också breddat min kunskapsbas. Under åren i föreningen var jag med och arrangerade föreläsningar om vikingatid och resor till både Vikingaskeppshallen i Roskilde och Trelleborgen vid Slagelse. Några kurser med koppling till vikingatiden har jag också läst vid Lunds universitet. När jag får tillfälle att besöka vikingaanläggningar eller muséer med vikingakoppling gör jag det. Det har blivit besök i Dublin, Visby, Roskilde, Slagelse, Stockholm och Oslo för att nämna några ställen.

 

 

Min tro på vikingatidens marknadsvärde har gjort att ett koncept vuxit fram. Ett koncept som bygger på en känsla, en smak, en förnimmelse av vikingatid – TASTE OF VIKING.

taste-of-viking1.jpg

Tanken med Taste of Viking är att ge folk det som de vill ha. Väldigt många gånger har jag märkt att man exempelvis gärna vill smaka mjöd. Det är något mystiskt som förknippas med vikingarna. Viljan och önskan att smaka mjöd brukar finns fram tills man just smakat på det. Bilden och tanken om vad mjöd är stämmer oftast inte in i vad det verkligen är. Lite besviken blir man. Ur ett ekonomiskt perspektiv så kan man konstatera att man kan sälja mjöd en gång men det lockar inte till upprepade köp. Det är tanken att Taste of Viking ska råda bot på detta.

Konceptet handlar inte om att leta upp vikingatida recept och återskapa dem. Det handlar inte om att ägna sig åt experimentell arkeologi. Det handlar om att se möjligheter att ge en smak av vikingatid för dagens nutida nyfikna vikingar. Smaksammansättningar som ska ge en känsla av vikingatid. Men det kommer också att handla om att ta fram produkter som har koppling till vikingatida företeelser, till exempel ätbara runor. Något gott samtidigt som man får en chans att lära sig runskrift.

Först ut under varumärket Taste of Viking är Jarlens julöl 2018. En öl framtagen tillsammans med Hönsinge Hantwerksbryggeri. En mörk julöl som har smak av kummin, körvel, mejram och timjan.

 

 

Tänk er att jarlen på Trelleborgen har varit ute under året och besökt olika länder, både när och fjärran. Med sig hem har han några nya kryddor som han passar på att blanda ner i julölen när den bryggs. Det ger en mer örtig smak till julölen än de ölsorter som vanligtvis dricks till julmaten. En skvätt vikingatid på dagens julbord med andra ord.

Jarlens julöl 2018 är den första produkten från Taste of Viking. Den första i raden av många olika hoppas jag på. Det är i alla fall det jag kommer jobba för. Min förhoppning är att vi även nästa år kommer ha Jarlens julöl men då med andra smaker. Varje år kryddar jarlen sin julöl med nya kryddor. Kanske kommer den i en starkare variant också än bara en uppföljning av årets lätta? Möjligheterna är många. Drömmarna och tankarna är många.

Taste of Viking är inte ett lokalt varumärke. Min ambition är att produkterna kommer kunna säljas på olika ställen över hela landet. Helst över hela Skandinavien, för det finns idag ingen motsvarighet till Taste of Viking i varken Sverige, Norge eller Danmark. Ett unikt koncept och tankesätt.

 

 

Men först ska Jarlens julöl 2018 släppas. Det sker lördagen den 24 november kl 11.00 på Hönsinge Hantwerksbryggeri. Då lanseras ett nytt koncept. Då möter Taste of Viking marknaden för första gången.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s