Annie en mysig musikal

Annie en mysig musikal

Musikalen Annie är berättelsen om en föräldralösa elvaåriga flicka som bor på barnhem. Den utspelar sig under depressionen på 1930-talet. Hon drömmer ständigt om att hennes föräldrar en dag ska komma tillbaka och hämta henne. Det hade de ju lovat i den text som står på lappen hon bär på i en medaljong om halsen. Hon nöjer sig inte med att sitta och vänta utan rymmer ofta för att leta efter dem själv.

En dag får barnhemmet besök av mångmiljonären Oliver Warbucks privatsekreterare. Hon har fått uppdraget att hitta ett föräldralöst barn som ska fira julen med honom. Annie blir utvald. Efter en lite knackig start uppstår en vänskap som slutar i att Warbucks vill adoptera henne. Annie blir så klart glad men hos vill helst få tag i sina egna föräldrar. Warbucks vill så klart hjälpa sin vän och utfäster en belöning på 50 000 dollar. Det lockar fram många bedragare, bland annat Miss Hannigans bror och flickvän.

Miss Hannigan är den alkoholiserade karltokiga föreståndaren på barnhemmet där Annie bodde. Hon tycker inte om barn och gillade verkligen inte Annie. Hon har inga betänkligheter att hjälpa sin bror med detaljer om Annie för att han och flickvännen ska kunna utge sig för att vara Annies föräldrar. Det lyckas nästan.

Musikalen Annie på Nöjesteatern

Det sceniska

Denna musikal består av många olika scener – inne på barnhemmet, hemma hos Warbucks och bland ruckel under en bro i New York för att nämna några. De flesta scener är välgjorda med några undantag. De enkla scenerna blir lite för enkla för min smak.

Eftersom det är många olika scener blir det så klart många scenbyten. Tyvärr flyter inte bytena på så smidigt. Ovanligt att se scenarbetarna på scen under bytena. De brukar hantera scenbyten smidigt och nästan osynligt.

UB UB UB UB UB UB

Framträdande och sång

Det är en mycket duktig och namnkunnig ensemble. Väldigt tydliga i sina roller och karaktärer, både barn och vuxna. De två bästa är Miss Hannigan och Mr Warbucks. Annie är också duktig och hon gör en fantastisk ”Imorgon”.

Barnskådespelare i Sverige är inte riktigt lika bra som till exempel på Broadway eller West End. De spelar bra, men det känns fortfarande som att de spelar. Det blir lite överspel och konstlad dialog, inte fullt naturligt samtal men väldigt duktiga på att sjunga.

UB UB UB UB UB UB

Avslutande omdöme

Det är en väldigt bra och välspelad musikal.

Den är tre timmar lång inklusive paus och det kändes. Även om det är bra skådespelare som sjunger bra kan en musikal stå still. På något sätt känns den för detaljrik, utan att detaljrikedomen riktigt ger något till berättelsen. Jag tyckte att första akten kunde ha avslutats vid minst tre tillfällen. Berättelsen kändes i alla fall slut då.

Den duktiga ensemblen i sin helhet och med sina stjärnor gjorde besöket till en trevlig kväll. Den typen av tillställning man gärna tagit med sig hem som CD, men får nöja sig med som programblad och minnen.

UB UB UB UB UB UB

Ensemblen får spontana och välförtjänta stående ovationer efter premiären

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s