Hamilton en historisk musik

Hamilton en historisk musikal

Hamilton är musikalen om en av grundarna av USA, Alexander Hamilton. USA:s förste finansminister och ansiktet på 10-dollarsedeln. Berättelsen om hur Hamilton tar sig från hemmet i Karibien, bosätter sig i New York och blir en av George Washingtons närmaste män.

Det är inte bara en berättelse om hans politiska gärning utan vi får ta del av hans privatliv. Inte bara hans liv men fokus ligger där. Det är en berättelse om de första åren av den nya nationens våndor, ve, framgångar, motgångar och det politiska spelet. Dessutom får vi ta del av otrohetsaffärer och sorgen efter sonen som dog i en duellering.

Musikalen Hamilton på Victoria Palace Theater

Det sceniska

Det är en och samma scen och dekor genom hela föreställningen. Liten justering i och för i andra akten.

Scenen i akt 1

Scenen i akt 2

Även rekvisita är ganska sparsamt använd även om det är den som mest bidrar till de olika scenerna. Ena stunden är vi ute i slagfältet, nästan stund i kungliga palatset i London för att sen befinna oss i regeringsbyggnader.

Jag tycker det är lite tråkigt att inte ha tydligare scener, men på något sätt funkar upplägget för Hamilton.

UB UB UB UB UB UB

Framträdande och sång

Musiken, sångerna och dansen är speciell i musikalen. Musiken är modernare och tuffare än i en vanlig musikal. Dansen och rörelserna på scen kompenserar upp bristen på rekvisita. Många av sångerna framförs helt eller delvis av hela ensemblen.

Sångerna är ett kapitel för sig. Även dessa är mer moderna, inslag av rap och hiphop. De återger exempelvis regeringsförhandlingar som ett ”battle” mellan två ministrar Adams och Hamilton.

Roligt att se tydligt spelade karaktärer. Kung George III av England var nog den roligaste karaktären, men det kändes som alla gav liv till sina historiska karaktärer om än med en liten tvist.

Huvudkaraktärerna hade fantastiska röster. Tillsammans med ensemblen och musiken levererades många sånger med tryck. Helt klart bättre live än på skivan. Saknar bara den där sången som fastnar i huvudet.

UB UB UB UB UB UB

Sammanfattande omdöme

Hamilton är en musikal som blivit stor framgång i USA och London. Med tanke på att det handlar om kända personer i ländernas gemensamma historia.

Det annorlunda greppen med både musiken och sångerna bidrar säkert till att musiken blivit så populär. Ett annorlunda men bra grepp. Lite tydligare scener hade gjort det hela ännu bättre. En eller annan hit hade också varit bra.

Hamilton är en bra musikal som ger en bra bild av hur det var en gång i tiden då Amerika blev självständigt.

UB UB UB UB UB UB

Ensemblen tackar för sig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s