Familjevänlige Robin Hood

Familjevänlige Robin Hood 

Musikalen Robin Hood är en musikal på turné som spelades på Malmö Arena. Jag har sett många musikaler med barn i både publiken och på scen, men detta var den första musikalen för barn. Eller rättare sagt en musikal för hela familjen. 

Berättelsen är känd. Den har förekommit i en mängd olika tappningar; filmer, parodier, animerad film och nu som musikal.

Berättelsen om den elake Prins John som styr England i sin bror, Rickard Lejonhjärtas, frånvaro. Prins John styr landet med hård hand, terror och höga skatter. Till sin hjälp har han Sheriffen av Nottingham. Genom våld plågas och plundras landet och ett gäng finner en fristad i Sherwoodskogen. Det goda kämpar mot det onda och det goda vinner till slut. En fartfylld musikal med action och kärlek. Plus en drake, som jag känner nog är specialinskriven för denna familjemusikal. 

Välkomnande skyltar i foajén

 

Det sceniska

Med tanke på att detta är en musikal som är på turné är scenen gjord på ett bra enkelt sätt. Men ändå förekommer scenbyten och viss rekvisita. Stora LED-skärmar gör att vi lätt kan ta oss till skogs för att sen snabbt hamna på slottet. Vid tillfällen användes också sidorna på scen som stora TV-skärmar, vilket gjorde att det blev än lättare att se de olika karaktärerna på nära håll.

De använde sig också av hela rummet, inte bara scenen. Det vill säga att de begav sig ut tillfälligtvis bland publiken. Inte på något störande sätt utan bara skapade mer rymd i scenen på ett snyggt sätt.

UB  UB  UB  UB  UB  UB 

 

I väntan på att ridån ska gå upp

Sång och framträdande

Det var en  duktig ensemble med mycket energi.  Inga avancerade sånger eller spektakulära dansnummer. De höll en jämn kvalitet. Han som spelade Broder Tuck kan i och för sig lyftas fram, eftersom hans röstresurser var något bättre än övrigas.  Merparten av sångerna var ensemblesånger men tack och lov hade Broder Tuck två solosånger. Sånger som fick Malmö Arena att gunga.

UB  UB  UB  UB  UB  UB  

 

Avslutande omdöme

På vilket sätt skiljer sig en familjemusikal från en ”vanlig” musikal? Jag skulle säga att dialogen, sångerna och till viss del agerandet var lite mer barnvänligt. Lite enklare. Men med en eldsprutande drake på köpet.

Det var ändå trevligt, underhållande och verkligen roligt att få se så många barn på plats. Det är alltid bra och viktigt att kultur når ut till olika åldrar. Denna gång kändes det som att publiken var något annan än de jag brukar se på musikaler. 

Vissa texter kändes som lite nödrim och musiken var kanske inte alltid helt perfekt. Men, det var trevligt och underhållande. 

UB  UB  UB  UB  UB  UB  

Varma applåder till ensemblen efter en trevlig Robin Hood