Den strålande frisören

Den strålande frisören

Den nyskrivna danska musikalen Den skaldede frisør hade premiär den 5 mars i Köpenhamn i Falconer salen. Bakom denna musikal är Thomas Helming och Susanne Bier. Musikalen bygger på Susanne Biers film med samma namn.

Scenen redo för premiär

Det är två kärlekshistorier i en. Dels handlar det om paret Patrick och Astrid som ska gifta sig i Italien, i det hus som Patricks föräldrar äger. Dock är detta första gången som Patrick är tillbaka i huset efter det att hans mamma dog för tio år sedan. Dels är det berättelsen om deras föräldrar, Patricks far Philip och Astrids mor Ida. Huvudpersonen är Ida. Den skalliga frisören. Ida har genomgått en cellgiftsbehandling mot bröstcancer och har till följd av detta både blivit av med ett bröst och allt sitt hår. Precis innan Ida och hennes man, Leif, är otrogen mot henne så Ida reser ensam till Italien. På flygplatsen stöter hon ihop med Philip, en högst upptagen affärsman. Det är också första gången de ses. En sträv svärföräldrarrelation börjar. 

Ju närmre bröllopet kommer desto mer glider Patrick och Astrid från varandra. Däremot kommer Ida och Philip närmre varandra. Det handlar om att följa hjärtats väg och val. Kärleken stänger vissa dörrar men öppnar också nya. 

Här har vi gänget

Det sceniska

Tack vare stora bildskärmar och projiceringar på rörliga skärmar tas vi runt i miljöer på ett snabbt och trevligt sätt. Det dyker upp rekvisita för att förstärka vissa scener, men det tar tid innan hela scenen blir riktigt varm och närvarande. Scenen är kanske lite för avskalad för min smak, men ändå blir många scener väldigt snygga.  

UB  UB  UB  UB  UB  UB

Scenen växte fram och i pausen var den färdig. Full med citroner.

Sång och framträdande

Det är en väldigt välskriven musikal. En bra och roligt konversation, även om det ibland går lite för fort för mig på danska så spelar alla sina roller på ett mycket bra sätt. Väldigt många bra sångnummer och låtar. 

Dansen är ibland lite märklig. Lite för många nummer med lite för ”konstnärliga” steg. Lätt att tänka på Monty Pythons Silly Walks. Det vackraste dansnumret är mellan Patrick och hans barndomsvän Alessandro. En mycket passionerad paso doble. Hade bara önskat en lite bättre låt.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

Avslutande omdöme

Detta är en musikal som jag verkligen hoppas går på export. Både som skiva, för musiken var väldigt bra, men även som föreställning. En mycket bra kärleksfull musikal, som även om den hanterar vardagens slit och problem utstrålar värme.  

En feel good-musikal helt i stil med Mamma Mia. Och de stående ovationerna efter föreställningens slut kändes ärliga och hjärtliga. Det var verkligen en bra välspelad föreställning. 

UB  UB  UB  UB  UB  UB  

Stående ovationer efter en välspelad musikal