Vampyrer utan bett

Vampyrer utan bett

Musikalen Dance of the Vampires hade Skandinavienpremiär den 30 januari på Det Ny Teater i Köpenhamn. Musikalen är helt översatt till danska. Dessutom har det varit stort fokus på denna premiär och musikal i sociala medier. Det Ny Teater ägnade hela sin julkalender 2019 åt vampyrer och vi har kunnat få vampyrfakta lite då och då via Instagram. Förväntningarna var minst sagt högt ställda inför kvällens premiär. 

Berättelsen om vampyrforskaren, professor Abronsius, och hans assistent Alfred som kommer till en liten by i Transylvanien. Där tar de in på värdshuset och Alfred blir betagen i värdshusvärldens dotter Sarah, som älskar att bada skumbad. Det är inte bara Alfred som tycker att Sarah är vacker. Det gör även greve von Krolock. Greven förför Sarah som tämligen frivilligt beger sig till grevens slott i skogen. Givetvis beger sig professorn och Alfred efter dem, av lite olika skäl dock. Professorn vill träffa vampyrer. Alfred vill rädda Sarah.

Det Ny Teater i Köpenhamn är redo för premiären av Dance of the Vampires

 

Det sceniska

Det är en tidvis storslagen produktion men tidvis snarare lite småtafflig. Det är scenerna i slottet som är storslagna. Imponerande scenbyten och miljöer. Det var när vi var i byn och på värdshuset som det var ganska tråkig dekor. På gränsen till att jag funderade på om det var någon form av satir, en sarkastisk dekot.

Ojämnheten förbryllar mig. Det gav mig ett delat intryck av helheten.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

Professorn och Alfred i gravkammaren. Bild från programbladet.

 

 

Sång och framträdande

Det är en musikal och en ensemble som håller jämn kvalitet. Detta är så klart både bra och dåligt. Bra att de håller jämn kvalitet men dåligt eftersom det innebär att det inte varit något som direkt stack ut. 

I musikaler är det inte helt ovanligt att det finns en melodi, eller två, som är återkommande i olika sammanhang. En melodisträng som skapar igenkänning. I Dance of the Vampires är det sången ”Total Eclipse of the heart”. Den spelas när handlingen berör greven och Sarah. Som den powerballad den är var det en bra start, både sceniskt och sångmässigt, på andra akten.

Som musikal betraktat så innehåller den vad som förväntas. Sång, dans, kärlek och dramatik i ett rätt välkänt triangeldrama. Rollerna spelas bra men ingen sticker ut. Finns vissa delar av dialogen som gör att jag undrar om det är en buskis eller musikal. Man balanserar på en tunn tunn lina, men klarar sig för det mesta att hålla det på rätt nivå. 

UB  UB  UB  UB  UB  UB

Scenen väntar på att vampyrerna ska komma fram

 

Avslutande omdömen

Med tanke på hur förväntningarna byggts upp under en längre tid, minst ett halvt år skulle jag säga, så är jag inte imponerad. Jag hade förväntat mig mer. 

Nog för att Kaelighedsduetten är bra, men det är på vippen att denna ljudslinga använts lite för mycket. Det är ett par återkommande musikteman i musikalen som är rätt lika varandra och därför blir det lite tjatigt och oengagerat. Musiken håller inte riktigt för de två timmarna och 45 minuter, minus 20 min paus.  Jim Steinman är kompositören bakom musikalen. Han har även skrivit Bat out of Hell, och märkligt nog tyckte jag att det fanns en del musikslingor som  kändes igen. 

Med så många vampyrer på scen hade jag hoppats på en musikal med mer bett. Det blev till och med så att jag satt och funderade över varför vissa scener ens var med. Kändes inte som att de bidrog till så mycket, mer än mer sång och lite dans. 

En rätt okej musikal som jag gärna hade köpt CD:n till. Inte så mycket för att musiken var så bra initialt, men mer för att jag tror att den kan bli bra när man hört den ett par gånger. 

Det var en trevlig underhållning en regnig kväll i januari. 

UB  UB  UB  UB  UB  UB  

 

Stående ovationer efter premiären av Dance of the Vampires