Flashdance dansar på danska

Flashdance dansar på danska

Berättelsen om den dansats kaxiga kvinnliga svetsaren har nått Danmark. Den ikoniska filmen från 1980-talets början har nu nått Köpenhamn och spelas på Operaen.

Alex är svetsaren som på sin fritid dansar i en bar. Fast hennes önskan är att komma in på Shipley balettakademi och få dansa på riktigt. Hennes chef, tillika en av arvtagarna till stålfabriken, Nick Hurley förälskar sig i Alex. Däremot faller inte Alex lika lätt för Nick, men efter en kväll på baletten så smälter Alex.

Alex tar lektion och får råd kring hur hon ska kunna utvecklas som klassisk dansös, istället för en bardansös, av tidigare prima ballerina Hannah. En bestämd med kärleksfull dam som ständigt gnabbas med din sjuksköterska Louise. Hannah, vännerna och även Nick pushar Alex att göra slut-audition på Shipley. Något som Alex nästan inte gör, men när hon väl vågar sig dit – Oh, what a feeling!

Vi är redo för att låta ridå gå upp

 

Det sceniska

Stål är det genomgående temat på scen. Detta så klart för att göra kopplingen till Hurleys steel, stålfabriken där Alex arbetar. Stålbalkar och rejäla nitar. Mer eller mindre synliga är stålelementen under hela musikalen, med undantag av scenerna på Shipleys balettakademi.

Stora LED-skärmar finns för att förstärka miljöerna. Det blir tydligast när vi är i stålfabriken med bakgrundsbilder som visar insidan av fabriken. Gillar inte när skärmarna används för att ha närbilder på främst Alex och Nick. Då förvandlas det som är dekor med till att bli vanliga TV-skärmar, som snarare hör hemma på en konsert än dekor i en musikal.

Övriga miljöer som gestaltas är okej. Tycker kanske ändå att det är lite för mycket stål och för lite annan dekor när vi inte är i fabriken.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Framträdande och sång

En musikal som handlar om en svetsare som ska bli balettdansös ska innehålla mycket dans. Det gör också Flashdance. De tidigare gångerna jag sett Flashdance , samma ensemble men både i Stockholm och Malmö, har det varit duktiga dansare som även kan sjunga som innehaft huvudrollerna. Nu är det snarare sångare som också kan dansa.

En smart mix av att både sjunga på danska och engelska. De kända sångerna som till exempel ”What a feeling” och ”Man hunt” sjungs på engelska. Men de sånger som är mer kopplade till handlingen sjungs på danska.

Även om musikalen spelas på Operaen så är det inte en del av Det Konglige Teater repertoar, utan en ensemble som hyr in sig.

En ensemble som totalt sett gör en bra tolkning av musikalen.

UB  UB  UB  UB  UB  UB  

 

Avslutande omdöme

Trevligt, underhållande och medryckande.  Totalt sett en trevlig kväll på Operaen, men jag tror ändå att jag hade önskat lite mer dansnummer. Eller kanske snarare mer dans i numren. Sånginsatserna är bra och jag tycker det var klokt att inte översätta alla sånger i musikalen till danska. Vissa kända låtar gör sig bäst på originalspråket.

I grunden är det både snyggt och fräckt att använda sig av LED-skärmar för att förstärka de olika miljöerna. Synd bara att de används som konsertskärmar, med närbilder på huvudpersonerna.

Stålkopplingen och stålinramningen är snygg. Hade gärna sett att när vi inte är i fabriken, att miljöerna blivit lite mindre stålfabrikskopplade.

Enskilda skådespelare gör så klart bra insatser. Ensemblen i sin helhet är bra. En bra och underhållande musikal helt enkelt.

UB  UB  UB  UB  UB  UB  

Stående ovationer för en duktig ensemble

 

 

 

En reaktion på ”Flashdance dansar på danska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s