Julia gör tragedin till komedi

Julia gör tragedin till komedi

Vad får man om man blandar Boyzone, Katy Perry, Britney Spears och Backstreet Boys med Shakespeare? Musikalen & Juliet

Världens kanske mest kända kärlekshistoria, William Shakespeares Romeo och Julia får en helt annan utgång när Williams fru Anne Hathaway får tag i författarpennan.

En berättelse där vi blandar det medeltida dramat med de senaste årtiondenas poplåtar. Plus en något uppskruvad berättelse.Vissa små justeringar i texterna men det är mestadels originaltexter som satts i ett sammanhang.Det hela börjar med att William Shakespeare berättar storyn i Romeo och Julia för sin fru, Anne Hathaway. Hon gillar inte slutet. Hon ifrågasätter varför Julia begår självmord när hon upptäcker att Romeo är död.

Anne fattar gåspennan och en helt annan version ser dagens ljus.En bästa vän till henne skrivs in, androgyna May. Anne skriver in sig själv i berättelsen och efter viss klagan får även William en liten roll. De beger sig från Verona och åker till Paris. Där träffar Juliet Francois . Ingen direkt kärlek uppstår men om Juliet inte finner en man blir hon sänd i kloster. Om Francois inte snart finner en fru, blir han skickad in i armén. Detta hot gör att de blir ett par.

För att göra det lite mer dramatiskt visar det sig att Romeo fejkade sin död och kommer även han till Paris. Dessutom faller Francois för May.

Berättelsen håller inte direkt någon tidsepok. Inslag av nutid, dåtid, medeltid och allt däremellan. Men även om det är en väldig blandning gör inte det något. Rörigt på ett roligt sätt.

Det sceniska

På något sätt blev det sceniska passande för musikalen. Eftersom det var en påhittad och komisk historia, gjorde det inte så mycket att scenen var lite rörig. Det gjorde märkligt nog inget att Shakespeare hade jeans och sneakers och en mer medeltida skjorta på sig. När färden gick från Verona drogs vagnen av en cykel och i Paris fanns både Metro och Eiffeltornet.

Inledningsvis kan jag erkänna att jag blev störd på röran, men ju mer man kom in i musikalen desto mer kändes det rätt.Inga stora scenbyten men det var inte bara en fast scen. Rörigt, snyggt och passande.

UB UB UB UB UB UB

Sång och framträdande

Normalt sett är jag aldrig besviken på sångframträdena i London. De håller alltid hög klass.

Denna gång blev jag inte direkt besviken, men inte så imponerad heller. Eftersom det var kända låtar som hamnat i nytt sammanhang blir det mer tolkningarna än låtarna som bedöms.

Ingen tolkning var väl överdrivet bra. De var bra men ingen som slog knock out på mig.

UB UB UB UB UB UB

Avslutande omdömen

Musikalen & Juliet är bra och underhållande. Många skratt och hög igenkänningsfaktor på musiken, ef det i princip bara bestod av hits.Berättelsen är också rolig, underhållande och modern.

Ifrågasättande av mansnormen och en rolig drift av historiska storheter.

Dessutom två sensmoraler. Det ena är Julias fria val. Man ska göra det man vill och känner för, inte underkasta andras vilja och önskemål. Det andra handlar om vikten av respekt och stöd för varandra i ett förhållande. William Shakespeare skulle inte ha blivit så stor utan stödet från sin fru Anne Hathaway.

UB UB UB UB UB UB