Come from away en musikal med verklighet

Come from away en musikal med verklighet

Kan man göra en musikal om 9/11? Hur tar man en tragisk händelse som det och gör något underhållande av det?

Genom att finna det varma och medmänskliga i det.

I Newfoundland, Kanada, finns en stor nästan nerlagd flygplats i orten Gandar. En ort med ett par tusen invånare. En ort som är det första man kommer till om man flugit över Atlanten. Det var därför flygplatsen anlades från början. För att flygplan som flugit över Atlanten skulle kunna tanka innan de flög vidare. Men i takt med att flygplanen kunde flyga längre sträckor tappade Gandar sin betydelse. Den 11 september 2001 ändrades detta.

Efter terrorattentaten mot World Trade Center i New York stängdes luftrummet över USA. Flygplan behövde landa och blev dirigerade till Gandar. På ingen tid blev den lilla otillgängliga orten 7 000 invånare fler. Skolan fick bli boende. Hockeyarenan kylskåp. Alla ställde upp. Alla bidrog på något sätt för att hjälpa de tillfälliga strandsatta resenärerna.

Vi får följa med på en känsloladdad resa under 100 minuter. Kärlek som spirar. Kärlek som dör. Vänskap som uppstår. Hur medmänsklighet väcks i skuggan av en tragedi.

Det sceniska

Denna musikal väljer att ha en avskalad scen. Inte mycket till dekor. Ett antal stolar och några bord är i princip vad som används.

UB UB UB UB UB UB

Sång och framträdande

Eftersom man väljer denna avskalade variant av scen blir fokus större på skådespelarna och deras prestation. Ett uppdrag de klarar med bravur. Vissa spelar olika roller. Genom enkla hjälpmedel som exempelvis glasögon, hattar och olika typer av kavajer och jackor. Imponerande är att de i klädbytena också byter accenter och dialekter.

Detta är en ensembleföreställning. Relativt sett få solonummer, eller snarare många ensemblenummer.

UB UB UB UB UB UB

Avslutande omdömen

Come from away är begreppet som sammanfattar de flesta förhållande till Gandar. Alla kom dit från någonstans, men inget gemensamt ”borta”. Vissa reste bort, andra hem. Alla hamnade i ovisshet i Gandar tillsammans under ett antal dagar.

Sällan har jag sett en musikal som varit så verklighets kopplad. Många känslor. En känsla av att det som händer på scen kan hända när som helst. Var som helst. Och det hände i Gandar en helt vanlig tisdag i september 2001.

UB UB UB UB UB UB